Hoornbeeck College
Locaties

TERUGBLIK: Jubileumdag Hoornbeeck College

Op 15 september 2022 vierde het Hoornbeeck College zijn 25-jarig jubileum. Zo’n 650 personeelsleden, studenten en externen waren aanwezig bij het jubileumsymposium en de jubileumbijeenkomst. Bij de verschillende onderdelen van de dag kwam één woord voortdurend terug: dankbaarheid.

Jubileumsymposium

De jubileumdag begon met een jubileumsymposium in het Hoornbeeck College te Amersfoort. Zo’n 650 collega’s, studenten en relaties kwamen vanuit alle hoeken van het land. Sprekers als W.J. (Willem) de Potter en C.G. (Kees) van der Staaij spraken over het grote voorrecht dat het Hoornbeeck College al 25 jaar mag bestaan. Van der Staaij sprak in zijn toespraak over ‘een instelling van zeer bijzondere signatuur’ die ontstaan is in een tijd die niet gemakkelijk was.

Projectkoor

Speciaal voor het jubileum heeft het Hoornbeeck College een projectkoor opgericht, onder leiding van musicus en Hoornbeeck-docent Hugo van der Meij. Zo’n 70 collega’s namen deel en verzorgden een prachtige aanvulling op het jubileumprogramma.

Benieuwd naar bijdragen van het jubileumkoor? Bekijk dan via deze link de livestream van de jubileumbijeenkomst.

Gesprek met werkveld

Na de pauze ging dagvoorzitter Riekelt Pasterkamp in gesprek met verschillende vertegenwoordigers van het werkveld: Wilma Otte van de SVRO, Henk Timmer van Babypark Kesteren, Jelle Duim van Duim Elektro en Adrie van Manen (sinds kort docent bij het Hoornbeeck College, werkte daarvoor 27 jaar in het basisschool-onderwijs). Allen benoemden de grote waarde van het mbo-onderwijs voor de samenleving. Daarnaast werd er met waardering en bewondering gesproken over de grote inzet en de sterke arbeidsethos die de Hoornbeeck-studenten laten zien.

Uitreiking jubileumboek

De achterliggende twee jaar is gewerkt aan een jubileumboek, dat tijdens het jubileumsymposium symbolisch overhandigd werd aan alle collega’s en relaties. Communicatie-adviseur en lid van de redactiecommissie Frans de Koeijer vertelde dat het Hoornbeeck College gelooft in de kracht van verhalen. Om die reden is het jubileumboek op een originele wijze ingestoken, en bestaat het alleen uit verhalen van medewerkers, studenten en relaties van het Hoornbeeck. Alle aanwezigen kregen na afloop van het middagprogramma het jubileumboek overhandigd.

Jubileumbijeenkomst

Na het middagprogramma was er uitgebreid de tijd om te netwerken en te genieten van een hapje en drankje. Aanwezigen gingen vervolgens met bussen naar de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma stonden onder andere ‘Hoornbeeck Herinneringen’ van docenten Kees de Bok en Jan van Haaften. Ook sprak ds. A.A. Egas een dankwoord en bracht het projectkoor weer enkele muzikale bijdragen ten gehore.

Bekijk hier de jubileumbijeenkomst vanuit de Sint-Joriskerk in Amersfoort.

Project ‘Schotland’

Wie jarig is trakteert. Bij het Hoornbeeck krijgt dat handen voeten in het project ‘Steun aan Schotse scholen’. Het Hoornbeeck College wil tijdens het jubileumjaar het Schots christelijk (primair) onderwijs steunen. Bijzonder onderwijs wordt niet door de Schotse overheid betaald en dat vraagt dus grote financiële offers. In het bijzonder wordt de Melville-Knox school te Glasgow ondersteund.

Bekijk hier een video die het project ‘Steun aan Schotse scholen’ in beeld brengt. Meer informatie over dit project is te vinden op de jubileumsite: www.25jaarhoornbeeck.nl/schotland.

Jubileumaflevering ‘Hoornbeeck Podcast’

Vanuit de aula van het Hoornbeeck werd op de jubileumdag de jubileumaflevering van de ‘Hoornbeeck Podcast’ live uitgezonden via Youtube. Presentator Stijnie Sturm ontving diverse gasten. Samen bespraken zij het verleden, het heden en de toekomst van het christelijk-reformatorisch beroepsonderwijs. Onder andere SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij schoof aan. Hij zet zich in de Tweede Kamer van harte in voor de vrijheid van onderwijs. De prestaties van het Hoornbeeck College maken dit voor hem wel makkelijker: “Doordat je ook op kwaliteit positief opvalt, ben je ook weer een pleitbezorger voor christelijk onderwijs.”

Bekijk hier de jubileumaflevering van de ‘Hoornbeeck Podcast’.

Aftermovie

Benieuwd naar een mooie samenvatting van onze jubileumdag? Check de aftermovie hieronder!