Beste bezoeker van Hoornbeeck.nl,

Op zondag is onze website niet toegankelijk. De zondag is voor ons namelijk de belangrijkste dag van de week. Daarom laten wij ons dagelijks werk liggen, zodat we deze dag kunnen besteden tot eer van God.

We verwelkomen u morgen graag opnieuw op deze website.

Hoornbeeck College
Locaties

Over stage / BPV

In onze opleidingen draait het om de praktijk. En eerlijk is eerlijk: je komt die lessen en studieboeken beter door als je weet waarvoor je het doet, toch? Daarom ga je als student regelmatig op stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV).

 • Stagevarianten: BOL en BBL

  Binnen het mbo zijn er twee opleidingsvarianten: de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

  Volg je de BOL, dan ben je ongeveer 60% van de tijd op school. De overige 40% van de tijd loop je stage. Tijdens je stageperiodes word je begeleid door een docent en een praktijkbegeleider van het bedrijf of instelling waar je stage loopt.

  Het volgen van de BBL betekent dat je één of meerdere dag(en) in de week naar school komt en de overige dagen als leerling-werknemer in een bedrijf werkt. Dit moet een erkend leerbedrijf zijn. Voordat je aan een BBL-opleiding kunt beginnen, moet je daar al werken. Via Stagemarkt vind je erkende leerbedrijven die mogelijk een BBL-leerplek aanbieden. In principe gaat het bedrijf een arbeidsovereenkomst met jou aan, wat betekent dat je geld gaat verdienen!

  In deze flyer voor BBL-studenten vind je alle info op een rijtje.

  Voor vragen over de stageperiodes van een bepaalde sector of opleiding kun je terecht bij de BPV-coördinator van jouw Hoornbeeck-locatie.

BPV-fonds

Soms moet je extra kosten maken om naar je stageadres te kunnen, zoals reis- en verblijfskosten. Om jou (of je ouders of verzorgers) hierin tegemoet te komen, is het BPV-fonds ingesteld. Je mag vergoeding vragen in deze gevallen:

 • Je betaalt extra verblijfskosten, omdat je ’s avonds niet naar huis kunt vanaf je stageadres;
 • De OV-kosten naar het stageadres zijn hoger dan de reguliere reiskosten naar school;
 • Het is niet mogelijk om met het OV naar het stageadres te reizen, waardoor de vervoerskosten hoger zijn dan de reguliere reiskosten naar school;
 • De reiskosten van een BBL-student naar het stageadres zijn hoger dan de reiskostenvergoeding die hij of zij ontvangt van het leerbedrijf.

Je kunt ook je studenten OV-abonnement stopzetten en in plaats daarvan een vergoeding krijgen van DUO. Dit kan bijvoorbeeld als je niet met het OV naar je stage-adres kan. Hier vind je daar meer informatie over.

Download hier het aanvraagformulier voor het BPV-fonds. Het BPV-fonds geldt niet voor buitenlandstages. Meer informatie over stages in het buitenland vind je hieronder.

Internationale stage

Ieder jaar gaan er studenten van het Hoornbeeck College op internationale stage, vooral in landen van de Europese Unie. Stel je voor: over een tijdje loop je misschien wel over de boulevard in Barcelona of heb je een avondwandelingetje langs de Eiffeltoren! Tijdens een buitenlandse stage ervaar je hoe het is om met mensen uit een andere cultuur samen te werken, leer je een andere taal en doe je ervaring op die je de rest van je leven meeneemt.

Binnen de EU kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een beurs van Erasmus+. Om stage te kunnen lopen in het buitenland moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Vraag hiernaar bij je BPV-coördinator en kijk ook eens op hoornbeeck.nl/internationale-stage.

Identiteitsprofiel van de stagiair & van het leerbedrijf

Op het Hoornbeeck College proberen we te leven vanuit Bijbelse principes, zowel docenten als studenten. Als het goed is, is dat ook bij stagiairs zichtbaar. Je houding tegenover collega’s, taalgebruik, kleding: op je stage kun je in allerlei situaties laten zien dat je leeft en werkt vanuit een christelijke levensovertuiging.

Om alles op een rijtje te zetten, hebben we identiteitsprofielen gemaakt. Bekijk het identiteitsprofiel voor studenten en het identiteitsprofiel voor het leerbedrijf.

Praktijkovereenkomst

Wie gaat je beoordelen en op welke momenten, ben je verzekerd als je iets kapotmaakt? Dat soort afspraken worden vastgelegd in de praktijkovereenkomst. In deze overeenkomst staan de afspraken over de stage tussen student, school en leerbedrijf: denk aan begeleiding, beoordeling en verzekering.

De praktijkovereenkomst moet door alle partijen zijn ondertekend voordat de stageperiode begint. Ben je nog geen 18 jaar? Dan moet je ouder of verzorger medeondertekenen. De procedure is wettelijk verplicht – daarom is de praktijkovereenkomst voor alle partijen belangrijk.

 • Ben je een BOL-student? Dan kun je bij de BPV-coördinator van je opleiding een praktijkovereenkomst aanvragen. De studentadministratie stelt de overeenkomst op.
 • Ben je een BBL-student? Geef bij je aanmelding voor de opleiding aan wie je werkgever is. De studentadministratie stelt zo snel mogelijk na je intakegesprek de praktijkovereenkomst op.

Verklaring Omtrent het Gedrag en Register Kinderopvang

Het bedrijf waar je stage loopt kan vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). In deze verklaring staat dat jouw gedrag geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel – in dit geval je stage. Iedereen zonder strafblad krijgt een VOG.

Om een VOG online aan te vragen, heb je een DigiD nodig. Heb je die nog niet? Je kunt een DigiD digitaal aanvragen. Binnen vijf werkdagen krijg je een brief met inloggegevens thuisgestuurd.

 • VOG aanvragen

  Er zijn twee manieren om een VOG aan te vragen.

  1. Papieren aanvraag (€ 41,35). Download het VOG-aanvraagformulier onderaan deze pagina dat door het Hoornbeeck College is ingevuld. Vul dit formulier verder in en ga hiermee naar de afdeling Burgerzaken van jouw gemeente. Vergeet je identiteitsbewijs niet.
  2. Digitale aanvraag (€ 33,85). Je kunt een VOG alleen digitaal aanvragen (via DigiD) als de aanvraag digitaal is klaargezet door het leerbedrijf dat de VOG van jou vraagt. Vraag hiernaar bij je leerbedrijf.

  Goed om te weten:

  • Je ontvangt de VOG binnen vier weken na de aanvraag.
  • De kosten van de VOG moet je zelf betalen. Je kunt met het leerbedrijf overleggen of zij de kosten willen vergoeden, maar ze zijn het niet verplicht.
 • Aanmelden Personenregister Kinderopvang

  Ga je stage lopen in de kinderopvang? Dan moet je nog wat extra stappen doorlopen. Iedereen die werkt of woont op een adres waar kinderen worden opgevangen, is verplicht zich in te schrijven in het Personenregister Kinderopvang. In dit register kan men dagelijks checken of er strafrechtelijke feiten op je naam staan.

  Let op: op het moment dat je je registreert in het Personenregister Kinderopvang, mag je VOG niet ouder zijn dan twee maanden. Wees dus niet te snel met je VOG-aanvraag. Ook de registratie in het Personenregister Kinderopvang moet je in principe zelf betalen.

  Registratie bestaat uit twee stappen:

  1. Inschrijving. Schrijf je eenvoudig in met je DigiD in het Personenregister Kinderopvang. De meeste gegevens worden automatisch ingevuld. Je moet wel zelf je VOG-kenmerk toevoegen. Inschrijven kost € 12,00.

  Om de kinderopvang waar je stage loopt op de hoogte te stellen van je inschrijving, kun je een koppelverzoek indienen in het register. Dit heb je nodig voor de volgende stap.

  2. Koppelen. De kinderopvang waar je stage gaat lopen, moet jou aan hun organisatie koppelen. Als je hen een koppelverzoek hebt verstuurd, hoeven ze die alleen nog maar te accepteren.

  Is je stage bij de kinderopvang afgelopen? Dan wordt de organisatie ontkoppeld. Je blijft vier maanden in het register ingeschreven.

  • Als je binnen deze vier maanden opnieuw gaat stage lopen in de kinderopvang, hoef je niet opnieuw een VOG aan te vragen en de inschrijving in het personenregister te regelen. Je kunt na inloggen direct een koppelverzoek voor de nieuwe stageorganisatie indienen.
  • Aan het einde van de vier maanden kun je een aanvraag indienen om de inschrijving met negen maanden te verlengen. Dit kan handig zijn als je meer dan vier maanden pauze hebt tussen twee stages in de kinderopvang. Je wordt tijdens deze verlenging wel continu gescreend.

Heb je nog vragen? Ga dan naar je BPV-coördinator.

Download hier het VOG-formulier. Je kunt deel 2 van de VOG laten invullen op de Hoornbeeck-locatie waar jij studeert.