Hoornbeeck College
Locaties

4 studenten over leren, leven en geloven

hoornbeeck-studenten

Hoe kijken Hoornbeeck-studenten naar hun studie en toekomst en welke rol speelt het geloof daarin? We vroegen het aan Mirthe, Jacqueline, Justin en Marilyn.

Leren

Marilyn Plugge (rechtsonder op de foto) zit ruim een jaar op Hoornbeeck Rotterdam, maar heeft al een veelzijdige loopbaan achter de rug. “Ik begon met Junior Accountmanager, maar ben na een half jaar overgestapt naar Office Management Support. Aan het einde van het eerste jaar heb ik een motivatiebrief geschreven voor de sprintopleiding van Office Management Support. Die volg ik nu, dus nog 16 weken school en 15 weken stage en ik heb het diploma.” Wat ze daarna gaat doen? “Misschien deeltijd-Schoevers en daarnaast werken. Zo kan ik financieel op eigen benen staan.” Voor een werkplek kan ze terecht in het familiebedrijf, een zeevisgroothandel, of anders misschien een van haar stageplaatsen.

Justin Kersseboom volgt de versnelde opleiding Social Work (Gouda) en doet daarnaast een bestuursjaar bij JOB MBO, de landelijke organisatie die alle 500.000 mbo-studenten vertegenwoordigt. Justin is de eerste Hoornbeecker ooit in dit bestuur. De enige gelovige ook. “In mijn studie leg ik de focus op jongerenwerk, met dit bestuurswerk probeer ik iets te betekenen voor deze grote landelijke groep jongeren. Bijvoorbeeld door heel praktisch aandacht te hebben voor hun mentale welzijn.

'Ik wilde altijd al iets stoers doen en mensen helpen'

Werken bij Defensie, dat is sinds havo-3 het plan van Mirthe de Jong (linksboven op de foto). In havo-4 besluit ze over te stappen naar het mbo en denkt aan de opleiding Managementassistent. De avond voor ze inschrijft ziet haar moeder dat er ook een opleiding Beveiliging is. “Dat leek me heel gaaf”, zegt Mirthe en ze heeft er geen spijt van. “Ik wilde altijd al iets stoers doen, de uitdaging aangaan en mensen helpen.”

Jacqueline Hooft (rechtsboven op de foto) is derdejaars student Managementassistent en loopt stage op de buitenpoli’s Heerde en Kampen van het Isala ziekenhuis in Zwolle. “Ik volg het keuzedeel medisch secretaresse, dat spreekt mij aan. Je verleent geen zorg, maar werkt wel in de zorg. Ik heb het hier erg goed naar mijn zin.” Ze zit in het laatste jaar van haar opleiding en wil haar eindstage graag in het buitenland doen. “Vorige week hebben mijn vriendin en ik contact gelegd met een bedrijf in het buitenland.

Leven

Welke droom hebben studenten? Justin richt zich volledig op zijn studie en bestuursjaar – maar daarna? “Er staan veel opties open. Misschien werken op het ministerie, het jongerenwerk in, een tussenjaar, stage in het buitenland of doorstuderen. Ik geloof dat God mijn leven leidt en een plaats heeft voor mijn talenten, gaven en passie. Ik hoop op een plek met impact, waar ik levens zie veranderen richting God.

Marylin heeft andere plannen voor de toekomst. “Thuis met een gezin is mijn droom”, vertelt ze. “Mijn moeder is er altijd, wij komen nooit alleen thuis. Als ik een gezin mag krijgen, wil ik mijn kinderen dat ook geven.” Jacqueline weet nog niet precies wat ze straks precies wil. Hoewel? “Ik ga het liefst in de medische sector aan de slag en dan in een baan waarin je kunt doorgroeien. Diversiteit en verantwoordelijkheid vind ik belangrijk in mijn werk. Ik wil graag gewoon een baan met uitdaging.”

En Mirthe? Zij is inmiddels tweedejaars Beveiliging en zit helemaal op haar plek. “Wat ik wil doen? Iets betekenen voor mensen, het liefst binnen Defensie. Tegelijk wil ik later ook trouwen en kinderen krijgen; Defensie en een gezin is niet makkelijk te combineren.”

Geloven

Welke rol speelt het geloof in het leven van studenten? Marilyn: “Dat heeft twee kanten, ik zeg niet dat het me niet bezighoudt, maar ook niet dat ik er dagelijks mee bezig ben.” Tegelijk is ze er op school wel mee bezig. “Ik ben recht voor zijn raap en heb mijn eigen mening die ik probeer te onderbouwen vanuit Gods Woord. Soms ben ik het eens met wat er gezegd wordt door docenten en soms ook niet.” Tegelijk maakt Marilyn, bijvoorbeeld richting niet-gelovigen, direct duidelijk dat ze christen is. “Met daad, praat en gewaad.”

Dat Mirthe graag iets wil betekenen voor andere mensen, heeft een directe verbinding met haar geloof. “Ja, daar ben ik mee bezig. In mijn gebed vraag ik God waar ik terecht mag komen. Ik heb Hem ook gevraagd of ik naar deze opleiding toe moest. Ik denk dat dit Zijn weg is, ik zit hier niet zomaar, daar ben ik bij bepaald.

'Jongeren moeten zoveel ballen hooghouden. Ik heb geleerd dat die druk wegvalt als Jezus in alle facetten van het leven de basis is'

Ook voor Justin is geloof heel belangrijk. “Het is niet de basis, maar waarom ik leef. Als jongeren zoeken naar een doel in het leven, is het vaak studeren, vrienden, werk, ze moeten zoveel ballen hooghouden. Dat levert druk op. Er komt ook veel op mij en leeftijdgenoten af. Ik heb geleerd dat als Jezus in alle facetten van het leven de basis is, die druk wegvalt.”

En welke rol speelt het geloof in het leven van Jacqueline? “Best wel een grote”, antwoordt ze. “Ik ben erg betrokken bij de kerk, net als mijn vrienden. Eigenlijk ben ik er de hele week wel mee bezig.” Dat ‘bezig zijn’ betekent bij haar ook de handen uit de mouwen steken. Ze zit in een kampcommissie en helpt mee met activiteiten zoals de verkoopdag en zomerfair. Dat ze een toekomst in de medische wereld mooi vindt heeft ook raakvlakken met haar overtuiging. “Vanuit je geloof er voor een ander zijn, zorg hebben voor je medemens.”

Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2022-2023, een uitgave van het Hoornbeeck College.