Hoornbeeck College
Locaties

Tafelgesprek met 4 studenten: over leven, leren en geloven

Tafelgesprek studenten

School en werk, terrasjes pakken, tussendoor de bijbelapp openen: waar zijn Hoornbeeck-studenten mee bezig en waar dromen ze van? Vier studenten uit Amersfoort aan het woord.

EVEN VOORSTELLEN

  • Roland Lekkerkerk (18) woont in Nunspeet en is tweedejaars Beveiliger. Hij werkt op een vakantiepark en wil motoragent worden.
  • Willemijn Meijers (17) komt uit Vianen en is tweedejaars Junior Accountmanager. Ze heeft een baantje op een golfbaan en een vriend die in Rotterdam studeert.
  • Jolanda de Heus (18) woont in Barneveld en is derdejaars Verzorgende. Ze heeft ruim een jaar verkering en is een echt gezelligheidsmens.
  • Bart-Jan van Asselt (19) woont in Elspeet en is vierdejaars Elektrotechnicus. Hij werkt bij Inkjet Technologie – waar hij iets met printers doet – en zit graag met vrienden op het terras.

Wat doe je op het Hoornbeeck?

Roland doet de opleiding Beveiliger, zojuist heeft hij zijn broertje de stormbaan laten zien. “Uiteindelijk wil ik motoragent worden. Ik wil mensen helpen, een licht zijn. Er zijn niet zoveel christelijke agenten meer.”

Bart-Jan is meer van de techniek. “Als er iets nieuws wordt uitgevonden, vind ik het leuk om dat uit te zoeken. Hoe slaan zoutwateraccu’s energieoverschotten op bij zonnepanelen? Dat soort dingen. Soms voelt mijn opleiding meer als hobby dan als werk. Ik vind het interessant, maar wil ik daar later elke dag in zitten? Gelukkig kun je er alle kanten mee op.”

Willemijn weet nog niet wat ze wil gaan doen. “Vroeger wilde ik juf worden, maar ik ben iets te hard om met kinderen om te gaan. Volwassenen ontmoeten ligt me meer. Ik wil hierna naar het hbo of via een stage een leuke baan krijgen. Je moet me sowieso niet dagen achter een computer neerzetten!” Jolanda doet Verzorgende BBL, omdat ze meteen aan het werk wilde. “Mijn zussen zitten ook in de zorg, daardoor ben ik er warm voor geworden. Uiteindelijk wil ik verpleegkundige in het ziekenhuis worden.”

Ben je veel bezig met het geloof?

Roland laat het WWJD-bandje om zijn pols zien. “Deze heb ik laatst gekocht, het staat voor ‘What Would Jesus Do?’ In bepaalde situaties kun je denken: wat zou Jezus hebben gedaan? Zal ik dat ook doen, of zal ik toch voor ‘de wereld’ kiezen? Dat is best moeilijk. ’s Ochtends ga ik eerder uit bed om de Bijbel te lezen met de app ‘Through The Bible’. Verder: niet vloeken en jezelf gewoon ‘normaal’ gedragen. Ik probeer voor God te leven. In het weekend ging ik nog weleens feesten en zuipen, maar dat kun je dan niet meer doen. Je hebt een gedoopt voorhoofd.” “Het is goed om voor Jezus uit te komen”, reageert Bart-Jan, “maar het moet ook een zaak vanbinnen zijn. Die verandering kun je niet alleen.” Roland: “Eens, dat kan niet uit eigen kracht. We zijn afhankelijk van God Die Boven woont en troont.”

Bart-Jan: “Ik ben er niet altijd mee bezig, dat geef ik eerlijk toe. Je weet heel goed dat God door de Bijbel spreekt. Soms denk ik op een later moment terug aan een Bijbeltekst die dan van toepassing is.”

‘Ik vind het wel lastig om te zeggen waar ik precies in geloof’

Willemijn: “Ik lees ’s avonds een dagboekje of de Bijbelapp. Ik zit in het JV-bestuur van de kerk, en ook door de dagopeningen kom je er veel mee in contact.” Jolanda: “Ik vind het wel lastig om te zeggen waar ik precies in geloof, wat mijn standpunten zijn.” Willemijn: “Dat is per persoon verschillend denk ik. De een kan het heel goed uiten, de ander houdt het liever voor zichzelf.”

Bart-Jan: “Ik doe wel dingen die niet kunnen eigenlijk. Met vrienden naar feestjes en zo.” “Dat is ook een beetje de leeftijd”, denkt Willemijn. Jolanda: “Mijn vrienden doen dat ook, daar ga je toch in mee.” Bart-Jan: “Sommige van die vrienden geloven wel, maar ja, wat is geloven – ze gaan een keer naar de kerk, dat is het dan. We praten er niet veel over, feestjes zijn ook niet zo handig daarvoor.” Volgens Roland helpt het als je over je eigen ervaringen praat. “‘Oh, dat heb ik ook’ of ‘Dat vind ik ook lastig,’ dan heb je veel makkelijker een goed gesprek.”

Waar zie je jezelf over tien jaar?

“Ik weet het nog niet”, vertelt Willemijn. “Ik ben ook niet zo van het ‘wensenlijstje’ en zo.” Bart-Jan wil veel reizen. “Griekenland, Israël, Noorwegen, Canada … Ook zou ik het leuk vinden om een eigen onderneming te hebben. Waarin, geen idee. En verder huisje-boompje-beestje.”

Roland: “Ik zou het wel fijn vinden om op m’n 28e een eigen huis, vrouw en kinderen te hebben. Ik moet eerst even iemand vinden, daarna zien we wel verder. En ook gewoon ‘normaal’: sommige familieleden wonen samen en dan krijgen ze kinderen.” Willemijn: “Het wordt bijzonder gevonden als je vroeg trouwt, hè?” Bart-Jan: “Dan zeggen ze: ‘Dan zit je vast voor je hele leven!’ Voor mij is het juist: dan heb je zekerheid, je gaat er gewoon voor. Die anderen willen lekker losjes, kun je nog een keer switchen.” Willemijn: “Dan heb je ook niet echt vertrouwen, toch.”

'Het wordt bijzonder gevonden als je vroeg trouwt’

Jolanda: “Ik hoop over tien jaar als verpleegkundige in het ziekenhuis te werken. Over een paar jaar willen mijn vriend en ik trouwen. Thuis wonen vinden we ook niet alles. Mijn broers en zussen trouwden ook rond hun twintigste.” Willemijn: “Mijn vriend is net begonnen op de universiteit, we zijn nu nog bezig met ons studentenleven.”

“Eerst wilde ik misschien nog als verpleegkundige het leger in, of bij defensie”, vertelt Jolanda. “Maar ik kan niet zolang van huis zijn.” Bart-Jan: “En de Eerste Hulp dan, of de ambulance? Dan ben je nog wel even bezig.” Jolanda: “Ik houd echt niet van leren!” “Vind je het niet erg dat je zo vroeg in het werkleven zit?” vraagt Willemijn. “Niet dat ik school zo fantastisch vind, maar je moet je hele leven al werken.” Jolanda: “School past niet bij mij. Ik word er zo moe van.” Bart-Jan: “Dat heb ik ook. Na een werkdag heb ik tenminste het gevoel dat ik iets heb gedaan.”

Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2021-2022, een uitgave van het Hoornbeeck College.