Hoornbeeck College
Locaties

Jij hebt oog en hart voor de medemens, bent flexibel en wil graag iets betekenen voor mensen die niet helemaal voor zichzelf kunnen zorgen.

Als verzorgende-IG ondersteun je zorgvragers bij huishoudelijke vaardigheden zoals koken en schoonmaken en bied je persoonlijke verzorging zoals wassen, aankleden en medicijnen innemen. Ook begeleid je de zorgvrager in het dagelijks leven: je zorgt voor een goede structuur, biedt activiteiten aan en helpt bij dagbesteding. Soms maak je gebruik van technologische middelen. Je bent verantwoordelijk, sociaal en kunt goed communiceren: in je werk heb je te maken met verschillende zorgvragers, hun netwerk en andere zorgverleners.

 • Hoornbeeck College
  Gediplomeerden met werk 95% Landelijk gemiddelde: 97%
 • Hoornbeeck College
  Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar 4% Landelijk gemiddelde: 6%
 • Hoornbeeck College
  Geslaagde studenten in afgelopen schooljaar 83% Landelijk gemiddelde: 74%
 • Hoornbeeck College
  Studenttevredenheid rapportcijfer 7.9 Landelijk gemiddelde: 7.4
Bekijk meer cijfers

Met een diploma op zak…

Als verzorgende-IG kun je aan de slag in verpleegtehuizen, de thuiszorg, gehandicaptenzorg, kraamzorg en geestelijke gezondheidszorg. 

Als vervolgstudie zou je kunnen kiezen voor de opleiding Mbo-Verpleegkunde niveau 4 (in twee jaar), Begeleider Gehandicaptenzorg of Begeleider Specifieke Doelgroepen niveau 3 (verkort in 10-20 weken), Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg of Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen niveau 4 (na de verkorte opleiding op niveau 3). Alle overige vervolgstudies op niveau 4 zijn ook mogelijk.

Deze opleiding wordt aangeboden in

Lijkt het je wat? Meld je aan vóór 1 april!

Dan start jij per september je opleiding op het Hoornbeeck Meld je aan! Meer informatie aanvragen

Of past dit beter bij je?

Alle opleidingen
Icoon gesprek

Intakegesprek & leerwerkovereenkomst

Samen kijken we of deze opleiding bij jou past. Na aanmelding en toelating word je uitgenodigd voor een AMN-test en een loopbaanadviesgesprek.

Je moet in het bezit zijn van een leerwerkovereenkomst met je werkgever en moet voor 1 augustus van het cursusjaar minimaal 16 jaar zijn of 12 jaren onderwijs gevolgd hebben.

Icoon diploma

Vooropleidingseisen

Voor de opleiding moet je minimaal het vmbo (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg), havo 3 of een mbo-opleiding niveau 2 hebben afgerond.

Icoon start

Start van je opleiding

De opleiding start met een introductie waarbij je kennismaakt met de school, je klasgenoten, je studieloopbaanbegeleider en je vakdocenten.

Icoon agenda

Theorie op school (BBL)

Je bent een echte doener. Schoolbanken zijn daarom eigenlijk niks voor jou. Toch?

Maar je wilt toch wat leren. Daarom bieden wij je een praktische oplossing. Je gaat één dag per week naar school. De rest van de week werk je als leerling-werknemer in een zogenaamd erkend leerbedrijf/-instelling passend bij de opleiding.

 

Icoon jaar 1

Het 1e jaar

Je legt de basis voor het vak van verzorgende-IG. In de vakken leer je op professionele wijze persoonlijke zorg te verlenen, te communiceren en op je handelen te reflecteren.

Daarnaast krijg je het vak Kennis van Ziektebeelden voor met name de (psycho)geriatrische zorgvrager. De eerste periode ga je twee dagen naar school, de overige drie periodes heb je één schooldag in de week. Daarnaast werk je minimaal 16 uur per week in de praktijk.

Icoon jaar 2

Het 2e jaar

In het tweede jaar ga je naast je contract bij je werkgever nog één dag in de week naar school.

De eerste periode leer je vooral verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Verder worden de ziektebeelden en bijbehorende noodzakelijke kennis van Anatomie en Begeleiden behandeld in de categorieën geestelijke gezondheidszorg, chronisch zieken, kraamzorg en complexere zorgvragen binnen de gehandicaptenzorg.

Icoon jaar 3

Het 3e jaar

In dit jaar word je opgeleid tot beginnend beroepsbeoefenaar.

Ook in het derde jaar ga je één dag in de week naar school. Je gaat aan de slag met abstractere vakken zoals Kwaliteitszorg, Coördineren van Zorg en Zorg en Technologie. Je verdiept je met de keuzedelen en het vak Klinisch Redeneren, gericht op de branche waarin je werkzaam bent.

Icoon diplomapet

HoornBACK

Afgestudeerd? Maak je comeback! Als oud-Hoornbeecker blijf je met ons verbonden via het netwerk HoornBACK.

Ontmoeten, delen en ontwikkelen staat bij HoornBACK centraal.