Alle studenten worden zo goed mogelijk ondersteund in hun opleiding. Waar kun je op rekenen?
Toegankelijkheid en klimaat
- Onze school is toegankelijk, ook bij beperkingen. Wij werken aan een veilig en gezond klimaat .
- Al onze locaties zijn goed toegankelijk, ook voor studenten met een beperking (bijv. met een rolstoel). Er is een (stoeltjes)lift aanwezig, de lokalen zijn bereikbaar en er zijn voldoende werkruimtes.
- Waar nodig kan er gezorgd worden voor hulpmiddelen tijdens het onderwijs en de examens, vanzelf binnen de onderwijskundige kaders.
- Samen met al onze medewerkers en studenten werken wij aan een veilig en gezond werk- en leefklimaat. Wij hechten daarbij aan rust en structuur. Wij hebben een eigen Beleidsplan Schoolveiligheid. Je kunt dat terug te vinden op onze website.
- Al onze medewerkers zijn zich bewust van hun eigen gedrag in relatie tot het gevoel van veiligheid. Dit uit zich in consequent en integer handelen. Pestgedrag of geweld zullen wij onmiddellijk aanpakken.
- Onze studieloopbaanbegeleiders stimuleren het welbevinden en de motivatie van de studenten.
Je eigen studieloopbaanbegeleider
- In de opleiding krijg jij je een eigen studieloopbaanbegeleider. Hij is de spil in de hele ondersteuning. Bij hem kun je terecht met vragen over school- of stage zaken. Er is daarbij aandacht voor jouw welbevinden. Ook als het even niet lekker loopt, kun je bij hem terecht. Door middel van zijn lessen en persoonlijke begeleiding wordt er gewerkt aan leren leren, persoonlijke ontwikkeling en loopbaanontwikkeling.
- De sectoren hebben eigen leerlijnen voor studieloopbaanbegeleiding ontwikkeld. Er is een doorgaande lijn in het binnen- en buitenschools leren. De begeleiding is zo ingericht dat jij steeds meer jouw eigen verantwoordelijkheid kunt nemen.
- Wij hebben de ambitie om alle studieloopbaanbegeleiders te trainen op het gebied van begeleidersvaardigheden. Een groot deel is reeds geschoold.
- De studieloopbaanbegeleider werkt samen met het opleidingsteam, de verzuimcoördinator, de remedial teachers voor taal en rekenen en het Ondersteuningsteam.
- Jouw studieloopbaanbegeleider heeft ook de contacten met je ouders en verzorgers.
Jouw (stage)docenten
Jouw (stage)docenten staan klaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden naar een diploma. Jij kunt rekenen op docenten die bekwaam zijn om leiding te geven aan het onderwijsproces. Alle docenten werken aan een veilig en rustig klimaat.
In de stage, ook wel beroepspraktijkvorming genoemd, wordt heel gericht gewerkt aan de competenties die nodig zijn om het beoogde beroep uit te kunnen oefenen.
- Ondersteuning in de lessen en in de stage
(Stage)docenten bieden waar nodig aanvullende ondersteuning binnen of buiten de les. Wanneer dit structureel wordt, doen zij dit altijd in overleg met het Ondersteuningsteam. In een aantal gevallen is het belangrijk dat docenten weten hoe ze moeten omgaan met een bepaald probleem of een beperking. Het Ondersteuningsteam of, waar nodig een externe begeleider, geeft dan begeleidingsadviezen. Ook kan het zijn dat jij een bepaalde aanpassing nodig hebt in de lessen of examens. Bijvoorbeeld in verband met dyslexie, een beperking of een gedragsprobleem. In die gevallen worden de betrokken docenten hierover ingelicht. Jij als student wordt daar in dat geval natuurlijk zo goed mogelijk bij betrokken.
Docenten signaleren eventuele problemen en maken die bespreekbaar. Om dit zorgvuldig te kunnen doen, werken zij met een basisprotocol ondersteuning. Vanuit dit basisprotocol kan doorgeschakeld worden naar protocollen op gebied van rouw, huiselijk geweld, pesten, crisis en dyslexie. Wanneer dat voor jou van toepassing is word jij hier natuurlijk zoveel mogelijk bij betrokken. Eventuele interventies en contacten met externe instanties gebeuren in principe altijd in overleg met jou en met het Ondersteuningsteam.
We houden de vorderingen van de studenten goed bij. Deze worden besproken met de student en de ouders.
Na elke lesperiode houden wij een resultatenvergadering waarin de resultaten en het welbevinden van onze studenten worden besproken. Bij bijzonderheden word jij (en waar wenselijk je ouders/ verzorgers) via jouw studieloopbaanbegeleider hierover geïnformeerd.
Decanaat
Als jij een specifieke vraag hebt over de keuze van een opleiding, kun je terecht bij een decaan. De decaan helpt je bij keuzes in jouw loopbaan en in het maken van contacten die hierbij nodig zijn.
Verzuimbegeleiding
Verzuim wordt bij ons geregistreerd en begeleid. Aan- en afwezigheid worden geregistreerd in ons registratiesysteem. Wij gebruiken een verzuimprocedure. Als dat nodig is, worden studenten door de verzuimcoördinator begeleid. Hij kan de studieloopbaanbegeleider, het Ondersteuningsteam of de opleidingsmanager hierbij betrekken.
Remedial Teaching Taal en Rekenen (bijles)
De lessen Nederlands en Rekenen worden meestal klassikaal gegeven. Als je het streefniveau voor taal en rekenen nog niet hebt gehaald, word je begeleid in bijlessen Remedial Teaching. Dit kan plaatsvinden in niveaugroepen.
Vertrouwenspersonen
Als jij je niet veilig voelt of op school iets onprettigs, bijvoorbeeld seksuele intimidatie of een andere vorm van machtsmisbruik, hebt meegemaakt, kan het zijn dat je dit met een volwassene wilt delen. Vanaf het moment dat je student bent van het Hoornbeeck College, kun je beroep doen op onze vertrouwenspersonen. Zij zijn op elke locatie aanwezig en staan open voor contact met de student. De vertrouwenspersoon zoekt samen met jou naar een oplossing of verwijst je naar iemand anders.
Op het Hoornbeeck College is ook een klachtenregeling aanwezig. Klachten kun je onder andere met één van de vertrouwenspersonen bespreken. Hij gaat na of hij zelf de klacht oplost of dat hij deze doorstuurt naar de klachtencommissie. De vertrouwenspersoon heeft een brugfunctie tussen ouder(s)/studenten enerzijds en de school en zonodig de klachtencommissie anderzijds.
Naast de klachtenregeling is er een klokkenluidersregeling. Met behulp van deze regeling kun je (in onderscheid met de klachtenregeling) zo nodig anoniem misstanden binnen de school aan de orde stellen. Deze regeling is bedoeld voor ernstige misstanden en wordt alleen in het uiterste geval gebruikt.
Daarnaast is een protocol opgesteld voor ongewenste bejegening tijdens de beroepspraktijkvorming (BPV).
Ten slotte heeft onze school een overkoepelende integriteitscode waarin de diverse gedragscodes die de school kent op hoofdlijnen wordt samengevat.
Klik hier voor de volledige tekst van de klachtenregeling.
Klik hier voor de klokkenluidersregeling van de school.
Klik hier voor het reglement van de commissie integriteitsvraagstukken.
Klik hier voor het protocol ongewenste bejegening in de BPV.
Klik hier voor de integriteitscode van het Hoornbeeck College.
Specifieke vragen
Andere vragen of problemen? Ga naar je Opleidingsmanager.
Wanneer jij vragen of problemen hebt die je niet kunt bespreken met bovengenoemde personen kun je altijd terecht bij jouw opleidingsmanager of bij een medewerker van het Ondersteuningsteam (zie extra ondersteuning).
Jijzelf en je ouders/ verzorgers
Jouw rol en de betrokkenheid van je ouders/ verzorgers vinden wij belangrijk. Tijdens het onderwijsproces heb jij ook je eigen verantwoordelijkheid voor het verloop van de opleiding. Hierin verwachten wij een actieve houding. Waar mogelijk en wenselijk kunnen ook jouw ouders/ verzorgers gevraagd worden betrokken te zijn bij jouw opleiding.
Studentbegeleidingssysteem
Wij hebben zorgvuldige afspraken gemaakt over de verslaggeving van de ondersteuning in ons studentbegeleidingssysteem. Elke student heeft een eigen dossier.
We houden rekening met de vertrouwelijkheid van je gegevens.