Zoeken

Terugblik op het afgelopen jaar | Mevr. Van Dijk

Geplaatst: 19 juli 2019 Locatie: Hoornbeeck College Amersfoort

Oog voor haar leerlingen, hart voor het vak. Dat is de Apeldoornse docente Office- en Managementsupport M. van Dijk (33) ten voeten uit. “Ik vind het mooi om tijdens gesprekken met studenten een diepere laag aan te snijden: Wat vind jij nu echt belangrijk in het leven?”

Martine van DIjk (1 van 1).jpg

Hoe ben je in het onderwijs beland?

“Voordat ik in het onderwijs terecht kwam, werkte ik als managementassistente bij een krant. Dat was leuk, maar ik miste daar de mogelijkheid om iets te kunnen betekenen voor een ander en om de rijke belofte uit Gods Woord te delen. Daarom heb ik mijn bevoegdheid voor docent Nederlands gehaald. Al snel kon ik aan de slag op het Van Lodenstein College, maar daar miste ik de zakelijke kant, het bedrijfsleven. In mijn functie op het Hoornbeeck College komt dit mooi samen: ik kom nog steeds in het zakenleven, maar tegelijkertijd heb ik veel contact met jongeren en draag ik bij aan hun persoonlijke vorming.”

Welke gebeurtenis van afgelopen jaar blijft je bij?

“Ik gaf eens ’s ochtends, het eerste uur, het vak Notuleren aan een klas. Twee studenten kwamen niet opdagen en een ander meisje was een beetje van slag. Ik zag dat wel, maar had er eigenlijk te weinig oog voor. Aan het einde van de les vroeg het meisje of haar twee klasgenoten die er niet waren misschien ziek waren. Ik antwoordde ontkennend want het stond niet geregistreerd. Het vreemde was dat de twee studentes niet op berichtjes reageerden, er was geen contact. Nog geen vijf minuten later hoorden we dat er ergens in Apeldoorn een ongeluk was gebeurd met een scooter. Het duurde een tijdje voor we zeker wisten dat het om deze studenten ging. Die tussentijd was heel spannend en indringend. Iedereen was heel betrokken, niemand kon zich concentreren op de lessen. Je wilt als docent ook geen paniek zaaien en niet op zaken vooruitlopen. Gelukkig hadden de studentes geen levensbedreigende verwondingen.

De dag erna had ik deze klas weer. We hebben met elkaar over deze gebeurtenis gesproken. Het besef dat dit met iedere student had kunnen gebeuren, drong tot ze door. Zo’n gebeurtenis brengt samen, dat merk ik aan het einde van het jaar nog steeds. Je kunt naar aanleiding hiervan van hart tot hart met elkaar praten.”

Hoe geef je de christelijke identiteit een plaats in je lessen?

“Bij het vak over zakenreizen geef ik vaak een casus van een manager die op zondag wil reizen. Hoe ga je daarmee om, hoe doe je dat? Je hebt het dan niet over de diepste levensvragen, maar wel over wat er voortvloeit uit je christen-zijn. Even geleden had ik een evaluatiegesprek met een klas die net op stage was geweest. We hadden het over christen-zijn op je stageplek. Ik merk dat sommige studenten dan worstelen met het feit dat niemand een rok aan heeft, bijvoorbeeld. Terwijl dat voor een andere student helemaal geen issue is. Daar moet je soms tussen balanceren. Je wilt niemand tekortdoen en tegelijkertijd snap je beide kanten. In een klas heb je ook gewoon verschillen.”

Wat vind je leuk aan het lesgeven?

“Naast dat ik de studenten iets leer, kunnen we ook goed lachen met elkaar. We zijn natuurlijk meiden onder elkaar. De lessen probeer ik echt praktisch te maken, dat vind ik heel belangrijk. Blunders uit mijn eigen leven vertel ik ook gewoon, daar kunnen we dan met elkaar om lachen. Ik geniet echt van het lesgeven! Tegelijkertijd vind ik het ook erg belangrijk om mijzelf kwetsbaar op te stellen. Ook als het gaat om het geloof en om twijfels. Het is wel goed dat het vakantie is, want ik merk dat ik daar aan toe ben. Ik geef mezelf met hart en ziel dus dan is vakantie heel fijn!”

204