Zoeken

Terugblik op het afgelopen jaar | Meneer Siereveld

Geplaatst: 01 augustus 2019 Locatie: Hoornbeeck College Amersfoort

Gepokt en gemazeld in de zorg was ‘ie. Na zijn opleiding stond hij ruim twintig jaar aan het bed. Inmiddels staat Verpleegkundedocent Geerard Siereveld (57) een net zo lange tijd voor de klas. Nog steeds aan het bed, maar dan in de lokalen van het Hoornbeeck College.

Geerard Siereveld (1 van 1).jpg

Wat vind je zo leuk aan het onderwijs?
“Ik vind het heel leuk als ik dingen kan overdragen aan een groep die zegt: we gaan ervoor! Ik geniet ervan om voor de klas te staan, maar ik ben geen ‘lesboer’. Ik vind het namelijk ook heel uitdagend om het onderwijs te ontwikkelen. De combinatie van die twee maakt mijn vak zo leuk. Daarnaast hou ik graag feeling met het werkveld.”

Wat vond je mooi of leuk afgelopen schooljaar?                                                              “Wat ik bijzonder mooi vond, was de afronding van de maatwerkgroep. In die groep zitten oudere mensen die met een bepaalde weerstand begonnen aan de opleiding. Dat kwam, omdat ze binnen de organisatie waar ze werkten moesten kiezen: of je vernieuwt je diploma, of je krijgt een lagere functie. Dan begin je niet op een fijne manier aan de opleiding. Mooi vond ik, dat we gedurende de rit zagen dat veel mensen het heel fijn vonden dat ze de opleiding aan het doen waren. Ze leerden er echt van.”

Je ziet ze groeien
“De studenten die vanuit het vmbo in het eerste jaar binnenkomen, zijn niet altijd zo zeker van hun zaak. Je ziet ze denken: ‘Ik weet niet of ik dit kan hoor’. Maar naarmate een schooljaar vordert, zie je ze groeien. Ik vind dat heel leuk om te zien! Ze worden gevormd en de lesstof blijft hangen. Uiteraard geldt dat niet voor iedere student. Sommigen zitten gewoonweg niet op het juiste niveau. Tegen studenten die voortijdig afscheid nemen, zeg ik: ‘Je mag altijd terugkomen.’ Dat gebeurt ook weleens. Als ze dan terugkijken, realiseren ze zich dat ze te jong, te speels waren. Dit jaar diplomeerde er zelfs een meisje die twee keer gestopt is, en twee keer terugkwam. De derde keer is natuurlijk scheepsrecht. Nu heeft ze een diploma!”

Wat vond je moeilijk dit jaar?
“Dit jaar begonnen we met nieuwe keuzedelen, dat levert soms belemmeringen op. Je moet iets uit gaan rollen waarvan je niet precies weet hoe het loopt. Daar heb ik dit jaar veel van geleerd. Ook geef ik les aan verschillende studenten die behoorlijk veel zorgen hebben. Ik vind het erg moedig dat ze toch doorgaan, gezien dat wat ze meemaken. Twee jaar geleden had ik een student van wie haar vriend was verongelukt. Je ziet studenten daarmee worstelen. Ze weten van mij: als het nodig is, ben ik er voor ze.”

204