Zoeken

Idee uit het noorden: Hoornbeeck werkt aan Gilde-leren

Geplaatst: 08 juli 2016 Locatie: Hoornbeeck College Apeldoorn Sector: Economie en Handel

Gilde-leren is een onderwijsmethode waarbij de student het gehele laatste jaar van de opleiding stage loopt. Zelfs voor de theorie hoeft hij of zij niet naar school: de docent komt naar het leerbedrijf. Het Hoornbeeck College in Kampen en woonzorgcentrum Coloriet de Regenboog in Dronten gingen ermee van start.

logo coloriet

Gilde-leren is een onderwijsmethode waarbij de student het gehele laatste jaar van de opleiding stage loopt. Zelfs voor de theorie hoeft hij of zij niet naar school: de docent komt naar het leerbedrijf. Het Hoornbeeck College in Kampen en woonzorgcentrum Coloriet de Regenboog in Dronten gingen ermee van start, met mw. G. Boersema van SBB als drijvende kracht.

Woonzorgcentrum Coloriet De Regenboog

Het Hoornbeeck College leidt studenten op in vier sectoren, waaronder gezondheidszorg en welzijn. Een van de erkende leerbedrijven waar de studenten terechtkunnen, is woonzorgcentrum Coloriet de Regenboog. Geïnspireerd door het succes van gilde-leren in Groningen, realiseerden de school, het leerbedrijf en SBB samen het Regenboog Gilde. Augustus 2016 gaat de eerste groep van vijftien geselecteerde studenten van start. Voor wie het binnen de mogelijkheden ligt, is er de kans om tegelijk met het niveau 3-diploma Verzorgende IG het diploma Maatschappelijke Zorg te behalen.

Praktisch ingestelde studenten

“Vorig jaar evalueerden we de samenwerking tussen onze school en het woonzorgcentrum”, kijkt opleidingsmanager Dhr. B. van den Belt terug. “Wij vinden het heel belangrijk om theorie en praktijk met elkaar te verbinden, zeker voor onze praktisch ingestelde studenten op niveau 3. Daarin zochten we vernieuwing. Zo kwam het gesprek op gilde-leren. Met name voor de docent betekent het een andere manier van denken. Hij haalt zijn voorbeelden rechtstreeks uit de praktijk.”

Elkaar versterken

Dhr. R. Faas is locatiedirecteur van het woonzorgcentrum. “De theorie komt dichter bij het werk en het werk komt dichter bij de theorie. Onze medewerkers zullen regelmatig een materiedeskundige bijdrage leveren aan de lessen, waardoor ze zich nog meer bij de opleiding betrokken gaan voelen. Zo is er veel meer waarin we elkaar dankzij het gilde-leren versterken, van voldoende instroom en invulling van stageplaatsen tot een hogere kwaliteit van de opleiding. Verder horen de studenten echt bij het team, zodat ze een goede kans hebben om na hun diplomering hier te mogen blijven werken.”

Dhr. B. van den Belt, Hoornbeeck College (links) en dhr. R. Faas, De Coloriet

Buiten de kaders denken

“Mw. Boersema kwam uit het noorden met het idee”, lacht Faas. “Ze gelooft in gilde-leren en leidde het project. Omdat ze zo gedreven is en kijk heeft op mensen, weet ze partijen te verbinden.” Van den Belt vult aan: “Ook haar idee om de ouders erbij te betrekken is ons goed bevallen. Ze hielp ons buiten de kaders te denken en een doorbraak te maken. Zonder Boersema was het Regenboog Gilde er niet gekomen.”

204