Zoeken

Hoornbeeck en Adullam gaan op unieke wijze welzijnprofessionals opleiden

Geplaatst: 18 mei 2018 Locatie: Hoornbeeck College Kampen

Het is van belang dat de opleiding van Hoornbeeck-studenten zo goed als mogelijk aansluiten op de praktijk. Zeker in een tijd van schaarste is het belangrijk om dat proces door te ontwikkelen. Daarom hebben Stichting Zorg Adullam locatie Kroonheim te Uddel en Hoornbeeck College locatie Kampen, Apeldoorn en Amersfoort de handen ineengeslagen: het Kroonheim Gilde is geboren.

Gilde_4

Op donderdag 17 mei ondertekenden het Hoornbeeck College, Adullam en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (S-bb) een samenwerkingsovereenkomst, die als doel heeft om studenten op de werkvloer op te leiden. Zelfs voor de theorie hoeft de student niet naar school: de docent komt naar het leerbedrijf. Zodoende worden een aantal studenten van het Hoornbeeck gedurende een jaar opgeleid op locatie. Ze werken en leren tegelijkertijd. 

Vernieuwing

“Vorig jaar evalueerden we de samenwerking tussen onze school en het woonzorgcentrum”, kijkt Bernard van de Belt (opleidingsmanager van Hoornbeeck College) terug. “Wij vinden het belangrijk om theorie en praktijk met elkaar te verbinden, zeker voor onze praktisch ingestelde studenten. Dat kon nog beter. Tijd voor verdere ontwikkeling dus.”

Elkaar versterken

Bram Aarnoudse (manager instelling Kroonheim) geeft aan dat de theorie nu dichter bij het werk en het werk dichter bij de theorie komt. “Onze medewerkers gaan regelmatig een materiedeskundige bijdrage aan de lessen leveren, waardoor ze zich nog meer bij de opleiding betrokken voelen. Zo is er veel meer waarin we elkaar dankzij de samenwerking versterken, van voldoende instroom en invulling van stageplaatsen tot een hogere kwaliteit van de opleiding. Verder horen de studenten echt bij het team, zodat ze een goede kans hebben om na hun diplomering hier te mogen blijven werken.”

Samen zorgprofessionals opleiden

Volgens Tineke Harmsen van S-bb is dit gilde een schoolvoorbeeld van samenwerken, verbindingen leggen en samen zorgprofessionals opleiden. “Bij beide partners zit er ‘schwung’ in. Het voornaamste is het aan elkaars belangen denken en daarmee de zorg voor bewoners versterken.”

204