Zoeken

Generaal en oud-minister verzorgden gastlessen

Geplaatst: 28 januari 2014

In het kader van 200 Koninkrijk der Nederlanden verzorgden luitenant-generaal bd. Ted Meines en oud-minister Eimert van Middelkoop gastlessen.

Het Hoornbeeck College in Rotterdam vierde 200 jaar Koninkrijk. De nestor van de Nederlandse veteranen, luitenant-generaal bd. Ted Meines was op woensdag 29 januari bij ons te gast. Hij werd geïnterviewd over zijn indrukwekkende carrière bij de Koninklijke Landmacht en zijn band met prins Bernhard. Meines wordt ook wel de ‘generaal der Nederlanden’ genoemd. De studenten luisterden ademloos naar zijn indrukwekkende verhalen.

Meines werd in Friesland geboren in een orthodox gereformeerd gezin. Hij behoorde tot de lichting die in juni 1940 opgeroepen zou worden voor militaire dienst. Bij de Duitse inval probeerde hij of hij vervroegd dienst kon nemen of anders het land uit kon komen.Na de oorlog meldde Meines zich als oorlogsvrijwilliger om naar Nederlands-Indië te gaan. Hij volgde eerst een officiersopleiding in Engeland, om vervolgens in Nederland anderen op te leiden. In de zomer van 1949 werd hij uitgezonden.

Oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) verzorgde voor de studenten een geschiedenisles over het Koninkrijk der Nederlanden. Van Middelkoop is van 1989-2002 lid geweest van de Tweede Kamer. Eerst namens de GPV en na de fusie van die partij met de RPF voor de ChristenUnie. Van 2003-2007 was hij lid van de Eerste Kamer. Van 2007-2010 was hij minister van Defensie in het kabinet Balkenende IV.

Hieronder een aantal foto's de een goede sfeerimpressie geven van deze bijzondere bijeenkomst.

 

204