Zoeken

'Goed onderwijs en goed eten' - Gezonde Schoolkantine Kampen

Geplaatst: 01 oktober 2014

Het Hoornbeeck College in Kampen start als één van de eerste reformatorische onderwijsinstellingen met een Gezonde Schoolkantine. Door fruit, zuivel en gezonde broodjes tegen een aantrekkelijke prijs aan te bieden, wordt gezonder eten gestimuleerd.

gezonde_schoolkantine_1

Het Hoornbeeck College in Kampen start als één van de eerste reformatorische onderwijsinstellingen met een Gezonde Schoolkantine. Door fruit, zuivel en gezonde broodjes tegen een aantrekkelijke prijs aan te bieden, wordt gezonder eten gestimuleerd. Bij het opzetten van deze kantine zijn studenten intensief betrokken geweest.

Joanne de Borst is 4e-jaars verpleegkunde student, Arno Kasper is 3ejaarsstudent Junior Accountmanager, Helmich Beens is 3e-jaarsstudent ICTnetwerkbeheerder en Jennifer Mulder is 3e-jaarsstudent Onderwijsassistent. Samen met de conciërges, docente Van der Werf en Aangeenbrug hebben zij de afgelopen maanden gewerkt aan een Gezonde Schoolkantine. De bouw van een nieuwe locatie was een goede aanleiding voor dit goede initiatief vinden de studenten. Arno: “Met de ingebruikname van het nieuwe gebouw, maken we ook gelijk een gezonde start onder het motto ‘Goed onderwijs en goed eten’”. Joanne: “Het leuke is wel dat de school niet verplicht is om studenten bij dit soort dingen te betrekken, maar ze hebben het wel gedaan. Daarmee is het ook echt iets van ons.”

Verplicht gezond?

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Bussemaker, wil graag dat alle scholen een Gezonde Schoolkantine opzetten. In 2015 moeten alle scholen een gezond aanbod hebben. Van der Werf: “Het is niet de belangrijkste reden om dit te doen maar het komt wel mooi uit”. Het

huidige aanbod is niet zo gezond. Van der Werf: “Nu is 70 procent ongezond en 30 procent gezond. In eerste instantie  gaan we voor 80 procent gezonde producten.” De studenten zijn het ermee eens dat het huidige aanbod niet bijdraagt aan gezond eten. Helmich: “Er is koffie, soep, frisdrank en koeken. We krijgen wel te horen dat gezonde keuzes belangrijk zijn, maar we krijgen het op school niet aangeboden.” Jennifer vult aan: “Ik pak ’s morgens graag snel m’n tas en ik heb meestal geen tijd voor het maken van een gezonde lunch. Eenmaal op school is het ook niet verkrijgbaar en daardoor eet je sneller ongezond.”

Fruit en gratis gekoeld water

In de nieuwe kantine niet meer alleen chips en cola dus. Maar wat dan wel? “We hebben gesproken met een groothandel die een speciaal aanbod heeft voor Gezonde Schoolkantines”, zegt Arno. “Daaruit hebben we gekozen voor fruitsalades, gezonde broodjes, verse sappen en zuivel als yoghurt.” Op een centraal punt in de school komt ook een watertap. Daar kunnen studenten en personeel altijd gratis gekoeld water tappen. De kantine is niet altijd open. Helmich: “Om ervoor te zorgen dat er toch altijd wat gezonds te koop is, komen er speciale automaten. Daarin zijn straks de broodjes verkrijgbaar die ook in de kantine liggen.”

Snacken

Gaan ze de vette snack niet missen? Joanne: “We wilden eigenlijk helemaal geen frituur, maar die komt er toch.” Ook blijven er bepaalde ongezonde producten verkrijgbaar. Helmich: “Chips en pannenkoeken. Daarnaast bijvoorbeeld tijdens een actiedag ook saucijzenbroodjes of een andere snack.” Nu lopen studenten nog vaak even naar een supermarkt of bakker in de buurt. Arno: “De plaatselijke ondernemers gaan ons nog missen. Een groot deel van de omzet komt uit de portemonnee van Hoornbeeckstudenten. In de buurt van het nieuwe gebouw is een tankstation. We gaan ons best doen om studenten daar weg te houden door zelf ook wat minder gezonde dingen te bieden.”

Eten én bewegen

Het project ‘Gezonde Schoolkantine’ wordt dit jaar helemaal afgerond. Volgend jaar volgt een terugblik. “Dan kijken we hoe het gegaan is”, zegt Van der Werf. “We kunnen dan zien wat er wel en niet verkocht wordt en passen het aanbod eventueel aan.” Joanne vult aan: “We kunnen echt terugkijken op een waardevol project, het heeft iets met meerwaarde opgeleverd.” Maar, de vooruitgang blijft niet alleen bij beter eten. Het nieuwe gebouw wordt door de studenten gewaardeerd. Jennifer: “Het is echt een mooie school geworden. Groot, maar het blijft nog wel knus. Het dakterras is ook erg leuk.” Naast een dakterras krijgt de school ook een sportveld. Arno: “Bij het oude gebouw was hier bijna geen ruimte voor. Straks krijgen we naast een gezondere kantine ook alle ruimte om te voetballen of andere sporten te doen.”

204