Hoornbeeck College
Locaties

Hoe kun je winnen?

Hieronder vind je drie opdrachten:

  • een kennisquiz over onze opleidingen en ICT in het algemeen
  • een opdracht om een netwerk in te stellen
  • een opdracht om iets te programmeren

Voer alle drie de opdrachten uit. Kijk goed in de opdracht wat je ervoor moet laten zien.

Je kunt je antwoord digitaal bij ons inleveren. Dat doe je door een email te sturen naar ictvoorlichtingenamersfoort@hoornbeeck.nl. Voeg aan je mail alle bestanden toe die je bij de opdrachten vind onder “dit lever je in”. Je helpt ons als je de bestanden eerst inpakt in een .zip-bestand. Vermeld ook de school (en eventueel locatie) waar je op zit.

Stuur je antwoord uiterlijk twee weken na de voorlichting in. Wij bekijken dan de inzendingen en kiezen de beste inzending uit. Je bent de beste inzending als:

  • je de meeste quizvragen goed hebt; en…
  • het netwerk wat je moet bouwen werkt; en…
  • je de mooiste website hebt gemaakt.

De beoordeling zal door onze studenten worden gedaan. Heb je gewonnen? Dan krijg je van ons persoonlijk bericht.

Wat heb je nodig?

Om aan de wedstrijd mee te kunnen doen heb je een paar dingen nodig:

  • Een computer of laptops met Windows en Microsoft Word;
  • Een .zip-bestand met daarin alle oefenmaterialen (zie de button onderaan deze pagina);
  • Een dosis gezond verstand;
  • Een klein beetje inzicht.

Het .zip-bestand met alle oefenmaterialen kun je op deze webpagina downloaden. Het bestand is beveiligd met een wachtwoord. Dat wachtwoord kun je met een klein beetje zoeken op deze webpagina vinden.

Kennisquiz

De kennisquiz bestaat uit 15 vragen. Een deel daarvan gaat over onze opleidingen en kun je vinden op onze website. De andere vragen gaan over ons mooie vakgebied ICT. De antwoorden daarvan kun je vinden op internet, of misschien weet je het zelf al wel. Je kunt je antwoorden invullen in het Word-document dat je in de wedstrijdbestanden kun vinden. Sla het bestand na invullen op als PDF.

Dit lever je in:

  • het PDF-bestand met de ingevulde kennisquiz.

Netwerken beheren

In deze opdracht werk je met het computerprogramma Filius. Dit programma is geschreven door Duitse studenten en kun je gebruiken om te oefenen in het instellen van computernetwerken. Installeer Filius op je eigen computer, je vind het installatiebestand in de map met alle wedstrijdbestanden. Na het opstarten zet je de taal op English.

In de map met opdrachtmateriaal vind je het bestand ict-netwerk-opdracht.fls.

Bob wil vanaf zijn laptop verbinding maken met de website van de ICT-opleidingen. Daarvoor start hij op de laptop de webbrowser en gaat naar http://www.opleiding.ict. Maar: in het netwerk is nog niets met elkaar verbonden. Aan jou de taak om hier verandering in aan te brengen.

Zorg ervoor dat tussen alle netwerkonderdelen de juiste verbindingen worden aangebracht. Daarbij zijn de volgende dingen van belang:

  • De laptop van Bob moet via een draadloze (WiFi)-verbinding worden aangesloten.
  • De routers hebben elk twee netwerkpoorten. De netwerkpoorten waarvan het IP-adres (het “huisnummer”) begint met 42.42.42, moeten worden aangesloten op de InternetProvider.
  • Alle andere benodigde instellingen zijn al voor je gedaan.

Meer informatie over de werking van Filius vind je in het bestand Netwerkprincipes leren met Filius.pdf.

Je hebt de opdracht behaald als je in Filius vanaf de laptop van Bob de website http://www.opleiding.ict kunt openen (zie het bestand ict-netwerk-opdracht-uitgewerkt.png). Wil je de opdracht uitdagender maken? Probeer er dan een derde locatie bij te maken en ook die correct aan te sluiten en in te stellen.

Dit lever je in:

  • het bijgewerkte bestand van jouw netwerk
  • een kort verslagje wat je hebt gedaan om het werkend te krijgen.

Programmeren

Een website programmeren klinkt moeilijk, maar gelukkig valt het wel mee. In deze opdracht krijg je een basiswebsite over de geschiedenis van computers. Aan jou de taak om dit verder uit te breiden. En de website is nog niet zo mooi, dus je mag ook de opmaak van de site gaan verbeteren. Je doet dit in HTML en CSS.

HTML en CSS zijn twee verschillende talen die worden gebruikt om webpagina’s te maken. HTML staat voor HyperText Markup Language en CSS staat voor Cascading Style Sheets.

HTML is de taal die wordt gebruikt om de structuur van een webpagina te definiëren. Het bepaalt welke inhoud op de pagina staat, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en links. HTML is als het skelet van een webpagina.

CSS daarentegen wordt gebruikt om de stijl van een webpagina te definiëren. Het bepaalt hoe de inhoud eruitziet, zoals de kleur, het lettertype, de grootte en de lay-out. CSS is als de huid en kleding van een webpagina.

Het gebruik van HTML en CSS is belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat webpagina’s er professioneel uitzien en gemakkelijk te navigeren zijn. Door HTML te gebruiken, kunnen ontwikkelaars inhoud op een gestructureerde manier organiseren, wat het gemakkelijker maakt om inhoud te vinden en te begrijpen. Door CSS te gebruiken, kunnen ontwikkelaars de stijl van een webpagina aanpassen aan hun behoeften en de inhoud aantrekkelijker maken voor bezoekers.

Je krijgt de volgende twee bestanden:

  • HTML > hierin verwerk je de informatie en waar die op de webpagina komt te staan
  • CSS > hierin kun je de opmaak van de website maken.

Waaraan moet de website voldoen:

  • minimaal drie afbeeldingen;
  • een mooi kleurenschema;
  • een lijst met puntjes of cijfers;
  • een link naar een andere website.

Meer informatie en veel uitleg over HTML en CSS kun je onder andere vinden op de websites https://www.handleidinghtml.nl/ en https://www.w3schools.com/.

Dit lever je in:

  • alle bestanden (afbeeldingen, HTML-bestanden, CSS-bestanden, etc.) die je hebt gebruikt om de website te bouwen.