Hoornbeeck College
Locaties

Toch niet naar de pabo: “Onderwijsassistent is zó leuk”

Janine doet de opleiding Onderwijsassistent

Een stage op een basisschool tijdens de derde klas van het voortgezet onderwijs opent haar ogen: Janine de Leeuw wil later werken met kinderen.

“Het was zo leuk om te zien hoe je ze kennis en vaardigheden kunt bijbrengen”, vertelt Janine. “Maar de basis is dat je leerlingen het belangrijkste van het leven mag meegeven.”

Janine, die door haar huwelijk inmiddels Oostdijk heet, volgt daarom de Hoornbeeck-opleiding Onderwijsassistent met de bedoeling aansluitend de pabo te doen. Daar is het echter niet van gekomen. “Tijdens een stage kwam ik erachter dat het werk van onderwijsassistent zó leuk is.”

‘Ik heb helemaal mijn plek gevonden’

Ze werkt inmiddels op twee reformatorische basisscholen in Dordrecht, in de groepen 7 en 8. “Daar heb ik helemaal mijn plek gevonden. Ik heb fijne collega’s, weet hoe alles werkt en krijg veel vrijheid in mijn werk.”

Het hoogste doel

Wat ze het mooiste vindt aan haar beroep? “In het onderwijs draait het niet alleen om rekenen en taal en de prestaties die kinderen leveren. Ik vind het belangrijk dat ze weten Wie God is en Wie de Heere Jezus voor ze wil zijn. Het hoogste doel is om God de eer te geven. Ik mag ze Bijbelverhalen vertellen en dan gaat het om dit doel voor ons allemaal, ook voor mij. Je krijgt soms zulke mooie gesprekken. Bij andere lessen geef ik les op verschillende niveaus. Tijdens godsdienst is er dezelfde boodschap voor iedereen.

Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2022-2023, een uitgave van het Hoornbeeck College.