Hoornbeeck College
Locaties

Ard-Jan: ‘Met wat het Hoornbeeck je meegeeft, kom je in het bedrijfsleven goed uit de verf’

ard-jan blikt terug op Hoornbeeck-tijd

Hij deed de sprintopleiding Junior Accountmanager, daarna hbo bedrijfskunde, ging aan het werk bij een houtbedrijf en startte tussendoor een onderneming in ‘schijtzakken’: Ard-Jan gaat als een speer. Hij blikt terug op zijn Hoornbeeck-tijd.

“Je komt als irritante puber van de middelbare school op het Hoornbeeck”, vertelt Ard-Jan Hoogland met een lach op zijn gezicht. “Op de middelbare school was het: wij zijn docent, jij moet leren. Dat was op het mbo wel anders. Zo’n Hoornbeeck-docent is echt bezig om je te vormen, staat naast je, luistert naar je vragen en probeert daar zo goed mogelijk op te antwoorden.

Ard-Jan volgt op het Hoornbeeck de tweejarige sprintopleiding Junior Accountmanager. “Mbo-4 in twee jaar is mooi, maar eigenlijk te kort. Er was zo’n goede en leuke sfeer, echt gezellig.”

Schijtzak.nl

Zijn eerste stage is bij Van Dorp Hout in Zoetermeer en daar gaat hij ook op zaterdag aan de slag. Als hij na het Hoornbeeck overstapt naar hbo Bedrijfskunde, blijft hij werken bij dit bedrijf en doet er projecten op het gebied van marketing en momenteel ERP. In de tussentijd lanceert hij samen met een compagnon de student company Schijtzak.nl die met succes koemest aan particulieren verkoopt. Zijn aandeel heeft hij inmiddels verkocht aan zijn zakenpartner.

Gesprek aangaan

Ard-Jans hbo-studie zit in de afrondende fase en momenteel zit hij helemaal op zijn plek bij Van Dorp Hout. “Weet je, ik geef geen hout om hout, had net zo goed met stenen kunnen werken. Maar dit bedrijf is geweldig, ik krijg er veel vrijheid en kan er veel leren. En loop ik rond met de vraag of ik het nog wel leuk vind, dan ga ik open het gesprek aan met de eigenaar. Zo houd ik mijn werk steeds uitdagend.

‘Als ik me afvraag of ik mijn werk nog wel leuk vind, ga ik het gesprek aan’

Gevormd als professional

Terugblikkend op zijn Hoornbeeck-tijd moet Ard-Jan wel iets van het hart. “Hoornbeeck, houd vast wat je hebt, ook qua identiteit.” Juist op het hbo heeft hij ontdekt hoe bijzonder de eigen kleur van Hoornbeeck is. “Docenten uit de praktijk en de ethische kant die je vormen als professional. Met wat de school je meegeeft kom je in het bedrijfsleven goed uit de verf. Ik heb de identiteit van het Hoornbeeck 100 procent gewaardeerd.”

Ook daarom blijft Ard-Jan verbonden aan ‘zijn’ Hoornbeeck: ieder jaar speelt hij samen met zijn voormalige compagnon de rol van inkopende partij bij toetsen van derdejaars.

Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2022-2023, een uitgave van het Hoornbeeck College.