Hoornbeeck College
Locaties

Aan de slag in de wijk: "Studenten ontdekken dat dankbaarheid van wijkbewoners een beloning op zichzelf is."

De wijk in

Hoorbeeck-studenten zijn steeds actiever in de directe omgeving van de school. Diverse locaties hebben initiatieven in wijken en buurten, soms letterlijk grenzend aan het schoolgebouw. Zoals in Gouda, waar studenten Welzijn aan de slag gaan in de volkswijk Kort Haarlem.

Veel Hoornbeeck-studenten wonen in een beschermde omgeving met een breed netwerk via familie, school en kerk. Dit is voor bewoners in de Goudse wijk vaak anders: zij leven meer dan gemiddeld in een isolement met alle gevolgen van dien. Vooral bij het ouder worden lopen ze tegen grenzen aan. Dan blijkt het huis schoonhouden of naar buiten gaan een te grote opgave.

Ongedwongen

Sinds september 2021 verlenen Goudse studenten Welzijn hand- en spandiensten bij bewoners in de wijk. Ze maken een praatje, spelen een spelletje, maken schoon of doen boodschappen. Zo leren ze op een ongedwongen manier mensen uit de breedte van de samenleving kennen. “Er wordt weleens gedacht dat ongelovige mensen maar raak leven, maar ze ontdekken dat er veel bewoners zijn met stevige normen en waarden. In hun toekomstige werkveld zullen ze altijd te maken krijgen met mensen die anders denken, ongeacht welke welzijnsopleiding de studenten volgen”, vertelt mevrouw M. Klein- van Doorn, opleidingsmanager Welzijn.

Evangeliseren of niet?

Al doende leren de studenten communiceren, verbreden ze hun wereldbeeld en leren mensen zonder vooroordeel of mening met respect tegemoet te treden. Bewoners weten dat de studenten – die in tweetallen de wijk ingaan – leven vanuit een christelijke achtergrond. “Sommige bewoners zijn huiverig en willen niet dat je komt evangeliseren. Anderen zijn nieuwsgierig en vragen: hoe zit dat bij jullie? De meiden komen in een rok, dus dat valt al op.”

Bekend is het voorbeeld van een oude dame die zich in de winter zorgen maakte over de studentes: 'Het is zo koud, en dan lopen jullie met panty’s!'

Dankbaarheid

Wat studenten ook leren van de bezoeken: hoe ze als christen mogen omzien naar mensen die het sociaal en materieel minder hebben. “En dat niet uit nieuwsgierigheid, maar met bewogenheid”, aldus M. Klein-van Doorn. “En iets doen zonder ervoor betaald te worden, dat is ook leerzaam. Studenten ontdekken dat dankbaarheid van wijkbewoners een beloning op zichzelf is.” En die dankbaarheid is er: bewoners zijn vaak blij met net dat beetje hulp, aandacht en warmte.

Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2022-2023, een uitgave van het Hoornbeeck College.