Hoornbeeck College
Locaties

Beroepskeuze is een serieuze aangelegenheid. Het kiezen van de juiste mbo-opleiding na vmbo of havo is daarin een belangrijke, maar geen beslissende stap. “Je hoeft op je 16e echt nog niet te weten wat je op je 66e doet”, relativeert decaan mavo Kees-Erik van Beek van het Wartburg College Guido de Brès (Rotterdam).

Tegelijk bindt Van Beek leerlingen wél op het hart om echt werk te maken van beroepskeuzevoorlichting. Die begint op zijn school in de tweede klas en loopt door tot na het eindexamen.

Leerlingen volgen er de digitale methode Qompas met onder meer zes digitale lessen per jaar, een beroepentest, persoonstypetest en competentietest. Daarnaast zijn er beroeps- en snuffelstages, een beroepenmarkt en een uitstapje naar organisaties in zorg, commercie, techniek en defensie. En natuurlijk voert de decaan gesprekken met leerlingen. De uiteindelijke studie- en beroepskeuze maakt een leerling zelf.

Met het oog daarop geeft Kees-Erik van Beek vier adviezen.

Studie en beroep kiezen: 4 tips

1. SERIEUS!

Volg serieus het beroepskeuzeprogramma, maak je er niet makkelijk van af door maar wat in te vullen.

2. ACTIE!

Kom in beweging en bezoek actief open dagen of loop een dagje mee bij een opleiding.

'Je hoeft op je 16e nog niet te weten wat je op je 66e doet'
Decaan Kees-Erik van Beek, Wartburg College Guido de Brès Rotterdam

3. PRAAT!

Wie kent je beter dan je ouders, broers of zussen en vrienden? Vraag welk beroep zij bij jou vinden passen.

4. DENK!

Het ene beroep is meer gevoelig voor identiteit dan het andere. Denk daarom na over twee vragen: kan ik mijn beroepskeuze verantwoorden voor God en is het beroep een plek waar ik God kan dienen?

Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2020-2021, een uitgave van het Hoornbeeck College. Bekijk hier het hele magazine