Hoornbeeck College
Locaties

“Toen ik een opleiding op het Hoornbeeck deed, was er geen opleiding ter voorbereiding op een geüniformeerd beroep. Dat kon anders”, vond Dirk Kroon, nu docent en coördinator van de opleiding Beveiligen & Bewaken. Het bleek een goede zet: “De eerste studenten die de opleiding Beveiligen & Bewaken op het Hoornbeeck gevolgd hebben, zijn hun opleiding inmiddels gestart bij de politie of Defensie”, aldus Dirk.

Dirk werkt met plezier op het Hoornbeeck College. En hoewel hij niet meer bij Defensie werkt, werkt hij nog steeds voor de overheid. En dat voelt goed. “Op het Hoornbeeck heb ik me van begin af aan thuis gevoeld. Het Hoornbeeck is een prettige werkgever die voldoende ruimte geeft om door te groeien en jezelf te ontwikkelen. Uniek aan het Hoornbeeck vind ik de vrije ruimte die je krijgt bij het ontwikkelen van onderwijs.”

Hecht team

De opleiding Beveiligen & Bewaken valt binnen de sector Dienstverlening. De docenten vormen met elkaar een hecht team dat bestaat uit collega’s met een diversiteit aan achtergronden. Dirk: “Het unieke van dit team is dat er echte eenheid is tussen collega’s, dat merken studenten ook. Ondanks het verschil in opleidingen binnen het team, kijken we altijd hoe we kunnen samenwerken.

Schietpartij

“Een belangrijk onderdeel in de vorming van studenten Beveiliging zijn de agressietrainingen. In deze brede training worden de studenten gevormd in het omgaan met kritieke situaties en heftige incidenten. Na 20 weken les en een pittig eindexamen laten wij de studenten los en gaan ze op stage. In de terugkomdagen op school besteden we aandacht aan de gebeurtenissen op de stages en het leren van elkaar. Een bijzonder moment was dat één van mijn mentor studenten die stage liep binnen de beveiliging van een ziekenhuis in Rotterdam getuige was van een schietpartij op straat tijdens de stage. Een heftig incident met grote impact. Bijzonder hoe deze student teruggreep op de tools die zij in de lessen had meegekregen. Op een professionele wijze heeft deze student het handelen in deze situatie uitgelegd aan de klas, wat dit voor haar betekende en hoe zij hier persoonlijk mee omging. Ondanks dat het een stoere opleiding is, is het heel belangrijk dat er ruimte is om kwetsbaar te kunnen zijn en het menselijke aspect te blijven benadrukken. Eén team, één taak!”

Voor de klas

In de jaren dat hij voor de klas staat, heeft Dirk veel ervaring opgedaan. In de omgang met studenten bijvoorbeeld. Want hoe zorg je er nu voor dat die relatie goed is en blijft? “Om een goede en gezonde relatie te ontwikkelen, is het van groot belang dat je vooral jezelf bent voor de klas. Gezag creëer je niet door een andere rol aan te nemen wanneer je voor een klas staat. De gezelligheid en saamhorigheid zijn randzaken die vanzelf ontstaan wanneer er een veilige sfeer gecreëerd is. Als docent ben je daarin de verbindende en faciliterende factor. Studenten moeten voelen dat ze bij je terecht kunnen en dat je echt naar ze wilt luisteren. Doe wat je zegt en kom afspraken na.”

"Ik werk in een hecht team dat bestaat uit collega's met een diversiteit aan achtergronden"
Dirk Kroon - docent en coördinator opleiding Beveiligen & Bewaken