Zoeken

Het Kroonheim Gilde

Over Het Kroonheim Gilde

Ben je geïnteresseerd in het project 'Kroonheim Gilde'? Leuk! We zijn hard bezig geweest om alle informatie voor jou klaar te zetten. Klik op 'Lees meer' voor alle informatie.

Klik op onderstaande flyer en lees alle relevante informatie!

Belangrijke data

 

Wat

Kroonheim

Workshops

10 december HBC Apeldoorn, 12 december HBC Kampen en op 19 december HBC Amersfoort

Werkveldbezoek alle studenten & geïnteresseerden 

6 maart

Ouderavond

14 maart

Lees de motivatie van Leanne voor Het Kroonheim Gilde

"Meestal moet je het werk maar gewoon doen en met collega's meekijken hoe zij iets doen en vragen waarom ze dat op die manier doen. Ik weet dat ik altijd op docenten terug kan vallen als iets niet lekker loopt of als ik iets moeilijk vind. De docenten zijn een paar dagen aanwezig op Kroonheim en dat geeft mij ook een gerust gevoel."

Mijn naam is Leanne Beens, ik ben 18 jaar oud en woon in Genemuiden. Op dit moment zit ik in het tweede leerjaar van de opleiding Maatschappelijke Zorg. Ik volg deze opleiding omdat ik uiteindelijk als begeleider in de gehandicaptenzorg wil werken.  Ik kom regelmatig op Kroonheim om mijn zus te bezoeken die daar ongeveer 16 jaar woont. Ik zag de begeleiders mijn zus begeleiden en daardoor werd ik steeds enthousiaster. Ik ging steeds meer van deze mensen houden. Ik kreeg en krijg er nog steeds een glimlach van als ik deze mensen zie. Dat is iets wat ik ook graag wil, een glimlach krijgen van het werk wat je doet.

Toen ik hoorde van het Gildeleren werd ik enthousiast omdat het werken binnen Adullam mij erg aanspreekt. Ook voelt het een beetje dubbel omdat ik dan geen les meer zou krijgen op het Hoornbeeck in Kampen en het 'schoolleventje' wel definitief voorbij is na het tweede jaar. Maar daarentegen krijg ik ook nog gewoon lesuren op Kroonheim en vorm je met de andere medestagiairs een nieuwe klas, dat lijkt me ook erg leuk. In het derde jaar ga je als maatschappelijk verzorgster naar Budapest en dat is wel één van de hoogtepunten van de opleiding. Ik heb gevraagd of ik dit niet zou gaan missen, maar... gelukkig mogen we mee!

Omdat je aan het Gildeleren mee doet, kijk je een jaar lang mee in het werkveld en kan je ook veel leren over een doelgroep in de intensieve zorg. Na mijn opleiding is de overstap dan minder groot als ik alleen de verantwoordelijkheid krijg op de groep. Dit geeft mij een fijn gevoel, omdat het werk zwaar is en de tijd om te wennen aan cliënten en het krijgen van vertrouwen in jou, tijd nodig heeft.

Inmiddels ben ik al een tijdje actief bij stichting Adullam. Toen ik op het voorgezet onderwijs zat, heb ik in het 3e en 4e jaar stage gelopen op Muiderheim in Genemuiden. Toen ik daar stage liep wist ik zeker dat ik hiermee verder wilde. Collega's raadden mij ook aan om de SAW opleiding te volgen. Deze stages heb ik als heel fijn ervaren. Aan het einde van de stage in het 4e leerjaar op het voortgezet onderwijs vond ik het zó jammer dat de stage voorbij was, daarom ben ik vrijwilliger geworden in het winkeltje van Muiderheim en werd ik zwemvrijwilliger van de groep waar ik stage heb gelopen. Zo bleef ik toch nog werkzaam binnen Muiderheim.

Op dit moment loop ik weer stage op Muiderheim. In de 4e week had ik een nieuwe stageplek op Muiderheim. Hier kreeg ik mijn motivatie weer helemaal terug en kreeg weer plezier in het stagelopen. Als je je op je plek voelt, kun je jezelf ook ontwikkelen.  

Ik hoop een fijn en vooral leerzaam jaar te krijgen, met fijne collega's en een klik met de cliënten. Ook hoop ik dat ik op deze stage mijn plekje kan vinden. Ik denk dat dit wel goed gaat komen, omdat ik het sfeertje van Kroonheim ken, doordat ik geregeld bij mijn zus kom. In het komende jaar hoop ik te leren hoe ik met cliënten in de intensieve zorg kan werken en ik zou graag mee willen kijken bij ondersteuningsplanbesprekingen met ouders en EVB'ers (eerst verantwoordelijke begeleider). Het lijkt me erg leuk om EVB'er te worden omdat ik het contact met ouders van cliënten leuk vind. Maar dat is wel ver vooruit kijken... Eerst focussen op het komende jaar!

Een klein nadeel is de afstand van huis naar Uddel. Voor mij is het nog onduidelijk wat ik ga doen. In een gastgezin, of elke dag op en neer rijden. Als ik uit huis zou gaan, zou ik heel erg moeten wennen.

Omdat ik inmiddels al wel wat gewend ben met cliënten, zie ik er niet tegen op om weer nieuwe cliënten te ontmoeten. Ik heb met agressieve tot dove cliënten gewerkt. De meeste doelgroepen bijna wel. Maar elke cliënt is natuurlijk wel weer anders...

Van mijn docent heb ik al veel uitleg gekregen over het Gildeleren. Op Kroonheim krijg ik nog wel theorieles, dat vind ik fijn, maar het spreekwoord; al doende leert men, zegt soms genoeg.

Meestal moet je het werk gewoon doen en met collega's meekijken hoe zij iets doen en vragen waarom ze dat op die manier doen. Ik weet dat ik altijd op docenten terug kan vallen als iets niet lekker loopt of als ik iets moeilijk vind. De docenten zijn een paar dagen aanwezig op Kroonheim en dat geeft mij ook een gerust gevoel.

Ik hoop een fijne en leerzame tijd te hebben op Kroonheim.

Lees meer >>

Lees de motivatie van Adri voor Het Kroonheim Gilde

"Gehandicapten worden van elk dingetje al blij, dat vind ik zo mooi om te zien!"

"Mijn naam is Adri van Vliet. Ik woon in Kootwijkerbroek en studeer op het Hoornbeeck College in Apeldoorn. Ik volg de opleiding SAW, niveau 4 en zit in het 2e leerjaar. Ik heb gekozen voor de gehandicaptenzorg, omdat ik dit  al vanaf klas 1 een interessante doelgroep vind. Ik vind het leuk om met deze mensen om te gaan. Gehandicapten worden van elk dingetje al blij, dat vind ik zo mooi om te zien! In het eerste leerjaar moesten we 10 weken stage lopen. Ik kon geen stage-instelling vinden, had naar verschillende instellingen een sollicitatiebrief gestuurd, maar dat kon niet. Toen kwam ik op Kroonheim. Ik liep op een groep met 4 cliënten met laag niveau. We deden vooral sensopathische activiteiten. Snoezelen, dingen bakken, saroma-pudding mixen. De stage was veel te snel voorbij. Mijn 2e stage heb ik ook op Kroonheim gedaan. Deze stage bestond uit cliënten met een ontwikkelingsleeftijd van 9 maanden. Het zijn dus eigenlijk net kleine kinderen. Bij deze stage waren ze je vooral aan het uitdagen, maar dat heeft ook wel weer een leuke kant. Iedereen was blij met mijn hulp. Ik mocht overal mee, zelfs mee op bewonersvakantie. Hierdoor kreeg ik nog een betere band met de cliënten.

Eerlijk gezegd ben ik een doener en houd totaal niet van school. Ik ben liever in het werkveld, dan dat ik aan het leren ben. Daarom lijkt het me echt leuk om aan het nieuwe project ‘Gildeleren’ mee te doen. Ik ken Kroonheim al en wil daarom juist nog meer van de instelling zien en dit project zie ik als een grote kans.

Ik voel me thuis bij Adullam. Adullam heeft dezelfde identiteit als dat ik gewend ben. Ik vind het fijn om op Kroonheim te zijn. Ik ben nu totaal al 30 weken op Kroonheim geweest en heb het erg naar m’n zin. Het is een fijne instelling en ik kan er mezelf zijn. Ik hoop hier verder te ontwikkelen en nog meer te leren. Ik ken al verschillende groepen en heb op 2 verschillende groepen stage gelopen. Nu lijkt het me vooral leuk om een andere groep beter te leren kennen. De meeste cliënten ‘ken’ ik al wel, maar hoe ik deze cliënten ga begeleiden weet ik nog niet. Ik hoop dat ik hier door middel van dit project nog een jaar mag rondlopen en werken op Kroonheim.

Eigenlijk zie ik wel een beetje tegen het reizen op. Het is niet heel ver bij mij vandaan, een halfuurtje met de bus, maar de bustijden sluiten niet goed aan bij de werktijden. Elke keer moet ik of stressen voor de bus of juist wachten.

In het 3e jaar gaan we naar Praag. Ik hoop dat ik, ondanks dit project, mee mag, want ik vind het wel erg leuk om dan nog met mijn ‘oude’ klas mee te gaan.

We zouden een tijdje geleden op school uitleg krijgen over het Gildeleren. Ik wilde deze uitleg en informatie graag hebben, omdat ik dan zou weten hoe en wat dit project precies in houdt. Maar de uitleg in december ging niet door i.v.m. sneeuw. Ik vond dit jammer. Maar vanuit mijn 2e stage had ik al verschillende dingen op Kroonheim gehoord en ik werd steeds enthousiaster. In januari kregen we de officiële uitleg op school. Ik heb alle informatie gekregen en de vragen werden goed en volledig beantwoord. We waren dus vanuit school goed op de hoogte gebracht."

Lees meer >>

Vragen? Wil je meer informatie?

Wil je graag iemand spreken die jou meer kan vertellen over Het Kroonheim Gilde? Of heb je specifieke vragen over vervoer en verblijf? 
Je kan solliciteren via stage@adullamzorg.nl.

Neem contact op met dhr. J.C. van den Dool, opleidingsmanager Welzijn:
Email: dlj@hoornbeeck.nl   

Lees meer >>

Student aan het woord

Sanne de Muijnck
Sanne de Muijnck
Student

Als juf voor de klas

Lees verder
956