Hoornbeeck College
Locaties

Het Kroonheim Gilde start weer een nieuwe groep!

Het Kroonheim Gilde start weer een groep per 2022-2023 en biedt plaats aan 15 studenten. Klik op onderstaande flyer en lees alle relevante informatie!

Flyer Kroonheim Gilde

Goed om te weten: de uiterste sollicitatiedatum is 1 april 2022.

Motivatie van Lisanne

"Wat Gilde voor mij zo leuk maakt? Je zit in een klas met studenten die allemaal op dezelfde instelling meelopen. Je kent onderhand elkaars bewoners, en is er iets op de groep gebeurd waar je mee zit dan is er alle tijd voor om dat te bespreken."
  • Lees de hele motivatie van Lisanne

    Hoihoi, mijn naam is Lisanne van Renselaar. Ik kom uit Doornspijk. Op dit moment zit ik in mijn derde jaar van de opleiding Maatschappelijke Zorg. De eerste twee jaren van mijn opleiding deed ik op het Hoornbeeck College in Kampen. En daar kreeg ik ook voor het eerst te horen over het Gildeleren. In het begin wist ik niet zo goed wat het was, dus het sprak mij niet echt aan. Ik had ook geen idee wat Kroonheim nou voor een instelling was. Mijn eerste twee stages heb ik in het onderwijs gelopen, dit was erg leuk maar er zat voor mij niet echt een uitdaging in. Het was leuk voor 10 à 20 weken, maar langer zag ik niet zitten.

    Hoe ik dan ineens bij Gildeleren terecht kwam? Ik heb zelf een broer die gehandicapt is. Hij is de reden dat ik de opleiding Maatschappelijke Zorg gekozen heb. Wat me tegenhield? Het beeld dat ik bij de gehandicaptenzorg had. Kwijlende mensen die je overal bij moet helpen. Ik vond het superleuk om mijn broer te verzorgen en om leuke dingen met hem te doen maar was bang dat dat kwam omdat hij mijn broer was. Dus dat ik dat vanuit de zussenband deed. In jaar 2 van de opleiding gingen we kijken op Kroonheim. Wat mij gelijk aansprak waren de bewoners met gedragsproblemen. Ik genoot van de activiteiten die we met hen mochten doen. Die bewoners, hoe kort ik ze nog maar kende, kregen echt al een plekje in mijn hart.

    Sinds die dag ben ik nog eens extra gaan nadenken over het Gildeleren. Wat meespeelde in mijn beslissing is dat ik echt wel klaar was met school. Ik vond dat ik lang genoeg in de ‘schoolbanken’ had gezeten. Het beeld van die dag bleef mij bij en met nog een aantal gesprekken op school heb ik toch de keuze gemaakt om dit te gaan doen. Solliciteren maar. Het gesprek dat ik hierna had zorgde bij mij voor een opluchting. Ik mocht vertellen wat ik graag wilde doen en welke bewoners mij aanspraken. Zij gaven mij een aantal opties voor groepen waarmee ik mocht meelopen. Super spannend natuurlijk. maar heel leuk. De eerste groep waarmee ik meeliep trok mij gelijk over de streep. Een groep met veel gedrag en ook met leuke collega’s. Wat ik graag wilde is gesprekken aangaan met de bewoners, gewoon gezellig kletsen en gek doen en dat kon erg goed op deze groep. De keuze van de groep was dus snel gemaakt. Gilde kon voor mij beginnen.

    Nu ik dit schrijf zit ik ongeveer op de helft van het Gildejaar. Wat Gilde voor mij zo leuk maakt? Je zit in een klas met studenten die allemaal op dezelfde instelling meelopen. Je kent onderhand elkaars bewoners, en is er iets op de groep gebeurd waar je mee zit dan is er alle tijd voor om dat te bespreken. Onze band als klas is ook erg goed dus er wordt ook veel gedeeld. Ook vind ik het erg fijn om op mijn eigen tempo een band op te bouwen met de bewoners. Je hoeft voor examenopdrachten geen band te forceren met hen. Ik merk nu dat ik echt wat met de bewoners kan bereiken door dat ik nu, na twintig weken, echt een band met hen op heb gebouwd waardoor ze me dus echt vertrouwen. Ook het team waarin ik werk is heel leuk, we krijgen volop de kans om mee te draaien in het team. Het team is erg betrokken bij ons leerproces en zijn hierin ook geïnteresseerd en willen je graag helpen. Een megavoordeel aan Gilde: ‘Je staat nooit alleen, je hebt altijd iemand om op terug te vallen’. Ik begin nu met delen van een dienst alleen te draaien, waarbij een van de collega’s achter op het kantoor zit waardoor ik altijd kan aankloppen als ik ze nodig heb. Wat ik ook heel leuk vind aan Gilde is dat je niet alleen je eigen collega’s van de groep leert kennen, maar dat je ook de collega’s van andere groepen leert kennen.

    Voor mij was Gilde echt een kans. Ik weet eindelijk wat ik straks wil doen met mijn diploma. Maar voor nu eerst nog maar even dat diploma halen. En dan is het natuurlijk superfijn dat je door Gilde gewoon lekker kan blijven hangen hier.. Ideaal toch?!

Motivatie van Hesther

"Wat ik nou zo leuk vind aan het Gildeleren is dat je de tijd hebt om een band op te bouwen met bewoners, je mag je eigen tempo bepalen. De cliënten waar je mee werkt, zien je ook echt als begeleider en vertrouwen op je. En echt, deze bewoners zijn om in je hart te sluiten. Je gaat van ze houden en ze maken soms je dag weer helemaal goed. Ik had deze kans nooit willen missen!"
  • Lees de hele motivatie van Hesther

    Hee, mijn naam is Hesther Bouwman en op dit moment zit ik in het derde jaar van mijn opleiding Maatschappelijke Zorg, met de uitstroom: gehandicaptenzorg.

    Voordat ik aan de opleiding Maatschappelijke Zorg begon, deed ik de opleiding Verzorgende IG. Ik dacht altijd dat ik in de ouderenzorg wilde werken en dat de gehandicaptenzorg niet iets voor mij was. Daarom dacht ik dus: ‘Ik doe mijn eerste korte stage binnen de gehandicaptenzorg, zodat ik mijn laatste twee langere stages binnen de ouderenzorg kan doen.’ Maar dit veranderde na mijn eerste week stage op Muiderheim. Ik merkte aan mezelf dat ik van deze mensen genoot, en dat dit werk mij juist voldoening geeft. Na deze stage ben ik van Verzorgende IG naar de opleiding Maatschappelijke Zorg gegaan, omdat ik erachter kwam dat de begeleiding van de cliënten mij veel meer trok dan de persoonlijke verzorging.

    Toen ik aan deze opleiding begon hoorde ik voor het eerst van het Gildeleren. Ik dacht toen direct al: ‘Dit wil ik later doen!’ Ik werd al helemaal enthousiast bij het idee dat ik een jaar lang in de praktijk bezig zou zijn, in een instelling waar de identiteit overeenkomt met mijn eigen identiteit. Na mijn tweede stage binnen Adullam ging ik steeds meer over het Gildeleren nadenken. Nadat ik echt inzag dat dit een unieke kans voor me zou zijn, om nog meer te groeien in mijn leerproces, heb ik met volle overtuiging kunnen zeggen dat ik dit zou gaan doen.

    Mijn tweede stage was ook een hele mooie stage, maar ik miste nog steeds een stukje uitdaging. Ik hoorde dat op Kroonheim veel gedragsproblematiek naar voren komt en dat daar juist veel groepen zijn waar de begeleiding van cliënten een grote rol speelt en de persoonlijke verzorging juist minder. Het leek me heel leuk om de uitdaging aan te gaan, op het gebied van het begeleiden van cliënten met gedragsproblematiek en agressie.

    Als je een sollicitatie opstuurt voor het Gildeleren krijg je daarna een gesprek met docent, praktijkopleider en manager van Kroonheim. In dit gesprek werd er gekeken naar een aantal zaken, om te kijken welke groep het beste bij je past. Je mag meelopen op verschillende groepen. In mijn geval was dit op de woongroepen. Ook kan je Gildeleren doen op dagbesteding. Er wordt echt gekeken naar je eigen mening, naar dat wat jij graag wilt. Je hebt zelfs baangarantie, als je later binnen Adullam wilt werken.

    Ik zit nu alweer bijna op de helft van mijn stage. Elke dag leer ik wel weer iets. In het begin werk je echt aan het opbouwen van een relatie met de bewoners. Pas als ze je vertrouwen, kan je ze goed begeleiden. Daarom moet je eerst werken aan een relatie met de bewoners. Maar niet alleen de bewoners moeten je vertrouwen, je moet ook in jezelf geloven en vertrouwen. Daarom is het ook belangrijk dat je jezelf kent, waar je grenzen liggen en dat je kan aangeven wat je moeilijk vindt, dat je daarover kunt praten. En deze punten leer je ook tijdens het Gildeproces. En natuurlijk moeten ook collega’s je vertrouwen, je werkt samen, je bent een team, je staat er niet alleen voor.

    Nu ik er al een tijdje ben mag ik ook delen van de dienst alleen draaien, omdat ik aan het eind van mijn stage alles zelf moet kunnen doen. Je wordt elke keer weer uitgedaagd en ook op het gebied van schoolopdrachten. Je mag ondersteuningsplannen maken, doelen voor cliënten opstellen. Schoolopdrachten worden echt gebaseerd op de doelgroep waar je werkt.

    De collega’s waar ik mee werk zijn heel betrokken op ons. Zij werken ook aan de doelen die jij hebt gemaakt, ze kijken echt naar dat wat jij graag wilt leren en hoe ze je daarbij kunnen helpen. En als gildeklas kan je je ervaringen delen en je medestudenten weten direct waar je het over hebt. Als klas ben je eigenlijk ook een soort team.

    Wat ik nou zo leuk vind aan het Gildeleren is dat je de tijd hebt om een band op te bouwen met bewoners, je mag je eigen tempo bepalen. De cliënten waar je mee werkt, zien je ook echt als begeleider en vertrouwen op je. En echt, deze bewoners zijn om in je hart te sluiten. Je gaat van ze houden en ze maken soms je dag weer helemaal goed. Ik had deze kans nooit willen missen!

Vragen? Wil je meer informatie?

Wil je graag iemand spreken die jou meer kan vertellen over het Kroonheim Gilde? Of heb je specifieke vragen over vervoer en verblijf Vraag om informatie aan je mentor of mail naar bon@hoornbeeck.nl, dit is het mailadres van mevrouw H. Bosman-van Beek (Heidi).

Je kunt solliciteren door een mail te sturen naar: stage@adullamzorg.nl.