Zoeken

Management aan het woord

Dhr. K.P. van Dijk

Vraag een gemiddelde student naar de sfeer op het Hoornbeeck College en je krijgt een enthousiast antwoord. Want het zit wel goed met die sfeer op school. Waar zit ‘m dat in?

“Ik denk dat er een goede sfeer is als er respect voor elkaar is, rust en begrip. Een omgeving waarin iedereen tot zijn recht komt”, zo filosofeert opleidingsmanager en docent K.P. van Dijk hardop. “We werken voortdurend aan die sfeer. Een goed pedagogisch klimaat, noemen wij dat dan. Daar hoort duidelijkheid bij. Consequent zijn. Weten wat je van elkaar mag verwachten. Verder is het belangrijk dat wij als docenten oprechte aandacht voor de studenten hebben. Dat we ze serieus nemen en met hen meedenken. Dan merk je dat ze dat zelf ook gaan doen.”

Van Dijk signaleert een toenemend aantal studenten met een handicap of andere zorg. De een heeft diabetes, de ander is een rolstoelgebruiker. “Als ik zie hoe respectvol de studenten daarmee omgaan en hoe ze om die klasgenoten staan! Dat vind ik echt heel mooi. Een bewijs dat de sfeer op school goed is.”

Helemaal vrijblijvend is het onderwerp sfeer niet. Wie geen respect voor anderen toont of er gewoonweg met zijn pet naar gooit, heeft een probleem. “Als je twee keer een onvoldoende voor beroepshouding krijgt, dan kan je geen stage lopen en is dat vaak ook meteen het einde van je opleiding. We kunnen ons niet veroorloven studenten met een slechte beroepshouding op stage te sturen”, zegt Van Dijk, zich ervan bewust dat het Hoornbeeck College een naam heeft hoog te houden. Niet dat het alleen maar om presteren gaat. “Er is ook tijd voor een lolletje in de les. Of juist een serieus moment, waarin iemand zich kwetsbaar opstelt en iets persoonlijks vertelt. Kijk, dát noem ik een goede sfeer!”

K.P. van Dijk

Dhr. K.P. van Dijk.

Opleidingsmanager Economie & Handel

267