Zoeken

Docenten aan het woord

Mw. R. Juffer

Daar sta je dan, met je 26 lentes, voor een klas vol studenten die in leeftijd niet eens zo heel veel schelen. “Geen probleem hoor,” lacht Rian Juffer (26). “Als docent op het mbo heb je voornamelijk een coachende rol. Leeftijd speelt daarbij geen rol.”

Toen:

Tien jaar was ze. Haar neus drukte tegen het koude ziekenhuisraam, terwijl ze dromend naar buiten keek. De grond ver onder haar was nat van de regen. Op een bankje kropen twee zwervers dicht tegen elkaar aan om nog wat warmte van elkaar te krijgen. Af en toe namen ze een slokje alcohol om hun ellende weg te drinken. Een eenzaam en diep triest tafereel. Een beeld dat de nu 26-jarige docente Rian Juffer altijd bij zich draagt. “Het beeld van deze twee eenzame daklozen zette me stil bij het leed dat niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook juíst in Nederland geleden wordt. En daar wilde ik simpelweg íets aan kunnen doen.” Het was daarom niet vreemd dat zij na de vmbo koos voor de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk aan het Hoornbeeck College. “Er zijn zoveel mensen die we kunnen ondersteunen in hun leed. De opleiding SPW aan het Hoornbeeck biedt daar een goede basis voor.”

Haar studie blijkt een schot in de roos en Juffer geniet met volle teugen van haar tijd op het Hoornbeeck College. “Het oude gebouw, de warmte die er onderling heerste, de hechte klas; het was allemaal fijn. We hadden als klas een goede band met de docenten. Zij stonden open voor onze vragen. Vorming vanuit bijbels oogpunt nam altijd de belangrijkste plaats in. Dat is overigens nog steeds zo. Ik heb daar de juiste bagage meegekregen, om me later binnen de beroepspraktijk staande te houden. En daar ben ik mijn docenten nog steeds dankbaar voor.”

Nu:
Na de opleiding SPW werkte docent Juffer één jaar bij het Leger des Heils. “Maar ik wilde meer leren over mensen; over hun gedrag en motivatie en wat hen beweegt. Daarom besloot ik de hbo opleiding SPH te doen aan de Christelijke Hogeschool Ede. Na mijn opleiding hoorde ik dat ze nog invaldocenten omgangskunde zochten op het Hoornbeeck. Het leek me van het begin af aan een prachtige baan. De stap van student naar docent was natuurlijk wel even wennen. Maar eigenlijk voelde het al vrij snel normaal. Dat de studenten soms niet zo heel veel met mij verschillen in leeftijd maakt niets uit. Als docent wil ik met de studenten omgaan zoals een arend met z’n jongen: hun zelfstandigheid stimuleren, hen begeleiden in het leerproces, maar hen ook opvangen als dat nodig is. Ik wil graag met deze prachtige mensen meelopen op hun weg naar de uitoefening van hun beroep. Daarbij is het belangrijk dat ze leren wie ze zijn als christen en hoe ze in het leven willen staan. Het Hoornbeeck biedt op een zinvolle manier de ruimte om in een veilige omgeving te ontwikkelen en uit te groeien tot een professional. Als docent mag ik wezenlijk onderdeel uitmaken van dit proces. En dat is waardevol.”

Naast docent omgangskunde is Juffer ook actief als coördinator Beroeps Praktijk Vorming (BPV) en heeft ze een uitvoerende rol in de Stichting Stage in Gezinnen. “Er is voldoende te doen binnen de school en ik ben nog lang niet uitgeleerd,” lacht Juffer. “Ik hoop hier de komende jaren nog wel te blijven. Want een baan als deze, tussen al die boeiende en mooie mensen, is in één woord uniek!”

Juffer_www

Mw. R. Juffer

Docent Omgangskunde

219