Zoeken

Docenten aan het woord

Mw. L.L. Overbeeke-Nieuwenhuize

Mensen helpen die afhankelijk zijn van anderen. Dát vindt docente mevrouw Overbeeke van de sector Gezondheidszorg zo mooi aan haar vak. Daarom werkt ze in de weekenden en vakanties als nachthoofd in een verpleeghuis.

Overbeeke werkte jarenlang als verpleegkundige. Ze zag allerlei zorginstellingen van binnen. Zo werkte ze bijvoorbeeld ook in de palliatieve zorg. “Dat is de zorg voor mensen in hun laatste levensfase. Het is intensief, maar ik vond dat heel mooi. Dat je er voor díe mensen en hun familie kunt zijn. Dat is geen routinematige zorg. Nee, als palliatieve zorg gewoon wordt voor je, moet je er mee stoppen.” Hoe ga je er mee om als mensen op sterven liggen? Hoe ga je als christen sowieso om met cliënten? Overbeeke heeft altijd een Bijbel bij zich. “Maar je moet als christelijke verpleegkundige niet meteen met de Bijbel aankomen. Soms is er een leegte bij een cliënt en is het waardevol als je een stukje kunt lezen. Onthoud wel dat je verpleegkundige bent, en geen pastoraal werker.”

Inmiddels staat Overbeeke al jaren voor de klas. Ze geeft uiteenlopende lessen, van verpleegkunde tot burgerschap en van anatomie tot toerusting en vorming. “Daarnaast werk ik in de weekenden en vakanties als nachthoofd in een verpleeghuis. Dat levert uitdagingen op, bijvoorbeeld als er ineens een bewoner onwel wordt. Als er zich zoiets voordoet, moet je snel handelen. Je moet inschatten wat er gebeurt, de hartslag, bloeddruk en temperatuur meten en eventueel vast zuurstof of medicatie geven. Samen met de arts en collega’s geef ik de nodige zorg. Dan ben ik helemaal in mijn element”, aldus Overbeeke.

Ze houdt van haar vak. Een vak waarbij het niet alleen gaat om verpleegkunde. “Weet je wat heel belangrijk is? Communicatie met cliënten. Sociale vaardigheden. Die probeer ik de studenten bij te brengen. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het kan zijn als cliënten met levensvragen naar je toe komen. Samen met de studenten denken we daarover na. Ook dat hoort bij het vak!”

219