Zoeken

Docenten aan het woord

Mw. A.W. Muys-Geurtsen

Geen dag is hetzelfde

Zelfbewustheid heeft alles te maken met jezelf zijn en blijven, weten waar je goed in bent en wat je verantwoordelijkheid is, legt mevrouw Muys uit. “Dat bepaalt uiteindelijk hoe je, elke dag weer, je keuzes maakt.” Om dat zo dicht mogelijk bij de studenten te brengen, gebruikt mevrouw Muys zoveel mogelijk voorbeelden uit de praktijk. Die heeft ze genoeg. “Ik ben zelf jarenlang directiesecretaresse geweest en heb nu in school ook nog verschillende secretariële taken. Daardoor kan ik altijd putten uit de praktijk.”

De gedreven docente zet haar studenten graag aan het denken. “Je manager vraagt je kilometers te declareren die hij helemaal niet gemaakt heeft. Wat doe je dan? Als je doet wat hij vraagt, is dat dan regelrecht liegen? Of is dat terechte gehoorzaamheid aan het gezag? Moet je het doen, maar wel aangeven dat je er moeite mee hebt? Zo’n prikkelende vraag is stof genoeg voor discussie en nadenken over jezelf. En het antwoord heeft alles te maken met kiezen. Als secretaresse ben je niet de typmiep die blindelings doet wat haar wordt opgedragen. Dus waar kies je voor?”

“De directiesecretaresse is de spil in het bedrijf”, houdt mevrouw Muys haar studenten altijd voor. “Als zij een week ziek is, ontstaat er meer chaos dan wanneer de directeur er een week niet is. Ze is een duizendpoot die de grote lijnen ziet, dingen regelt en allerlei belangen behartigt, met alle mensen uit de organisatie te maken heeft en overal bij betrokken wordt. Geen dag is daardoor hetzelfde. Dat maakt het zo’n mooi en veelzijdig vak. Ik geniet ervan om dat over te brengen op de studenten.”

Janneke Muys-Geurtsen

Mw. A.W. Muys-Geurtsen

Docente secretariaatspraktijk

219