Zoeken

Docenten aan het woord

Dhr. K. Prosman

Als het over techniek gaat, is docent Prosman een en al passie. “Het bedenken en maken van nieuwe oplossingen is mooi werk. Je bent bezig met tastbare producten.”

Dat docent K. Prosman van techniek hield, was al snel duidelijk. “Als kind zat ik altijd al met lego te bouwen en haalde ik de stofzuiger uit elkaar als die kapot was. Ook gaf ik fietsen van Jan en alleman onderhoudsbeurten. Dat zat er al vroeg in. Toen ik na het voortgezet onderwijs hier op school kwam kijken en de werkplaats zag, was ik meteen verkocht.” 

Het bedenken van nieuwe, technische oplossingen.Dat maakt de werktuigbouwkunde zo mooi voor Prosman. “Het Willy Wortel zijn”, zo vat hij het samen. “Je bedenkt oplossingen en maakt ze ook. Je bent altijd met iets tastbaars bezig. Of je nu aan het tekenen bent of achter de kantbank staat: je werkt aan een tastbaar product.” Na zijn opleiding ging Prosman het bedrijfsleven in. Als werkvoorbereider, calculator, tekenaar/constructeur en accountmanager was hij bij tal van projecten betrokken. “Zo zat ik met een industrieel ontwerper en iemand van een constructiebedrijf aan tafel om de overkapping van een sportveld te bedenken. De ontwerper had iets in zijn hoofd. De vraag was alleen hoe we dat konden maken. Dat is mooi; op zoek gaan naar creatieve oplossingen en daarbij de grenzen van de technische mogelijkheden opzoeken.”

In de vakken die Prosman geeft, komen al deze dingen ook terug. Bij materiaalkunde leert hij studenten wat de eigenschappen van bijvoorbeeld staal zijn. Bij constructieleer laten ze daar berekeningen op los. Bij bedrijfskunde krijgen de studenten inzicht in allerlei bedrijfsprocessen. “Dat zijn belangrijke vakken. Je hebt ze straks nodig om als werktuigbouwkundige aan de slag te gaan én samen te werken met anderen.”

Prosman Docent Techniek

Dhr. ing. K. Prosman

Docent Werktuigbouwkunde

219