Zoeken

Docenten aan het woord

Dhr. H. Ottema

Toen hij aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen studeerde, kon hij het zich niet indenken. Maar elf jaar later stond docent H. Ottema voor de klas. Hij geniet er elke dag van.

Wat Ottema misschien wel het mooiste van zijn vak vindt, is dat hij jonge mensen kan helpen groeien. De studenten die hem zijn toevertrouwd ziet hij groeien qua kennis en qua persoonlijkheid. “Het is geweldig om jonge mensen te laten zien waar ze van nature goed in zijn én waar ze zich kunnen verbeteren.”

Het lijkt of hier een rasdocent aan het woord is. Dat is Ottema misschien ook wel, maar dat kon hij na zijn studie nog niet vermoeden. Eerst werkte hij bij een internetbedrijf. Later werkte hij jarenlang bij een machinebouwer, waar hij onder meer leiding gaf aan het offertebureau. Daarna werd Ottema innovatieadviseur bij LTO Groeiservice. “Ik hielp tuinders bij innovaties. Van het uitwerken van plannen tot het begeleiden van de realisering. Zo was ik betrokken bij de realisatie van de tulpenbosmachine. Een speciale, innovatieve machine voor het bewerken van bossen tulpen. Ik schreef daar ooit een plan voor. Inmiddels zijn er verschillende machines verkocht”, zo vertelt Ottema en er gloeit nog enige gepaste trots in door. Trots op zijn vak, maar ook trots op de schat aan praktijkervaring die hij opdeed. “Dat is ideaal in het onderwijs. Ik geef veel verschillende commerciële vakken, van klantenservice en management tot statistiek en projectmanagement. Als studenten zeggen “Wat heb ik daar nou aan? Waarom moeten we dit leren?’, dan kan ik ze dat uit eigen ervaring vertellen.”

219