Zoeken

Docenten aan het woord

Dhr. C.L. van den Nieuwendijk

Bewegen is vooral genieten

De studenten waar Van den Nieuwendijk les aan geeft, komen na hun opleiding terecht in allerlei verzorgende beroepen. “Van begeleider in de gehandicaptenzorg tot medewerker in de kinderopvang.”

Om welke doelgroep of sector het ook gaat, het geven van sport en spel behoort tot één van de taken die de toekomstige zorgverleners zullen tegenkomen in hun beroep. “Waar we in deze opleiding vooral naar kijken, is de sociaalemotionele kant van bewegen. Wat doet bewegen met mensen? Hoe kun je ervan genieten? Hoe zorg je voor emotionele veiligheid in een groep, zodat de deelnemers letterlijk in beweging durven komen? Daarnaast komen natuurlijk ook andere aspecten aan de orde. Hoe je een les opbouwt, bijvoorbeeld. Of hoe je zorgt voor de fysieke veiligheid. Maar de prestatie op zich is niet waar het om gaat.”

“Bewegen is vooral genieten”, vindt meneer Van den Nieuwendijk. “Althans, zo hoort het te zijn. Ik werk er in ieder geval hard aan. Sommige studenten zien aanvankelijk erg op tegen gym. Het gebeurt regelmatig dat ze later naar me toekomen en zeggen: ik wist niet dat gym zo leuk was. Dan heb ik mijn doel bereikt. Want een student die hier weer leert genieten van bewegen, zal dat ook overdragen op de cliënten of kinderen waarmee hij of zij later werkt. Die heeft écht geleerd met hoofd, hart en handen bewegingsonderwijs te geven.”

Kees v Nieuwendijk

Dhr. C.L. van den Nieuwendijk

Docent bewegingsonderwijs

219