Hoornbeeck College
Locaties

En zo geschiedde bij de opening van de nieuwbouw in 1997. Het Hoornbeeck is dan nog net het Plancius College, als commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Leemhuis een modern glas-in-lood kunstwerk onthult. Een drieluik dat mooi past bij de grondslag van de school.

 

In de middeleeuwen gebruikt de kerk glas-in-lood ramen om leken bekend te maken met Bijbelse verhalen. Nu zijn de studenten van het Hoornbeeck College niet te vergelijken met middeleeuwse leken, maar bij de rondleiding in de introductieweek is het kunstwerk altijd onderdeel van de presentatie. Het vertolkt immers drie belangrijke kernwoorden voor christenen: zorgvuldigheid, vindingrijkheid en barmhartigheid. Deze zijn niet alleen van toepassing op studenten Welzijn op wie het werk oorspronkelijk gericht is, maar voor iedereen die vanuit een Bijbelse visie werkt.

zorgvuldigheid – vindingrijkheid – barmhartigheid

Johan de Visser, voormalig opleidingsmanager Welzijn van Hoornbeeck Rotterdam, kent de oorsprong van het werk. “In de jaren ’90 gold de 1%-regeling: 1% van een bouwbudget moest worden besteed aan kunst. De aannemer bedacht dit idee. Traditioneel glas-in-lood, maar dan wel met moderne vormgeving. Het is gemaakt door een kunstenaar uit Dordrecht. De eerste jaren was het onderdeel van de dagopeningen in de eerste week van een cursusjaar.