Beste bezoeker van Hoornbeeck.nl,

Op zondag is onze website niet toegankelijk. De zondag is voor ons namelijk de belangrijkste dag van de week. Daarom laten wij ons dagelijks werk liggen, zodat we deze dag kunnen besteden tot eer van God.

We verwelkomen u morgen graag opnieuw op deze website.

Hoornbeeck College
Locaties

Hoornbeeck studenten op 'technische zendingsreis' | verslag

Het Hoornbeeck College is een internationaal project rijker. In het voorjaar van 2024 hebben zo’n negentig Techniekstudenten in Griekenland gewerkt aan twee projecten van stichting CRR. “Een technische zendingsreis”, noemt initiatiefnemer T. Kapteijns (docent Godsdienst, Rotterdam) het internationale project. Een verslag aan de hand van acht thema’s, aangevuld met foto’s en aftermovies van de reis.

Scroll naar het einde van de pagina om de aftermovies van de twee projecten te zien. 

Oorsprong

“Het begon deels in mijn hoofd”, vertelt Kapteijns over het begin van de projectreis. “In 2019 kreeg ik in kamp Moria op Lesbos contact met de stichting Christian Refugee Relief (CRR). Met hen hebben we groepsreizen naar Athene opgezet. Daar werkten we in allerlei projecten voor daklozen en vluchtelingen. Zo deelden we thee en sandwiches uit aan daklozen. Een man, Arthur, liet me een boerderij in ruïnestaat zien, anderhalf uur rijden van Athene. Hij wilde dit gebouw renoveren om er daklozen op te kunnen vangen. Daar is dit project Arthur geboren. Via de Griekse evangelisatieorganisatie Hellenic Ministries kwam er nog een project op mijn pad: Porto Astro, een afgelegen gebied waar men (evangelisatie)kampen wilde organiseren voor verschillende doelgroepen.”

Vervolg

In Nederland laten de projecten Kapteijns niet meer los. Hij maakt collega’s van Bouwkunde en Elektrotechniek enthousiast voor een werkreis met studenten. Docenten uit beide vakgebieden gaan eerst ter plaatse kijken en zien mogelijkheden. Visser Elektrotechniek leidt het project van voorbereiding en tekeningen maken tot inkoop materialen en aansturing. Stichting CRR organiseert de reis met twee bestemmingen: Elektrotechniek gaat naar Porto Astro, (Werktuig)Bouwkunde naar de boerderij van Arthur. In Nederland wordt geld ingezameld en studenten bereiden alvast materialen voor.

Reis

Vier docenten en acht studenten reizen met twee busjes over land naar Griekenland. Kapteijns: “Een rit van woensdagavond tot zaterdagmorgen met één overnachting. Maar ze hadden het gezellig hoor.” De rest van de studenten, docenten en andere betrokkenen reizen op 22 april per vliegtuig naar Athene. Materialen en gereedschappen gaan per vrachtwagen.

Tekst loopt door onder afbeeldingen.

Project Porto Astro

In het afgelegen gebied Porto Astro monteren de studenten een elektrotechnische installatie waardoor de locatie off-grid – zonder aansluiting op het energienetwerk – kan draaien. Deze installatie bestaat uit 63 zonnepanelen, een batterij van 150 kWh en ruim 1.000 meter kabel. Door inzamelingsacties, sponsoring en forse inkoopkortingen via Visser Elektrotechniek kost de installatie de Griekse evangelisten niets.

Project Arthur

De omstandigheden bij de ruïne zijn heel primitief: geen stroom, geen stromend water, geen sanitair. “Douchen in zee. Met twee plastic campingtoiletten boven een gat in de grond hebben we een wc geïmproviseerd.” De studenten en hun begeleiders bouwen een ruimte voor vrijwilligers, monteren een stalen trap naar een dakterras, maken een 8 meter hoge watertoren voor watervoorziening, monteren een septic tank (riolering), plaatsen 400 meter hekwerk en bouwen vier mobiele kippenhokken. Ardi Keukens sponsorde een keuken en heeft deze met twee mensen gemonteerd.

Geloof

“We hadden een Bijbelrooster opgesteld met als thema Griekenland en lazen vanaf Handelingen 16. Daar bereikt het Evangelie Griekenland. We deden Bijbelstudies, elke dag was er een dagsluiting en op zondag waren er indrukwekkende kerkdiensten waarin Griekse evangelisten voorgingen. Tussen de bedrijven door hadden we terloops goede gesprekken. Studenten deden actief mee, lazen Bijbelgedeelten, baden en zongen. Elke avond zongen we psalmen en liederen.”

Opbrengst

Beide projecten kunnen nu zelf kwetsbare mensen opvangen. En daarnaast het Evangelie met hen delen. Wat levert het de studenten op? Kapteijns somt op: “Ze hebben bijgedragen aan een stuk technische zending; als school geloven we in zending en evangelisatie. Daarnaast is zo’n reis goed voor hun taalontwikkeling en maken ze kennis met andere christenen. Ze krijgen ook een bredere blik, iets wat de EU belangrijk vindt. En ze zijn natuurlijk concreet aan het werk geweest in hun vakgebied, onder omstandigheden waar je over alles goed moest nadenken. De reis heeft ook een band gesmeed en studenten zijn anders teruggekomen dan ze erheen gingen. Een jongen belde me onlangs dat hij daar tot geloof is gekomen.”

Toekomst

Een aantal studenten gaat deze zomer terug om door te bouwen aan de projecten. “En we denken al na om over een paar jaar opnieuw te gaan”, besluit Kapteijns. “Het is mijn droom dat zulke reizen onderdeel worden van de opleiding. Eigenlijk moet iedere student een keer zo’n reis maken. Waarom? Alles komt er samen: Godsdienst, Burgerschap, Engels, Techniek en Vorming.”