Hoornbeeck College
Locaties

U bent vanaf het begin betrokken geweest bij de opstart van Hoornbeeck Gouda. Wat motiveerde u daarin?

Ik werkte destijds op de locatie Rotterdam en we zagen dat er veel potentie zat in een nieuwe locatie in Gouda. Toen ik gevraagd werd om als pionier mee te denken bij de opstart, was ik meteen enthousiast. Later werd ik directeur.

Ik hou van pionieren en het opzetten van nieuwe dingen. Juist als er veel onzekerheid is, vind ik het leuk om structuur, rust en tegelijkertijd enthousiasme en bevlogenheid te brengen.

Hoe zou u uw persoonlijke missie binnen het onderwijs omschrijven?

Er zijn een paar dingen die ik belangrijk vind. Allereerst dat studenten zich thuis voelen op school. Veel studenten brengen meer bewuste tijd door op school dan thuis. Dat gevoel van ‘je thuis voelen’ is de basis voor goed onderwijs.

Ik heb moeite met dingen die half georganiseerd zijn; daarom hecht ik veel waarde aan kwaliteit. Mijn missie en visie zijn dan ook: relatie leidt tot prestatie.

Vanaf het begin hebben we ingezet op een pedagogische visie gebaseerd op openheid en vertrouwen. Als je vertrouwen geeft, krijg je ook vertrouwen terug. Een voorbeeld daarvan is dat we de bibliotheek en de lift vrij toegankelijk hebben gemaakt. Zo leren studenten verantwoordelijkheid nemen en het vertrouwen niet te beschamen.

"Veel studenten brengen meer bewuste tijd door op school dan thuis. Dat gevoel van ‘je thuis voelen’ is de basis voor goed onderwijs."
Dhr. Van Veldhuizen, Directeur locatie Gouda

Hoe is Hoornbeeck Gouda ontstaan?

Vanaf 1 februari 2015 werden de plannen voor een locatie in Gouda concreet. Er werd besloten om op 1 augustus te starten, terwijl we nog geen gebouw hadden.

Uiteindelijk vonden we een geschikt pand, maar we kregen pas op 1 juni de sleutel. Vanaf 1 juli waren de laatste huurders vertrokken, waardoor we slechts een paar weken hadden om alles startklaar te maken.

Vlak voor de start kregen we te maken met een flinke lekkage die vanaf de derde verdieping naar beneden stroomde. Met babybadjes, tuinslangen en allerlei creatieve constructies hebben we het water afgevoerd via het toilet. Gelukkig is alles op tijd goed gekomen. Pionieren betekent: elke uitdaging zien als een kans.

Wat waren de grootste uitdagingen in de beginjaren?

We begonnen met 50 collega’s, waarvan de helft van de locatie Rotterdam kwam en de andere helft uit het werkveld. Zij hadden verstand van hun vak, maar geen lesgevende ervaring.

Een student vatte het eerste jaar goed samen: “Veel docenten konden niet goed lesgeven, ze wisten wel veel van hun vak en het was enorm gezellig.” Daarna hebben we hard gewerkt om iedere docent pedagogisch bekwaam te maken. Docenten uit het vak halen heeft altijd twee kanten.

Waar ziet u nog ruimte voor verbetering?

Met name in de didactische vaardigheden van docenten. Er is meer ruimte voor creativiteit in de invulling van lessen. We zouden vaker moeten nadenken over de effectiviteit van onze lesmethoden: wat levert het op, en kan het beter? Zowel op locatie Gouda als binnen het hele Hoornbeeck is hier winst te behalen.

Hoe wordt de stem van studenten meegenomen binnen de school?

We overleggen elke periode met de studentenraad. Dat zijn open, constructieve gesprekken waarin studenten met goede punten komen. Denk aan initiatieven als de meer spelletjes of de Auschwitzreis.

Daarnaast organiseren we spreekpauzes waarin alle studenten vragen kunnen stellen of hun mening kunnen geven. De studentenraad is daar ook bij aanwezig en samen geven we altijd antwoord op de ingebrachte punten.

Verder hebben we periodeopeningen waarin we terug- en vooruitblikken. Dit biedt ruimte voor gesprekken met docenten over de kwaliteit van het onderwijs. Het draagt bij aan betrokkenheid tussen studenten en medewerkers.

Elke ochtend om 8:30 staat het locatiemanagement bij de ingang om de studenten welkom te heten. Dat draagt bij aan een cultuur van welkom – ook als je te laat komt.

Wat hoopt u persoonlijk nog te bereiken voordat u afscheid neemt van het Hoornbeeck College?

Identiteit vind ik heel belangrijk. As ik afscheid neem, hoop ik dat we nog steeds stevig geworteld zijn in onze reformatorische grondslag. Dat we samen de waarde blijven inzien van de traditie waaruit we komen en van de Bijbel.

We hebben een rijke identiteit en daar mogen we trots op zijn. Het is mijn wens dat ons onderwijs gezegend blijft en dat studenten door het onderwijs dat ze ontvangen, de Heere mogen leren kennen of dat hun geloof verdiept wordt.

Wilt u nog iets meegeven aan de studenten?

Wees actief betrokken bij de school, dat maakt je tijd op het Hoornbeeck niet alleen leuker, maar ook waardevoller. En zorg dat leren niet alleen nuttig is, maar ook leuk!

Dit interview is geschreven door de Studentenraad van Hoornbeeck College.