Hoornbeeck College
Locaties

Niet geflopt!

Foto’s, video’s en documenten sla je online op in de cloud of lokaal op een (externe) harddisk of usb-stick. Dat was rond 1985 wel anders, toen werden bestanden opgeslagen op floppy discs, flexibele kunststof schijfjes van ruim 13 x 13 cm. Ze werden bij miljoenen verkocht. Op zo’n floppy ging 500 kb informatie, een halve mb dus.

Pas op, spinnen!

Fietsen werden decennia geleden (en nu soms nog) uitgerust met een bagagerekje en zogenaamde snelbinders. Twee flexibele reepjes rubber om je schooltas vast te zetten. Probleem was dat die snelbinders na verloop van tijd braken. Maar geen nood, ieder gezin had wel een spin in huis om bagage stevig vast te zetten.

Bellen, bellen, bellen

Les uitgevallen? Even een berichtje in de groepsapp en iedereen is direct op de hoogte. In het pre-smartphonetijdperk bereikten klasgenoten elkaar met een ‘belboom’. Een schema waarin iedere student twee medestudenten belde en kort de boodschap vertelde. Via de oude analoge telefoonlijn natuurlijk.

Strip voor een bustrip

Ah, daar is de bus. Even je OV-kaart laten lezen en rijden maar! Tot tien jaar geleden ging dat wel anders: reizigers hadden toen een strippenkaart in hun binnenzak. Afhankelijk van de lengte van de reis stempelde de buschauffeur een aantal strippen af. Was de kaart volgestempeld, dan moest je een nieuwe kopen.

Nummer-encyclopedie

Je wilt iemand even bellen? Hup naar contacten en bellen maar. Het is nog niet eens zo lang geleden dat mensen telefoonnummers opzochten in telefoonboeken. Boeken die per regio of stad honderden pagina’s met honderdduizenden namen en nummers bevatten. Grote bedrijven bestelden bij de PTT (de vroegere KPN) alle telefoongidsen van Nederland. Tientallen boeken die samen een ware encyclopedie vormde.

PIEP-PIEP-GRGRLGL

Nog een vinding die massaal is afgedankt: de fax, een kruising tussen een kopieermachine, modem, printer en telefoon. Je laat de fax een pagina scannen, het apparaat zet deze om in een digitale code en belt een andere fax om de code (hoorbaar met piepen gromgeluiden) door te geven. Het ontvangende toestel ontcijfert de code en print de gefaxte pagina.

Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2020-2021, een uitgave van het Hoornbeeck College. Bekijk hier het hele magazine