Hoornbeeck College
Locaties

Het eerste jaar van onderwijsassistent Matthias: “Ik wil meester worden”

Matthias doet de opleiding Onderwijsassistent.

In de rubriek ‘Het eerste jaar van’ vragen we studenten hoe het eerste jaar van hun opleiding hen beviel. Met deze keer Matthias, die al op de basisschool wist dat hij meester wilde worden. “Onderwijs is méér dan lesgeven.”

Waarom heb je voor onderwijsassistent gekozen?

“Vanaf groep 6 of 7 van de basisschool weet ik het: ik wil meester worden. Ik vond voor de klas staan en bijvoorbeeld spreekbeurten houden leuk. Maar toen kwam het moment om me in te schrijven voor het mbo en twijfelde ik toch. Ik had gewoon nooit nagedacht over alternatieven, over opleidingen die ik ook leuk zou vinden. Maar ik wist niets anders dan meester worden, dus is het onderwijsassistent geworden.

Hoe was je eerste jaar?

“Heel anders dan de middelbare school. Het eerste jaar is een basisjaar waar verschillende opleidingen bij elkaar zitten. Ik moest ook wennen aan de opdrachten en het plannen. Het Hoornbeeck heeft me daar goed bij geholpen. In periode 3, de stage, kwam ik erachter dat ik echt het onderwijs in wil. Zo’n stage is vooral een snuffelstage, je hoeft nog niets maar het is wel heel leerzaam.”

“In periode 3, de stage, kwam ik erachter dat ik echt het onderwijs in wil”

Heb je bewust gekozen voor het Hoornbeeck?

“Ik kom van een reformatorische school, ga naar de kerk en vind het belangrijk dat het geloof een rol speelt in je opleiding. Dus inderdaad bewust gekozen voor het Hoornbeeck. Ik heb wel een verbeterpuntje voor de opleiding Onderwijsassistent trouwens: in het eerste jaar mag duidelijker worden wat onderwijs is en waar het voor staat. Het is meer dan lesgeven.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Mijn plan is om eerst deze opleiding af te ronden, dan de pabo te doen en dan meester te worden op een reformatorische school. Ja, reformatorisch onderwijs, dat weet ik 100 procent zeker. Je wilt kinderen het beste geven, uit de Bijbel en in de verschillende lesvakken.

Heb je een insidertip voor nieuwe studenten?

“Kies voor onderwijs!”

Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2023-2024, een uitgave van het Hoornbeeck College.