Hoornbeeck College
Locaties

Godsdienst: luisteren naar antwoorden

“Waar kan ik bij het hart van studenten komen?”, dat vraagt docent godsdienst J.J.M. Biersteker (Hoornbeeck Goes) zich iedere schooldag en iedere les af. Hij begint zijn lessen dan ook niet met het overdragen van feitenkennis, maar met een vraag. Die is meestal aanleiding tot een gesprek, waarbij de Bijbel opengaat om antwoorden te vinden.

Ben jij blij met de uitverkiezing?

Is zo’n vraag. “Dan komt er heel wat los bij studenten. Deze jongelui hebben iets makkelijks, ze zijn open en bereid om erover te praten. Met zo’n vraag dreg je van alles naar boven. Ik luister naar hun antwoorden en vervolgens kijken we wat de Bijbel en de geloofsleer er over zeggen. Bij de beantwoording staat Christus altijd centraal. Deze generatie heeft net als iedereen Christus nodig. We hebben zo’n heerlijke boodschap, Jezus Christus is gekomen om zondaren zalig te maken. Op die kern van het Evangelie focussen we.”

"Deze generatie heeft net als iedereen Christus nodig. We hebben zo’n heerlijke boodschap, Jezus Christus is gekomen om zondaren zalig te maken. Op die kern van het Evangelie focussen we.”

Tijdens de lessen komt er soms heel wat los bij studenten. Ze lopen vaak met vragen rond, bijvoorbeeld waarom God het lijden toelaat en waarom andere godsdiensten het niet bij het rechte eind hebben. Regelmatig openen studenten hun hart bij Biersteker en vertellen wat ze dwarszit. “Sommigen lukt het niet te breken met zonden, zoals porno, muziek en films. Anderen delen dat ze homo of lesbisch zijn. Ik ben blij met de kansen die deze openheid geeft. Het feit dat ze het met mij willen delen is waardevol.”

Gebed

Wat Biersteker voor studenten kan doen? “Om te beginnen luisteren, luisteren, dat lucht soms al op. Maar ook het gebed, ik neem iedere dag de namen van studenten mee in het gebed en vraag of ze ook voor mij bidden. Natuurlijk verwijs ik studenten naar Jezus Christus. Ik hoop, bid en geloof dat God dit wil zegenen.”

Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2021-2022, een uitgave van het Hoornbeeck College.