Hoornbeeck College
Locaties

‘Het voelde als falen om de havo niet te halen, achteraf was het perfect’

Ruben is eigenaar van De Fruithut

In de rubriek ‘Daar leer je voor’ gaan we langs bij oud-studenten die een mooie baan hebben. Dit keer: Ruben van der Wind, eigenaar van De Fruithut. 

Naam: Ruben van der Wind
Opleiding: Junior Accountmanager
Huidige baan: Verkoper binnendienst bij Schulp Vruchtensappen, eigenaar De Fruithut

Nadat hij blijft zitten in havo 4, besluit Ruben naar het mbo te gaan. Halverwege zijn eerste jaar Junior Accountmanager mag hij een slechtlopende fruitwinkel, De Fruithut in Zeist, van zijn vader overnemen. “Mijn vader stimuleerde me, maar ik moest er niet te veel van verwachten.” In het begin verwelkomt Ruben zo’n dertig klanten op een zaterdag. Geen vetpot – de eerste maand legt hij zelfs geld toe.

‘Toen het coronavirus in Nederland kwam, explodeerde het aantal klanten’

Wat hij op zijn opleiding leert, kan hij direct toepassen. “Zoals een product prijzen – € 1,99 voor een kilo appels klinkt goedkoper dan € 2 – en pakkende acties bedenken.” Hij maakt reclame en flyert in de buurt. Gaandeweg bouwt hij zijn klantenbestand uit. “Toen het coronavirus in Nederland kwam, explodeerde het aantal klanten dat ik per dag kreeg. Sinds begin 2021 is het zelfs verviervoudigd. M’n vader grapte dat hij de zaak wel terug wil, maar dat zie ik natuurlijk niet zitten!”

Passie

Zijn eindstage loopt hij bij Schulp Vruchtensappen, een sap-perserij in Breukelen. Als verkoper binnendienst neemt hij de telefoon op en verwerkt hij orders. “Je leert veel op kantoor, maar ik werk liever met mijn handen. Bij De Fruithut doe ik alles zelf: producten bestellen, ophalen, prijzen én verkopen, de boekhouding bijhouden en marketingactiviteiten plannen. Klanten hebben behoefte aan kwalitatief hoogwaardig fruit. Mijn passie is om hen daarin te voorzien, dat vind ik het tofste aan mijn werk.”

‘Je weet niet of je idee slaagt. Mijn tip: ga het gewoon doen, dan kom je er vanzelf achter’

Grote dromen

Naast het runnen van De Fruithut werkt hij op woensdagen bij Schulp en volgt hij een AD Ondernemen aan de CHE. Binnenkort opent hij een tweede filiaal van De Fruithut – over tien jaar wil hij vijf goedlopende winkels die meerdere dagen zijn geopend. “Toen ik aan de voorkant stond, voelde het alsof ik gefaald had omdat ik de havo niet had gehaald. Maar achteraf is het perfect geweest. Je weet niet of je idee slaagt, maar je kunt zoveel meer dan je denkt. Mijn tip: ga het gewoon doen, dan kom je er vanzelf achter.”

Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2021-2022, een uitgave van het Hoornbeeck College.