Hoornbeeck College
Locaties

Daar leer je voor: Henri is lasser

In de rubriek ‘Daar leer je voor’ gaan we langs bij oud-studenten die een mooie baan hebben. Dit keer: Henri van der Zande, lasser bij SteelLife Elspeet.

Naam: Henri van der Zande
Opleiding: Werktuigbouwkunde – Constructiebankwerker
Huidige baan: Lasser bij SteelLife Elspeet

Je ziet ze in steeds meer huizen: van die prachtige stalen deuren en trappen. Henri weet als geen ander hoe je die stalen voorwerpen maakt. Sinds het begin van zijn BBL-opleiding Werktuigbouwkunde werkt hij bij SteelLife Elspeet, op de afdeling trappen en balustrades. “Ik ben vooral in de werkplaats bezig, als lasser. Het maken van iets, van nul naar een eindproduct, vind ik het mooiste aan m’n werk.”

‘Van nul naar een eindproduct, dat vind ik het mooiste aan m’n werk’

Hij koos voor het Hoornbeeck omdat het dichtbij was – van Elspeet naar Apeldoorn is maar een klein eindje – en omdat zijn broers daar ook hebben gezeten. “Op school leerde je de basisdingen, zoals berekeningen maken en tekenen, maar het meest heb ik geleerd in de praktijk. In je werk maak je echte producten. Maar ik ben altijd met plezier naar school gegaan, die ene dag in de week. We hadden altijd schik.”

Eigen bedrijf

Binnenkort start Henri als zelfstandige: hij gaat zichzelf als lasser aan bedrijven verhuren. Anderhalve dag blijft hij voor SteelLife werken. “Het geeft meer mogelijkheden en je leert overal wat; bij het ene bedrijf maak je trappen, bij het andere hekwerken. Die afwisseling is leuk. Ook wil ik iets meer vrijheid. Ik ben getrouwd en we hebben een kleine, dan is het fijn om flexibel te zijn. Mijn vrouw is gestopt met werken, zij wil het liefste thuis zijn. Zij gaat de administratie voor mij doen. Ik hoop dat ik mijn bedrijf in de toekomst kan uitbouwen met een paar man personeel.”

Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2021-2022, een uitgave van het Hoornbeeck College.