Hoornbeeck College
Locaties

Kinderen en jongeren begeleiden en ze dingen leren, daar houd jij van! Als onderwijsassistent speel je een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderen op school. Je begeleidt ze bij vakken als taal en rekenen, maar ook in hun gedrag en vaardigheden. Je ondersteunt de leerkracht: denk aan lessen voorbereiden, werk nakijken en activiteiten organiseren. In de opleiding Onderwijsassistent leer je in te spelen op kinderen en jongeren en hoe je didactisch, pedagogisch en organisatorisch juist handelt. Soms moet je een complete les overnemen. Geen probleem voor jou, want je bent flexibel, verantwoordelijk en werkt met aandacht. De kinderen zien jou als een voorbeeld!

Benieuwd naar onze open avonden?

Tijdens deze avonden krijg je informatie over ons college, de opleidingen en ontmoet je Hoornbeeck-(oud)studenten en -docenten. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding zodat je de juiste keuze kunt maken! Welkom op ons Hoornbeeck!

Klik hier
  • Hoornbeeck College
    Studenttevredenheid rapportcijfer 7.5 Landelijk gemiddelde: 7.1
  • Hoornbeeck College
    Gediplomeerden met werk 89% Landelijk gemiddelde: 81%
  • Hoornbeeck College
    Geslaagde studenten in afgelopen schooljaar 91% Landelijk gemiddelde: 76%
Bekijk meer cijfers

Met een diploma op zak…

Na het behalen van je diploma kun je bij allerlei onderwijsinstellingen aan de slag als onderwijsassistent. Denk aan een basisschool, een school voor speciaal (basis)onderwijs, het voortgezet onderwijs of het mbo. Als onderwijsassistent begeleid en help je kinderen bij schoolvakken zoals rekenen en spelling, maar ook in hun ontwikkeling van gedrag en vaardigheden. Je assisteert de docent voor, tijdens en na het lesgeven en kunt worden ingezet om samen de groep te begeleiden en les te geven.   

Als vervolgstudie zou je kunnen kiezen voor een hbo-opleiding zoals de pabo, een lerarenopleiding voor een bepaald vak of Social Work. Ook kun je je verdiepen in je beroep door een associate degree-opleiding tot pedagogisch educatief professional te volgen.

Beeld Welzijn
Beeld Welzijn
"Mensen laten bloeien."

Deze opleiding wordt aangeboden in

Lijkt het je wat? Meld je aan vóór 1 mei!

Dan start jij per september je opleiding op het Hoornbeeck Meld je aan! Meer informatie aanvragen

Of past dit beter bij je?

Alle opleidingen
Icoon gesprek

Intakegesprek & vooropleidingseisen

Samen kijken we of deze opleiding bij jou past. Na aanmelding en toelating word je uitgenodigd voor een AMN-test en een loopbaanadviesgesprek.

Je kunt de sprintopleiding Onderwijsassistent starten met een havodiploma of na minimaal 1 jaar hbo. Een vwo-diploma of een mbo-diploma niveau 3 of niveau 4 volstaat ook. Als je gezakt bent voor de havo, kunnen we in overleg kijken of deze sprintopleiding iets voor jou is.

Icoon start

Start van je opleiding

De opleiding start met introductieactiviteiten. Zo leer je je klas en de school beter kennen.

Icoon jaar 1

Het 1e jaar

In het eerste jaar leer je over de ontwikkeling van baby’s tot volwassenen en krijg je vakken als didactiek en pedagogiek.

Je leert hoe je gesprekken voert, relaties opbouwt en onderhoudt en activiteiten opzet en uitvoert. Ook leer je over diverse beperkingen en krijg je les in het begeleiden van kinderen bij rekenen, taal en lezen. Je bent praktisch bezig op school: in verschillende vakken word je voorbereid op praktijkexamens die je tijdens je stage uitvoert. Je loopt twintig weken stage en werkt aan je beroepshouding.

Icoon jaar 2

Het 2e jaar

Naast beroepsgerichte vakken zoals didactiek, communicatie en pedagogiek, werk je aan je beroepshouding en gesprekstechnieken.

Je ontwikkelt je eigen deskundigheid, werkt aan kwaliteitszorg in je werk en kiest een keuzedeel waar je je verder in ontwikkelt. Tijdens grote projecten word je voorbereid op examenopdrachten tijdens je stage. Je rondt de opleiding af met een stage van twintig weken.

Icoon diplomapet

HoornBACK

Afgestudeerd? Maak je comeback! Als oud-Hoornbeecker blijf je met ons verbonden via het netwerk HoornBACK.

Ontmoeten, delen en ontwikkelen staat bij HoornBACK centraal.