Hoornbeeck College
Locaties

De opleiding Helpende Zorg en Welzijn is er voor mensen zoals jij als je houdt van cliënten helpen met wassen, aankleden en eten.

Je houdt er van om het voor de cliënten gezellig te maken, samen een spelletje te doen of de krant te lezen. Maar het kan ook zijn dat jij liever met kinderen speelt, hen helpt met eten en een schone luier om doet. Je geniet ervan als je kinderen ziet groeien in hun ontwikkeling en stimuleert deze.

Die glimlach van je cliënten of de knuffel van een kind, daar doe je het voor. Met jouw grote hart en aandacht voor anderen zit je als helpende zorg en welzijn helemaal op je plek. In je werk houd je je vooral bezig met verzorgende, begeleidende en huishoudelijke taken om anderen te helpen en te ondersteunen. Daar komen jouw gezonde portie geduld, inlevingsvermogen en respectvolle houding en een dosis gezelligheid goed bij van pas.

 • Hoornbeeck College
  Geslaagde studenten in afgelopen schooljaar 97% Landelijk gemiddelde: 74%
 • Hoornbeeck College
  Gediplomeerden met werk 76% Landelijk gemiddelde: 56%
 • Hoornbeeck College
  Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar 67% Landelijk gemiddelde: 69%
 • Hoornbeeck College
  Studenttevredenheid rapportcijfer 6.3 Landelijk gemiddelde: 6.5
Bekijk meer cijfers

Met een diploma op zak…

Als Helpende kun je aan de slag in de ouderenzorg, de zorg voor mensen met een beperking en ook steeds vaker in de kinderopvang of als gastouder. De mogelijkheden liggen voor het oprapen.

Wil je doorleren? Krijg je een positief advies van je docenten dan kun je in februari instromen op niveau 3 van een opleiding binnen de sector Gezondheidszorg of de sector Welzijn binnen het Hoornbeeck. Ook alle andere niveau 3 opleidingen zijn voor jou toegankelijk als je diploma Helpende Zorg en Welzijn op zak hebt. Mogelijk moet je dan alleen wachten tot september.

Deze opleiding wordt aangeboden in

Lijkt het je wat? Meld je aan vóór 1 april!

Dan start jij per september je opleiding op het Hoornbeeck Meld je aan! Meer informatie aanvragen

Of past dit beter bij je?

Alle opleidingen
Icoon gesprek

Intakegesprek & vooropleidingseisen

Samen kijken we of deze opleiding bij jou past. Na aanmelding en toelating word je uitgenodigd voor een AMN-test en een loopbaanadviesgesprek.

Voor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn moet je minimaal vmbo-basis/lwoo, een mbo-opleiding niveau 1 of entreeopleiding hebben afgerond.

Icoon start

Start van je opleiding

De opleiding start met introductieactiviteiten. Dit is per locatie afhankelijk hoe dat wordt ingevuld. Door deze activiteiten leer je de school, de docenten en je medestudenten kennen.

Icoon jaar 1

Het 1e jaar

In het eerste jaar wisselen theorie en praktijk elkaar af, van persoonlijke zorg oefenen in praktijklessen tot jezelf beter leren kennen en hygiënisch koken. Je leert welke doelgroepen er zijn en hoe je groepen begeleidt tot hoe je een activiteit organiseert voor oudere mensen of kinderen. Tillift bedienen of steunkousen aantrekken? Na de eerste periodes kun jij dat prima!

Op bijna alle locaties ga je één dag per week werken in de wijk, waarbij je hand- en spandiensten verricht. Denk aan boodschappen doen, de hond uitlaten, keukenkastjes schoonmaken of gezellig een spelletje doen. In de theoretische vakken leer je over ziektebeelden, de ontwikkeling van de mens en hoe je op een juiste manier communiceert met verschillende doelgroepen. Om de vaardigheden in de praktijk te brengen, loop je regelmatig stage.

Mocht tijdens de eerste 2 periodes blijken dat je de opleiding te moeilijk vindt of de opleiding Helpende Zorg en Welzijn toch niet bij je past, dan kun je ervoor kiezen om af te stromen naar de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening. Je behaalt dan in 1 jaar versneld je diploma.

Icoon jaar 2

Het 2e jaar

Het tweede jaar van de opleiding duurt maar een half jaar. In dat halve jaar loop je veel stage. Op school verdiep je je nog meer in het geven van zorg, in het leren omgaan met moeilijk gedrag, kinderziektes herkennen, kinderen in bad doen en mensen begeleiden in hun laatste levensfase.

Haal je alle toetsen en je stage opdrachten in 1 keer? Dan ben je klaar in februari. Met een diploma op zoek ben je dan klaar om aan de slag te gaan als Helpende Zorg en Welzijn.

Icoon diplomapet

HoornBACK

Afgestudeerd? Maak je comeback! Als oud-Hoornbeecker blijf je met ons verbonden via het netwerk HoornBACK.

Ontmoeten, delen en ontwikkelen staat bij HoornBACK centraal.