Hoornbeeck College
Locaties

Nadat je je cliënten hebt geholpen met wassen, aankleden en eten, is het tijd voor een wandeling. Heerlijk hoe ze genieten van het buiten zijn! ’s Middags maak je schoon en daarna is het tijd voor een gezellig potje bingo. Die glimlach van je cliënten, daar doe je het voor. Met jouw grote hart en aandacht voor anderen zit je als helpende zorg en welzijn helemaal op je plek. In je werk houd je je vooral bezig met verzorgende, begeleidende en huishoudelijke taken om anderen te helpen en te ondersteunen. Daar komen jouw gezonde portie geduld, inlevingsvermogen en respectvolle houding goed bij van pas.

Benieuwd naar onze open avonden?

Tijdens deze avonden krijg je informatie over ons college, de opleidingen en ontmoet je Hoornbeeck-(oud)studenten en -docenten. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding zodat je de juiste keuze kunt maken! Welkom op ons Hoornbeeck!

Klik hier
 • Hoornbeeck College
  Geslaagde studenten in afgelopen schooljaar 97% Landelijk gemiddelde: 74%
 • Hoornbeeck College
  Gediplomeerden met werk 76% Landelijk gemiddelde: 56%
 • Hoornbeeck College
  Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar 67% Landelijk gemiddelde: 69%
 • Hoornbeeck College
  Studenttevredenheid rapportcijfer 6.3 Landelijk gemiddelde: 6.5
Bekijk meer cijfers

Met een diploma op zak…

Als helpende zorg en welzijn kun je aan de slag met verschillende doelgroepen, zoals gehandicapten, ouderen of kinderen. Jouw werkplek wordt een ziekenhuis, een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten, revalidatiecentrum of woon- of zorgcentrum, of bij mensen thuis in de thuiszorg. Ook kun je aan de slag als assistent gastheer of –vrouw in een ouderencentrum of buurtcentrum. Het grootste deel ben je bezig met ondersteunende taken zoals schoonmaken, helpen bij voeding en activiteiten doen. Daarnaast bestaat het werk ook uit verzorgende taken zoals wassen en aankleden.

Als je ervoor kiest om door te leren op een niveau 3 opleiding, wordt je na februari van het 2e jaar geplaatst in een eerstejaarsklas niveau 3. De opleidingen waar je uit kunt kiezen zijn Welzijn niveau 3 of Verzorgende niveau 3.

Wil je een opleiding in een andere sector volgen, dan begin je in september van het jaar na het behalen van je diploma in het eerste leerjaar. Je kunt starten met iedere mbo-opleiding niveau 3.

Beeld Facilitair
Beeld Facilitair
"Gastvrij maakt blij."

Deze opleiding wordt aangeboden in

Lijkt het je wat? Meld je aan vóór 1 mei!

Dan start jij per september je opleiding op het Hoornbeeck Meld je aan! Meer informatie aanvragen

Of past dit beter bij je?

Alle opleidingen
Icoon gesprek

Intakegesprek & vooropleidingseisen

Samen kijken we of deze opleiding bij jou past. Na aanmelding en toelating word je uitgenodigd voor een AMN-test en een loopbaanadviesgesprek.

Voor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn moet je minimaal vmbo-basis/lwoo, een mbo-opleiding niveau 1 of entreeopleiding hebben afgerond.

Icoon start

Start van je opleiding

De opleiding start met introductieactiviteiten. Dit is per locatie afhankelijk hoe dat wordt ingevuld. Door deze activiteiten leer je de school, de docenten en je medestudenten kennen.

Icoon jaar 1

Het 1e jaar

In het eerste half jaar wisselen theorie en praktijk elkaar af, van EHBO tot communicatie en hygiënisch koken. Tijdens de eerste 2 periodes wordt tijdens de lessen in de keuken ook aandacht besteed aan etiquette en gastvrijheid. Daarnaast leer je hoe je mensen verplaatst met een tillift en hoe je zorg draagt voor een schone leefomgeving. Ook op je creativiteit wordt een beroep gedaan.

Op bijna alle locaties ga je één dag per week werken in de wijk, waarbij je hand- en spandiensten verricht. Denk aan boodschappen doen, de hond uitlaten, keukenkastjes schoonmaken of gezellig een spelletje doen. In de theoretische vakken leer je over ziektebeelden, de ontwikkeling van de mens en hoe je op een juiste manier communiceert met verschillende doelgroepen. Om de vaardigheden in de praktijk te brengen, loop je regelmatig stage.

Mocht tijdens de eerste 2 periodes blijken dat je de opleiding te moeilijk vindt of de opleiding Helpende Zorg en Welzijn toch niet bij je past, dan kun je ervoor kiezen om af te stromen naar de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening. Je behaalt dan in 1 jaar versneld je diploma.

Icoon jaar 2

Het 2e jaar

Tijdens het 2e jaar krijg je nog meer theoretische kennis over ziektebeelden, persoonlijke verzorging en de ontwikkeling van de mens. Dit wordt gecombineerd met een half jaar stage, zodat je de theorie direct kunt toepassen in de praktijk.

In februari rond je je opleiding af, en met een diploma op zak ben je dan klaar om aan de slag te gaan als Helpende Zorg en Welzijn.

Icoon diplomapet

HoornBACK

Afgestudeerd? Maak je comeback! Als oud-Hoornbeecker blijf je met ons verbonden via het netwerk HoornBACK.

Ontmoeten, delen en ontwikkelen staat bij HoornBACK centraal.