Hoornbeeck College
Locaties

Jij hebt een hart voor mensen en houdt ervan hen te helpen bij hun zorgen en problemen. Als begeleider maatschappelijke zorg ondersteun en zorg je voor ouderen, cliënten met psychosociale problemen en/of lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperkingen en cliënten binnen de maatschappelijke opvang. Dit doe je in een instelling voor wonen of voor dagbesteding.

In de opleiding begeleider maatschappelijke zorg leer je hoe je omgaat met cliënten met regelmatig veranderend gedrag en chronische stoornissen en beperkingen. Samen met cliënten draag je bij aan een ondersteuningsplan, zodat ze op een goede manier met zichzelf en hun problematiek leren omgaan en leren deelnemen aan de maatschappij. Ook motiveer je hen om activiteiten te doen, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen en steeds zelfstandiger worden. Werk waarvoor je geduld, aandacht en inlevingsvermogen moet hebben – en graag voor anderen klaarstaat!

Benieuwd naar onze open avonden?

Tijdens deze avonden krijg je informatie over ons college, de opleidingen en ontmoet je Hoornbeeck-(oud)studenten en -docenten. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding zodat je de juiste keuze kunt maken! Welkom op ons Hoornbeeck!

Klik hier
 • Hoornbeeck College
  Studenttevredenheid rapportcijfer 7 Landelijk gemiddelde: 7
 • Hoornbeeck College
  Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar 67% Landelijk gemiddelde: 49%
 • Hoornbeeck College
  Geslaagde studenten in afgelopen schooljaar 94% Landelijk gemiddelde: 67%
 • Hoornbeeck College
  Gediplomeerden met werk 94% Landelijk gemiddelde: 83%
Bekijk meer cijfers

Met een diploma op zak…

Als begeleider maatschappelijke zorg werk je direct met mensen met chronische stoornissen, beperkingen en/of en ziektebeelden in een instelling, dagbesteding of ambulante zorg. Je leert hen op een goede manier met zichzelf en hun problematiek om te gaan en te participeren in de maatschappij.

Als vervolgstudie zou je kunnen kiezen voor Maatschappelijke Zorg niveau 4.

Deze opleiding wordt aangeboden in

Lijkt het je wat? Meld je aan vóór 1 april!

Dan start jij per september je opleiding op het Hoornbeeck Meld je aan! Meer informatie aanvragen

Of past dit beter bij je?

Alle opleidingen
Icoon gesprek

Intakegesprek & vooropleidingseisen

Samen kijken we of deze opleiding bij jou past. Na aanmelding en toelating word je uitgenodigd voor een AMN-test en een loopbaanadviesgesprek.

Voor de opleiding begeleider maatschappelijke zorg moet je minimaal het vmbo (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg), havo 3 of een mbo-opleiding niveau 2 hebben afgerond.

Icoon start

Start van je opleiding

De opleiding start met introductieactiviteiten. Zo leer je je klas en de school beter kennen.

Icoon jaar 1

Het 1e jaar

In het eerste jaar maak je kennis met alle facetten van de welzijnsopleidingen en leer je over de ontwikkeling van baby’s tot volwassenen.

Je leert hoe je gesprekken voert, relaties opbouwt en onderhoudt en activiteiten opzet en uitvoert. Ook leer je over diverse beperkingen en persoonlijke verzorging. Je bent praktisch bezig op school en in de wijk of binnen een instelling. Tijdens een stage van tien weken ontdek je of dit beroep bij je past. In dit jaar word je voorbereid op de eerste praktijkexamens in de stage.

Icoon jaar 2

Het 2e jaar

Je start met een stage waarin je examenopdrachten uitvoert. Na twintig weken kom je terug op school en heb je de keuze gemaakt voor het profiel Begeleider Maatschappelijke Zorg (niveau 3).

Dan gaan we dieper in op diverse doelgroepen en hoe je met hen omgaat, contact onderhoudt en hen begeleidt. Denk aan mensen met een beperking, ouderen, kinderen, dak- en thuislozen, mensen met psychische en psychiatrische problemen, mensen met verslavingen en diverse combinaties van deze problematieken. Je werkt vanuit ondersteuningsplannen en leert activiteiten en interventies in te zetten om deze doelen te bereiken.

Icoon jaar 3

Het 3e jaar

We gaan nog verder in op de manieren waarop je mensen begeleidt, hoe je hen motiveert en oplossingsgerichte gesprekken en specifieke methodieken inzet.

Je leert hoe je de contacten met de naastbetrokkenen van de cliënt onderhoudt en verstevigt. Ook verdiep je je in kwaliteitszorg en professionalisering. Tijdens het derde jaar kun je keuzedelen volgen die jouw horizon verbreden en verdiepen. Je sluit de opleiding af met een stage van twintig weken waarin je de laatste praktijkexamens aflegt. Voor niveau 3 duurt dit jaar dertig weken.

Icoon diplomapet

HoornBACK

Afgestudeerd? Maak je comeback! Als oud-Hoornbeecker blijf je met ons verbonden via het netwerk HoornBACK.

Ontmoeten, delen en ontwikkelen staat bij HoornBACK centraal.