Hoornbeeck College
Locaties

Kennis overdragen op het beroepsonderwijs in Ethiopië. In de periode 2008 tot 2012 zet Hoornbeeck-locatie Rotterdam
met dat doel een internationaal project op, in samenwerking met
Woord en Daad. Dit brengt niet alleen expertise van hier naar
daar; studenten en begeleiders leren omgekeerd ook veel van het initiatief.

 

Docenten Han en Eugenie Euyen zijn vanaf het begin sterk betrokken bij de samenwerking tussen Nederland en Ethiopië. In totaal bezoeken ze het Afrikaanse land maar liefst zeven keer. “In het kader van de millenniumdoelen van de Verenigde Naties hebben we de verbinding gelegd met een school voor beroepsonderwijs in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië”, vertelt Han Euyen. “We hebben een cursus opgezet waarmee Ethiopische studenten beter de sprong naar het bedrijfsleven kunnen maken. Een praktische cursus over hoe je een bedrijf opzet en een ondernemingsplan schrijft om een microkrediet te verkrijgen.”

Ontstellende armoede

De cursus is niet met een pakketdienst verstuurd, maar een groep docenten en studenten bezoekt Ethiopië. Dat levert heel wat leermomenten op voor de Nederlandse gasten. “De studenten kregen contact met leeftijdgenoten daar en bezochten de nodige plaatsen. Ze deelden bijvoorbeeld eten uit aan daklozen. We bezochten ook de stad Gambella, in een uithoek van het land. Er was een ontstellende armoede, maar de mensen waren opgewekt en blij. Toen we wilden douchen – het was er 43 graden – kwam een oude man met een kruiwagen met jerrycans water. Daarmee konden wij douchen…”

Tevreden zijn

Bij bezoeken aan mensen thuis viel het studenten op dat de koelkast een prominente plaats heeft in het interieur. “Dat is een symbool van welvaart en die staat dus midden in de woonkamer.” Geluk zit voor Ethiopiërs echter niet in spullen, maar in mensen, leerden Han Euyen en de studenten. “Alles draait er om mensen, geluk zit in intermenselijk contact. Dus we hebben geleerd om veel bewuster tevreden te zijn.” Han’s conclusie na de reizen: “Wat moeten wij krijsend dankbaar zijn als we kijken wat we hebben.”

Ongemakkelijk

De bezoeken voelden voor de gasten ook wel eens ongemakkelijk. Zo bezocht het echtpaar Euyen eens een kerkdienst waar tweehonderd kerkgangers aanwezig waren. “Ze zongen niet alleen uit volle borst, maar ook uit hun volle hart. Er waren slechts enkele stoelen en een ventilator en die kregen wij.” De Nederlanders mogen ook een muzikale bijdrage leveren en dat wordt de bekende psalm “Heer, ai maak mij Uwe wegen.”