Hoornbeeck College
Locaties

7 tips voor jouw stage

Tips stage

Stages zijn belangrijk in het mbo. Daarom ga je bij vrijwel alle opleidingen al in het eerste studiejaar op stage. Dit is voor veel studenten best spannend, maar met deze tips voor stages kom je goed voor de dag.

Tips voor stage

1. Bereid je voor

Lees de website van de organisatie van a tot z door, kijk naar berichten op social media en google de naam van het bedrijf of de instelling. Verdiep je erin voor het kennismakingsgesprek en de eerste stagedag.

2. Maak een plan

Je kunt kiezen voor de aanpak ‘sprong in het diepe’, maar beter is het om een plan te maken voor je stage. Wat wil ik leren en waar kan ik van meerwaarde zijn? Probeer dat helder vast te leggen.

3. Werk met structuur

Heb je een opdracht gekregen, vraag dan om de deadline en stel vervolgens de uitvoering niet uit. Werk met een planning en begin meteen.

4. Wees positief

Tijdens de meeste stages heb je veel omgang met collega’s. Dat verloopt een stuk positiever als jij je leergierig opstelt, vriendelijk bent en inzet toont.

Denk nooit ‘ze zullen mij wel dom vinden’, vraag alles wat je wilt weten en leren

5. Vraag en vraag door

Kom je ergens niet uit of snap je een opdracht niet? Geen probleem, zolang je er maar open over bent. Denk nooit ‘ze zullen mij wel dom vinden’, vraag alles wat je wilt weten en leren. Ook als je het na de eerste uitleg nog niet helemaal snapt.

6. Blijf jezelf

Op een stageplek kun je een van de weinige gelovigen zijn en dat kan natuurlijk vragen oproepen. Als je die krijgt, geef dan oprecht antwoord. En weet je het antwoord niet? Draai er niet omheen, eerlijk zeggen dat je iets niet goed onder woorden kunt brengen is ook een antwoord.

7. Wees correct

Het lijkt zo voor de hand liggend: op tijd zijn, verzorgd gekleed gaan, collega’s netjes aanspreken. Wie dat doet heeft de eerste positieve beoordeling al binnen.

Dit artikel staat in het magazine StraCKs 2022-2023, een uitgave van het Hoornbeeck College.