Hoornbeeck College
Locaties

Jij weet van aanpakken en houdt ervan om mooie dingen te maken. In de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw komen alle aspecten van het bouwbedrijf aan bod. 

Van ontwerp (hoe het moet worden) tot calculatie (wat het kosten van werkvoorbereiding (hoe we het kunnen bouwen) tot de uitvoering (het bouwen zelf). Je leert alles over 3D-ontwerptechnieken, bouwprocessen, bouwmaterialen en gereedschappen. Hierbij houd je je bezig met duurzaamheid en maak je kennis met de nieuwste technologieën en methoden. Je gaat vooral zelf aan de slag: straks ben je klaar om in de bouw te werken, bijvoorbeeld bij een ontwerpbureau of aannemer.  

  • Hoornbeeck College
    Geslaagde studenten in afgelopen schooljaar 86% Landelijk gemiddelde: 71%
  • Hoornbeeck College
    Studenttevredenheid rapportcijfer 7.8 Landelijk gemiddelde: 7.3
  • Hoornbeeck College
    Gediplomeerden met werk - Landelijk gemiddelde: 95%
Bekijk meer cijfers

Met een diploma op zak…

Met je diploma Middenkaderfunctionaris Bouw kun je aan de slag als werkvoorbereider, assistent-uitvoerder, ontwerper of calculator in de bouw. De komende tientallen jaren ligt er een enorme uitdaging voor de bouwsector, omdat er honderdduizenden woningen gebouwd moeten worden. De verwachting is dan ook dat de vraag naar gekwalificeerd bouwpersoneel enorm groot zal blijven.  

Als vervolgstudie zou je kunnen kiezen voor een hbo-opleiding zoals Bouwkunde.  

Deze opleiding wordt aangeboden in

Lijkt het je wat? Meld je aan vóór 1 april!

Dan start jij per september je opleiding op het Hoornbeeck Meld je aan! Meer informatie aanvragen

Of past dit beter bij je?

Alle opleidingen
Icoon gesprek

Intakegesprek & vooropleidingseisen

Samen kijken we of deze opleiding bij jou past. Na aanmelding en toelating word je uitgenodigd voor een AMN-test en een loopbaanadviesgesprek.

Voor de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw moet je minimaal het vmbo (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg) of havo 3 hebben afgerond.

Heb je een havodiploma? Dan kun je de opleiding in drie jaar afronden in plaats van vier jaar. Kennis van of ervaring in de bouw is niet vereist. 

Icoon start

Start van je opleiding

De opleiding start met introductieactiviteiten. Zo leer je je klas en de school beter kennen. 

Icoon jaar 1

Het 1e jaar

Je begint met het ontwerpen van een vakantiehuisje: eerst teken je het in 3D, daarna bouw je het als maquette (op schaal) 

 

We besteden aandacht aan bouwmethoden, funderingen, vloeren en daken en verschillende krachten die op een gebouw werkenJe leert alles over hout- en steensoorten en er is aandacht voor veiligheid op de bouwplaats. In de tweede helft van het jaar loop je twee dagen per week stage in de bouw. 

Icoon jaar 2

Het 2e jaar

We besteden aandacht aan duurzaamheid, architectuur, isolatie en het voorkomen van vochtproblemen. Je leert hoe je de kosten van een gebouw berekent en met welke regelgeving je te maken hebt.  

 

Verder leer je steeds geavanceerder ontwerptekeningen maken in 3D. Ook houd je je bezig met installaties voor riolering, waterleiding, gas, verwarming en nieuwe energiebronnen. De eerste helft van het jaar loop je drie dagen per week stage in de bouwkeet, waar je leert over werkvoorbereiding. 

Icoon jaar 3

Het 3e jaar

In het derde jaar bouwen we de kennis over de volle breedte van de opleiding zo uit dat je klaargestoomd wordt voor het examen in het bedrijf.  

 

Verder geven we in dit jaar keuzedelen: Bouwen met hout, Praktische bouwvaardigheden, Betontechnologie of Energieneutraal ontwerpen en bouwen. Je kunt daarnaast kiezen voor een voorbereidingsprogramma op het hbo, waarbij vooral je wiskundekennis behoorlijk wordt bijgespijkerd. 

Icoon jaar 4

Het 4e jaar

Het vierde jaar moet je laten zien wat je waard bent: het hele jaar bestaat uit stage. Je examineert voor een half jaar in een ontwerpbureau en voor een half jaar bij een aannemer. 

Icoon diplomapet

HoornBACK

Afgestudeerd? Maak je comeback! Als oud-Hoornbeecker blijf je met ons verbonden via het netwerk HoornBACK.

Ontmoeten, delen en ontwikkelen staat bij HoornBACK centraal.