Hoornbeeck College
Locaties

Nelique werkt op hospitaalschip Global Mercy

Nelique werkt bij Mercy Ships

In de rubriek ‘Hoornbeeck Internationaal’ volgen we Hoornbeeckers die een tijd in het buitenland hebben gewoond. Met dit keer Nelique, die op een hospitaalschip in Afrika werkt. “Het is erg verrijkend om te zien dat ons Nederlandse leven niet de norm is.”

Op de middelbare school wil Nelique Meeuse graag mee met een Woord & Daad-reis naar Afrika. Helaas, die trip gaat door grote belangstelling aan haar neus voorbij. Maar de oud-student Verpleegkunde heeft die gemiste kans inmiddels ruimschoots ingehaald. Momenteel werkt ze op het nieuwe hospitaalschip Global Mercy in Sierra Leone, nummer 10 op de lijst van armste landen.

Mercy Ships

Nelique loopt tijdens haar opleiding stage in ziekenhuizen in Goes en Antwerpen. “Ik wist al snel: ik wil in een ziekenhuis werken”, vertelt Nelique. Als ze het diploma in the pocket heeft, wordt ze verpleegkundige in het Sint-Franciscus Gasthuis Rotterdam (MDL-afdeling) en vervolgens het ADRZ in Goes (afdeling acute opname). De leider van een groepsreis naar Israël werkt bij Mercy Ships in Nederland. “We raakten aan de praat en ik ben me gaan verdiepen in het werk.” Nelique’s conclusie? “Ik kan een mooie bijdrage leveren.”

Senegal

Als er een vacature komt, solliciteert ze. Door covid duurt het aanmeldingsproces ruim anderhalf jaar, maar in juni 2022 vliegt Nelique voor een half jaar naar Senegal om in te schepen op de Africa Mercy, het ‘oude’ schip. “Ik kreeg een half jaar onbetaald verlof van mijn teamleiders, maar die zeiden al: dit ligt jou wel, je blijft vast langer weg.”

‘Een gratis operatie op ons schip verandert hun leven totaal’

“Mensen in Afrika gaan vaak niet naar de dokter, omdat er geen gezondheidszorg is of ze er het geld niet voor hebben. Ze lopen soms tientallen jaren met een tumor in hun gezicht, een liesbreuk of ernstige brandwonden. Allemaal belemmeringen in hun werk en sociale status. Een gratis operatie op ons schip verandert hun leven totaal”, vertelt Nelique over haar werk.

Gebeden

Als haar halfjaarcontract eind 2022 de finish nadert, krijgt Nelique het verzoek om langer te blijven. “Ze wilden op het nieuwe schip Global Mercy graag de eerste fieldservice* met een ervaren team doen. Ik heb er veel voor gebeden en met mensen over gepraat: is dit mijn plek?” Gaandeweg komt Nelique tot de overtuiging dat God haar wil gebruiken in Afrika. Op het nieuwe schip wordt ze teamleider. “Een mooie, nieuwe uitdaging.”

Aan boord leert ze haar vriend kennen, een Nederlandse technicus die voor twee jaar heeft getekend. Met hem gaat ze in januari 2024 met de inmiddels gerenoveerde Africa Mercy naar Madagaskar.

Leven in afhankelijkheid

Of Nelique nieuwe Hoornbeeck- studenten een internationale stage zou aanbevelen? “Zeker! Het is erg verrijkend om te zien dat ons Nederlandse leven niet de norm is. Het vormt je, ook in je geloof. En in mijn geval: je leert meer leven in afhankelijkheid en ziet in het werk en leven de kracht van het gebed.”

* Een fieldservice is een periode van tien maanden waarin een hospitaalschip aanmeert in een land en er operaties uitvoert.

Dit artikel staat in de StraCKs 2023, een uitgave van het Hoornbeeck.