Hoornbeeck College
Locaties

Britt nam een tussenjaar en ging interrailen

Britt nam een tussenjaar

Wat wil ik worden? Het is voor Britt Kooiker nog niet zo makkelijk om die vraag na de havo te beantwoorden. “Het enige dat ik kon verzinnen, was Defensie”, vertelt ze. Op advies van een leraar schrijft ze zich in voor de opleiding Beveiliging op het Hoornbeeck College. In één jaar sprint ze naar het diploma van de tweejarige opleiding. Maar wat dan?

Ik bent echt iemand van de praktijk en die was er veel in de opleiding. Maar uiteindelijk trok
de beveiliging zelf mij niet zo. Dus toen ik mijn mbo-diploma had, wist ik nog niet wat ik wilde. Daarom heb ik gekozen voor een tussenjaar en werkte ik bij DHL en een sportschool.”

Reizen is het tweede doel van Britts ‘sabbatical’. “In april begon het te kriebelen en ben ik met Google Maps een reis gaan uitstippelen. Mijn moeder zei nog: ‘Misschien krijg je wel een vriend en gaat de reis niet door.’ Maar ik zei: ‘Ik hoef geen vriend.’”

Andere mensen ontmoeten

Die vriend komt er toch en ook nog voor vertrek. “Maar hij zei: je moet gewoon gaan. Ik twijfelde en dacht: waar ben ik eigenlijk mee bezig? Ik zag er best tegenop.” Maar Britt zet toch door, boekt hostels in verschillende steden en gaat alleen op pad.

Ik twijfelde en dacht: waar ben ik eigenlijk mee bezig?

Al direct in de trein naar Kopenhagen ontmoet ze een ander meisje dat ook aan het backpacken is. Dat is ook een van haar reisdoelen: andere mensen en culturen ontmoeten. “In sommige steden was ik alleen, in andere steden had ik wel mensen om me heen. Dat laatste vind ik het leukst.”

Negen landen

Haar reis – met Interrail treinpas – duurt uiteindelijk 42 dagen en voert langs steden in negen landen: Denemarken, Duitsland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk. Onderweg past ze haar routes regelmatig aan. “Dan ontmoette je een andere reiziger en die zei: ga niet naar die stad maar naar een andere. Zo kwam ik op de mooiste plek van mijn reis: Interlaken.”

Doe het!

Of Britt iets heeft geleerd van haar zes weken durende avontuur? “Een beetje koken”, lacht ze. “En je leert alles zelf regelen. Wat ik ook heb ontdekt: dat alleen zijn wel leuk is, maar niet in een onbekende omgeving.”

Ze adviseert iedereen die de kans heeft om een tijdje te reizen door Europa het vooral te doen. “Doe het als je wilt, je doet zoiets maar een keer in je leven. En vind je zes weken wel erg lang, korter kan ook.” Inmiddels is Britt gestart met haar nieuwe studie: hbo Content Creator in Leeuwarden.

Dit artikel staat in magazine StraCKs, een uitgave van het Hoornbeeck College.