Hoornbeeck College
Locaties

Techniekhal

”Net een werkplaats bij een bedrijf”. Zo reageren veel bezoekers als ze voor het eerst de Techniekhal binnenstappen. En het klopt, de hal zelf en de inrichting weerspiegelen de situatie bij technische bedrijven. Niet alleen de aanwezige machines zijn professioneel, ook de randvoorwaarden komen overeen met de praktijk. De Techniekhal is schoon, goed verlicht en overzichtelijk. Kortom: een prettige en veilige omgeving om te leren en te werken.

Verspaning

In het verspaningsgedeelte wordt het ambachtelijk werk geleerd op conventionele draaibanken. Daarna kunnen de studenten hun verspaningsvaardigheden toepassen in de CNC-techniek. Theoretische kennis en praktische vaardigheden gaan hand in hand tijdens de studie. Studenten maken verschillende praktijkopdrachten die steeds complexer zijn om te produceren. Blijvend uitdagend dus!

Samenwerking

Door de samenwerking van Wartburg en Hoornbeeck kunnen vierdejaars mbo-studenten leerlingen van het vmbo als instructeur begeleiden. Zo geven ze concreet invulling aan hun proeve van bekwaamheid.

Magazine

Download hier het magazine over de Techniekhal.

 

 

Regio Rotterdam heeft vakmensen keihard nodig
Burgemeester Aboutaleb
 • Wat vinden de studenten van de Techniekhal?

  Arnoud Grimwis, Harm Corbijn, Bastian van der Sluijs en Leon den Boer, studenten Werktuigbouwkunde BOL, zijn enthousiast over de Techniekhal. Op de vraag wat de studenten nu zo mooi en nuttig vinden, valt op dat de ruime opzet, de overzichtelijke groepage van machines en de ruime beschikbaarheid van materiaal, zeer gewaardeerd worden. Als voorbeeld worden de draaibanken genoemd. Die staan allemaal bij elkaar gegroepeerd. Als je dan bezig bent, kun je altijd met medestudenten overleggen. Ook de hoeveelheid apparatuur charmeert de studenten. Er zijn 6 normale draaibanken en 8 lascabines. Je hoeft dus niet zo snel op iemand te wachten.

 • Sluit de werkplaats van de Techniekhal aan op de werkplaats van de werkvloer?

  Harm: ‘Vooral met de machines die nieuw zijn aangeschaft heb je wel het nieuwste van het nieuwste. Als je weet hoe deze dingen werken, dan kun je daarmee wel de eerste 7 jaar verder’. Leon vult aan dat vooral de basisvaardigheden belangrijk zijn. ‘Als je ziet dat technische handelingen steeds meer geautomatiseerd worden en als je ziet hoe afhankelijk je wordt van machines, dan moet je de basisvaardigheden kennen’, aldus Leon. Tijdens de opleiding komt dit ook aan bod. Als voorbeeld noemt Leon het maken van tekeningen. Voordat je met een draai-en-frasebank kunt werken, moet je bijvoorbeeld eerst tekeningen in het programma laden. Ook die vaardigheden komen tijdens de opleiding aan bod. Zo heb je een compleet plaatje.

 • Welke machines vinden de studenten het meest interessant?

  Op de vraag welke machine de techneuten het meest interessant vinden, komt een wisselende reactie. Arnoud vindt de combinatie van techniek en computergestuurde productie interessant. Dan heb je ook toch wat kennis van ICT. Bastian en Leon vinden de CNC- draaibank erg interessant. Vooral de CNC-draaifrees combinatie, waarbij door het hebben van een revolverkop, er heel goed serieproductie gemaakt kan worden. Harm vult aan: ‘als je de mogelijkheden voor zo’n apparaat ziet. Dat is geweldig. Het geeft mij een kick om een programma in de machine te laden, waardoor je oneindig zou kunnen produceren’.

  Hoewel de aankomende werktuigbouwkundigen erkennen dat het complexiteitsniveau van de opleiding wel hoger wordt en er meer van hen gevraagd wordt door bijvoorbeeld procesmatiger te denken, blijft de basis het ‘ambacht’. En dat blijft toch het mooiste.