Naar hoornbeeck.nl

PDG-traject en de lerarenopleiding

Een zij-instromer wil vanuit een ander beroep aan de slag als docent. Als zij-instromer heb je twee mogelijkheden om je lesbevoegdheid te behalen: via het PDG-traject of een lerarenopleiding. In onderstaande video geven we je informatie over beide mogelijkheden. Alles nog een rustig doorlezen? Dat kan via het uitklapmenu eronder.

 • PDG-traject

  PDG staat voor Pedagogisch Didactisch Getuigschrift. Met deze opleiding behaal je een derdegraads bevoegdheid, je kunt daarmee lesgeven in het mbo. Samen met Driestar hogeschool hebben we hier onze eigen opleidingsschool voor met de naam Hodos. Dat is een unieke samenwerking waarbij je lessen volgt op Driestar hogeschool in Gouda in een klas met alleen Hoornbeeck collega’s. De opleiding duurt 1,5 tot 2 jaar.

  Of je aan een PDG-traject kunt beginnen hangt af van een aantal eisen:

  1. Je hebt een werktijdfactor van minimaal 0,4 fte
  2. Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding

  Mocht dit laatste niet het geval zijn dan kun je ook instromen als:

  • Je een mbo-4 opleiding hebt gedaan
  • De hbo-capaciteitstest hebt behaald
  • Minimaal 3 jaar relevante praktijkervaring in het vakgebied hebt waarin je gaat lesgeven.
 • Lerarenopleiding

  Met een lerarenopleiding haal je een eerste-of tweedegraads bevoegdheid en daarmee kun je ook lesgeven in het voortgezet onderwijs. Een lerarenopleiding kun je op elke willekeurige hogeschool in Nederland volgen. Het is normaliter een opleiding van 4 jaar maar op basis van werk- of eerdere studie-ervaring kunnen vrijstellingen worden verleend. Een educatieve master aan de universiteit volgens is ook mogelijk, daarmee behaal je een eerstegraads lerarenbevoegdheid.

  Of je aan een lerarenopleiding kunt beginnen hangt af van een aantal eisen:

  1. Je hebt een werktijdfactor van minimaal 0,4 fte
  2. Je voldoet aan de toelatingseisen van de hogeschool waar je de lerarenopleiding gaat volgen
 • Verschillen en overeenkomsten

  In onderstaande tabel vatten we de verschillen van beide opleidingen samen:

  PDG-traject Lerarenopleiding
  Derdegraadsbevoegdheid: alleen lesgeven op het mbo Eerste- of tweedegraads bevoegdheid en kun je lesgeven op het mbo én het voortgezet onderwijs.
  Opleidingsschool HODOS, Driestar hogeschool Gouda. Alle hogescholen of universiteiten in Nederland.
  Duur 1,5 – 2 jaar. Lerarenopleiding op hbo-niveau duurt 4 jaar (kan met vrijstellingen wel verkort worden). Een opleiding aan de universiteit duurt 1 tot 2 jaar.
  Eisen: Hbo of wo-opleiding / capaciteitstest Eisen: Mbo-4 opleiding

   

  Naast deze verschillen zijn er ook een aantal overeenkomsten: voor beide opleidingen geldt dat je een functie hebt van minimaal 0,4 fte. Wij zorgen ervoor dat je voldoende tijd hebt voor je opleiding. In je eerste jaren krijg je 10-20% van je werktijd studieverlof. Ook bekostigt het Hoornbeeck College in beide gevallen je studie.

 • Hoe maak je een keuze?

  Hoe maken collega’s een keuze tussen het PDG-traject en de lerarenopleiding? In een persoonlijk gesprek met P&O kijken we met de collega naar de mogelijkheden en wensen. We kijken daarbij naar je cv, naar je werkervaring en vooropleidingen. In goed overleg wordt dan gekozen voor het PDG-traject of een lerarenopleiding. Bekijk ook eens de video’s van zij-instromers Anja en Matthijs welke variant zij hebben gekozen en hoe dat hen is bevallen.

  play

Aan de slag als zij-instromer?

Bekijk hier onze vacatures en solliciteer. Wil je eens verder praten over welke opleiding het beste bij jou past of de mogelijkheden bespreken om bij ons aan de slag te gaan? Neem dan contact met ons op via personeelszaken@hoornbeeck.nl of 085 48 38 000.