Naar hoornbeeck.nl
Terug naar alle verhalen

Verpleegkundige Anja werd zorgdocent: "Er is veel ruimte voor persoonlijke wensen. Ik voel me serieus genomen"

Docent Anja Adams

Als verpleegkundige Anja Adams-van Nieuwkoop een dag per week gaat lesgeven, bevalt haar dat zo goed dat ze haar baan in het ziekenhuis opzegt. “Op school heerst een ontspannen, veilige sfeer. Dat vind ik echt motiverend.”

Scroll naar het einde van het verhaal om de video van Anja te bekijken.

Wanneer haar zoon met zorgbehoefte in 2021 op zichzelf gaat wonen, komt er voor verpleegkundige Anja Adams ruimte om iets nieuws op te pakken. Al een paar jaar staat ze ingeschreven bij Adhocdocent, een detacheringsbedrijf voor christelijke scholen. “Zij belden mij of ik een dag per week bij het Hoornbeeck College in Rotterdam kon werken”, vertelt Anja. “Dat kwam precies goed uit. Zo kon ik vanaf de zijlijn uitvinden of het echt wat voor mij is.”

Overstap

Vanaf oktober 2021 staat ze voor de klas, om les te geven aan Zorg en Welzijn-studenten. Een hele overgang. “Jarenlang sta je aan het bed, en nu moet je ineens over die situaties vertellen. Dat vond ik al snel heel leuk.” Het bevalt zelfs zo goed, dat ze haar baan in het ziekenhuis opzegt en zich helemaal focust op het onderwijs.

“In de verpleging heb ik het prima naar mijn zin gehad, maar ik had de behoefte aan iets anders. Ik ben echt dankbaar voor de overstap.” Vanaf 1 juli 2022 is ze in vaste dienst bij het Hoornbeeck College. Daarnaast doet ze de lerarenopleiding Zorg en Welzijn in Utrecht, om haar lesbevoegdheid te halen als zij-instromer.

Andere werelden

Het mbo spreekt Anja aan. “De studenten zijn nog jong, maar ze zijn toch heel gericht met hun beroep bezig. Ondanks dat ik ouder ben, heb ik een klik met ze. Ik vind het leuk om ze goed te leren kennen, om te zien waar ze mee bezig zijn. De dagopening is een mooie gelegenheid om het daar met ze over te hebben. Naarmate je ze wat langer kent, gaan ze persoonlijkere dingen delen.”

“Ze leven in een andere wereld dan toen ik jong was. Ik ken Instagram en Facebook, maar zij staan op zoveel andere manieren in contact met elkaar. Op een gegeven moment vroegen ze of ik een foto wilde maken voor BeReal, van een grappige situatie in het zorglokaal. Maar bij BeReal sta jij zelf ook op de foto – dat wilde ik niet. Gelukkig hebben ze het wel verwijderd.”

Smartphonegebruik in de klas is nog best een zoektocht, ook voor Anja. “Je moet duidelijke grenzen aangeven, soms moet de telefoon gewoon in de tas. Maar af en toe gebruiken we hem ook: ik zet weleens een QR-code in mijn PowerPoint, zodat ze een filmpje kunnen kijken. Dan wordt de les wat interactiever.”

"Ik vind het leuk om te zien waar de studenten mee bezig zijn"
Docent Anja Adams

Verwennerij

“Als ik in een vergadering zit, krijg ik soms ontzettend veel informatie te horen over bijvoorbeeld examens. Dan merk je dat je een beginnend docent bent. Ook met de studenten was het in het begin even zoeken. Dan stelde ik een vraag, en ging iedereen door elkaar praten. Hoe ik daarmee moet omgaan, kan ik bespreken met mijn collega’s. Ze zijn geïnteresseerd en bereid met me mee te denken. Ik vind het echt opvallend wat een plezierige collega’s ik heb. Het is een warm bad. In de docentenkamer kun je heerlijk tot rust komen met lekkere koffie. Ik vind dat verwennerij.”

“Ik voel me serieus genomen. Er is veel ruimte voor ontwikkeling: je mag een studie of cursus doen, ik mocht mee met een studiereis naar Ierland, je kunt je bezighouden met studentondersteuning, stagebegeleiding of de examencommissie. Er wordt goed gekeken naar wat je interessant vindt. Ook qua rooster krijg ik veel ruimte om persoonlijke wensen in te brengen.”

Veilige plek

“Op school heerst een heel ontspannen, veilige sfeer. Docenten zetten zich in voor studenten. Ze gaan met ze op pad, voeren gesprekjes, bieden een veilige plek. Naar studenten toe vind ik dat echt motiverend. Dat hoor ik ook terug van medestudenten van mijn opleiding in Utrecht: zij laten veel meer verantwoordelijkheid bij de student zelf.”

“De mensen van HR zijn altijd bereikbaar, de schoolleiding is altijd zichtbaar en betrokken. Als er wat is, krijg je meteen een mailtje. Ik merk dat heel veel collega’s al lang hier werken, dat is een goed teken.”

"Veel collega’s werken hier al heel lang, dat is een goed teken"
Docent Anja Adams

Extra dimensie

Ondanks dat Anja zelf reformatorisch is, was ze benieuwd hoe het is om in een reformatorische context te werken. “Er zijn onderlinge verschillen, tussen het personeel en tussen de studenten. Maar de balans tussen jezelf kunnen zijn en rekening houden met elkaar, is prima.”

“De Bijbel heeft een grote plek op het Hoornbeeck College. Als docenten hebben we een weekopening en -sluiting – daarin voel je verbondenheid in het geloof. Dat geeft een extra dimensie in het contact, ook in verbinding met studenten. Laatst was er een themadag over Israël, toen zijn we ’s middags naar het Omniversum gegaan om een film over Jeruzalem te kijken. Dat vind ik heel waardevol.”