Naar hoornbeeck.nl
Terug naar alle verhalen

Jonge moeder Cora switchte naar het onderwijs: “Het Hoornbeeck denkt echt met me mee”

Onderwijsassistent Cora Bin werkte met jongeren in de psychiatrie en de verslavingszorg, maar maakte in 2019 – als jonge moeder – de switch naar het onderwijs. “Ik kan mijn werk nu goed combineren met mijn gezin.”

Scroll naar het einde van het verhaal om de video van Cora te bekijken.

Vijf jaar werkte Cora Bin (33) bij De Hoop, als groepsleider bij jongeren in de psychiatrie en verslavingszorg. Ze had het daar goed naar haar zin, maar de avond- en nachtdiensten werden te lastig combineren met thuis: ze werd in 2018 moeder van haar eerste. Toen ze ging rondkijken, kwam ze al snel de vacature voor onderwijsassistente in Gouda tegen. “Ik wilde graag blijven werken met jongeren. En wat is er regelmatiger dan het onderwijs?”

Spannend

Ze werd aangenomen en kon meteen aan de slag voor twee dagen. Als onderwijsassistente begeleidt Cora voornamelijk individuele studenten als ze vastlopen in hun studie of niet weten hoe ze hun schoolwerk moeten organiseren. Af en toe geeft ze rekenbegeleiding, soms begeleidt ze een groep. “Ik vond het wel spannend. In begeleiden heb ik wel ervaring, maar het stuk onderwijs dat erbij komt kijken, moest ik leren kennen. Soms vragen studenten hoe iets zit, dan is het voor mij ook even nieuw. Maar gaandeweg ontdek je het wel.”

"Soms vragen studenten hoe iets zit, dan is het voor mij ook even nieuw. Maar gaandeweg ontdek je het wel.”
Onderwijsassistent Cora Bin

Ontspannen band met studenten

De positieve sfeer in school valt haar meteen op. “Alle collega’s proberen een band op te bouwen met studenten, dat past ook bij de manier waarop ik graag werk. Studenten die bij mij komen, wíllen graag geholpen worden. In de psychiatrie was dat soms anders. Dat maakt dat het een ontspannen band wordt. Omdat ik uit dezelfde kring kom als de zij, kan ik bij hen aansluiten. In regulier onderwijs zou ik dat lastiger vinden denk ik.”

“Studenten zijn op weg naar volwassen worden. Rond hun zestiende komen ze binnen, en in hun derde jaar gaan ze als beginnend professional de wereld in. Ik vind het heel leuk om dat proces mee te maken en hen daarin te ondersteunen.”

Meedenken

Inmiddels is Cora moeder van drie kinderen. Ze heeft geen spijt van haar switch, alhoewel deze baan misschien iets minder ‘uitdagend’ is. “De casussen waren heftiger in mijn vorige werk, het begeleiden was intensiever. Maar nu vraagt thuis meer van me, en dan is het heel fijn dat er wat minder werkdruk is. Het Hoornbeeck denkt ook echt met me mee. Ik kan het werk goed combineren met mijn gezin.”