Wat
Sinds lange tijd leidt het Hoornbeeck College onderwijsassistenten op voor een baan in het onderwijs. Onderwijsassistenten doen hun werk in onderwijs dat van tijd tot tijd verandert. Zij komen situaties tegen waarvoor zij specifieke kennis nodig hebben. Vanuit het werkveld bereikte ons de vraag om voor onderwijsassistenten een nascholingstraject op te zetten waarin zij op diverse terreinen hun vaardigheden kunnen ophalen en uitbreiden. Middels deze website willen we ons aanbod onder uw aandacht brengen.
Waar
In-company verdiepingscursus voor onderwijsassistenten. Onderwijsassistenten van een of meerdere scholen volgen op een gastschool de cursus.
Doelstelling
Toerusting en ontwikkeling van pedagogische en didactische vaardigheden van onderwijsassistenten ten behoeve van een mogelijke upgrade naar lerarenondersteuner.
Wanneer
In het cursusjaar 2017-2018 een eenjarige cursus op de woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur, start januari 2018, in totaal 9 bijeenkomsten. Data worden in overleg vastgesteld.
Aantal deelnemers
5-20 deelnemers. Het is mogelijk dat deelnemers alleen bepaalde modules volgen. Bij meer deelnemers worden de kosten per deelnemer lager.
Tijd
18 contacturen.
Kosten
Kosten opleiding: € 3.000,00 (exclusief boeken en studiematerialen). Bij het vaststellen van de prijs is ervan uitgegaan dat er steeds één trainer tegelijk de modules verzorgt.
1. Pedagogisch klimaat
Je leert over gedragsproblemen. Ook krijg je handvatten voor hoe je omgaat met kinderen met bijv. Asperger, ADD, FAS en kinderen met hechtingsproblemen.
2. Lezen
Deze module is met name gericht op het aanbieden van goed leesonderwijs. Aan bod komen het geven van goede instructies, interventies tijdens het lezen met leerlingen met dyslexie, aandacht voor aanvankelijk lezen en de leesvoorwaarden (auditieve analyse/synthese, visuele analyse/synthese).
3. Rekenen
Je krijgt ideeën voor het geven van een goede instructie en het op de goede manier inzetten van rekenmaterialen.
4. Spelling
Je leert het belang van het aanleren van spellingregels. Op welke manier worden de regels in de methode aangeboden en hoe breng je deze effectief over op kinderen? Je krijgt tips voor je spellinginstructie en we gaan in op de rol van coöperatieve werkvormen.
5. Eigen vaardigheid rekenen en spelling vergroten
6. Klassenmanagement
Speerpunt in deze module is het kunnen leidinggeven aan een groep in afwezigheid van de leerkracht.
7. Vertellen
Je leert hoe je een mooi, boeiend, spannend verhaal vertelt.
8. Instructievaardigheden in het algemeen
Doel van deze module is het kunnen hanteren van het model directe instructie.
9. Begrijpend lezen
Je leert hoe een goede les begrijpend lezen eruitziet. Er is aandacht voor woordenschat en praktische toepassingen, enz.