Zoeken

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener

BOL (niveau 4)
Crebo: 25489 (meld je aan voor Sociaal Werk 23185)
Locatie:  Amersfoort, Apeldoorn, Goes, Gouda, Kampen, Rotterdam
Sector:  Zorg & Welzijn
Studierichting:  Maatschappelijke Zorg, Sociaal Werk
Niveau:  Niveau 4
Opleidingsduur:  3 jaar
Kostenindicatie: Bekijk indicatie
Print als PDF

Contactformulier

Contact opnemen over: Sociaal-maatschappelijk dienstverlener


 

Als sociaal-maatschappelijk dienstverlener help jij anderen bij het oplossen van problemen. Op het gebied van werk, wonen, inkomen of sociale voorzieningen. Je geeft hen informatie, advies en voorlichting. Het is een afwisselend beroep waarbij je veel moet improviseren

Jij bent sociaal, hebt snel overzicht en kan omgaan met lastige situaties. Je geeft je grenzen aan, bent voorkomend in de omgang, ziet kansen en pakt deze op. Ook ben je creatief in het vinden van oplossingen voor complexe problemen. Je bent maatschappelijk betrokken en een echte netwerker.

Wat doe je?
Je werkt met verschillende soorten mensen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen. Of mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen van een uitkering. Of gezinnen met problemen. Je bent in deze afwisselende baan van alle markten thuis en weet veel over wetten en regels. Je werkt samen met bijvoorbeeld de huisarts en gespecialiseerde hulpverleners voor alcohol en drugs.

Waar werk je?
Je werkt in een team van hulpverleners in een instelling waar mensen geholpen worden die het moeilijk hebben in de maatschappij. Denk hierbij aan de jeugdzorg, welzijnswerk, gemeente of politie.

Het eerste jaar van de opleiding is een gemeenschappelijk basisjaar met studenten van de studierichting Pedagogisch Werk en Maatschappelijke Zorg. Hierin werk je vooral aan de basisvaardigheden en kennis die nodig zijn voor het beroep en begeleiden wij je bij je keuze voor het vervolg van de opleiding. Tijdens de studie wordt extra aandacht besteed aan administratieve vaardigheden en wet- en regelgeving.

Binnen de gekozen opleiding Sociaal Werk, Maatschappelijke Zorg of Pedagogisch Werk kun je kiezen voor verschillende profielen en niveaus. Bij de opleiding Sociaal Werk kun je kiezen tussen twee afstudeerrichtingen: Sociaal Cultureel Werk of Sociaal Maatschappelijke Dienstverlener.

Vooropleidingseisen:

Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. Ook kun je deze opleiding volgen als je een bewijs van overgang hebt naar havo-4 of vwo-4.

Bij de opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlener zijn volop doorgroeimogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld cursussen volgen op het gebied van leidinggeven en zo een functie krijgen waarbij je coördinerende taken hebt en invloed kunt uitoefenen op het beleid van de instelling. Natuurlijk kun je ook verder op hbo-niveau. De opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlener vormt een prima basis voor de HBO-opleiding Social Work (voorheen Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD). Daarnaast is deze opleiding een prima tussenopleiding voor de opleiding tot politieagent.

Zorg & Welzijn
in beeld
199