Zoeken

Begeleider gehandicaptenzorg

BBL (niveau 3)
Crebo: 25475 (inschrijving op 92650)
Sector:  Zorg & Welzijn
Studierichting:  Maatschappelijke Zorg
Niveau:  Niveau 3
Opleidingsduur:  2 jaar
Locatie:  Amersfoort, Gouda, Rotterdam
Kostenindicatie: Bekijk indicatie
Print als PDF

Contactformulier

Contact opnemen over: Begeleider gehandicaptenzorg


 

Een verstandelijke beperking, ouder worden, het leven binnen een ingewikkelde maatschappij: het leven verloopt voor lang niet iedereen probleemloos. Sommige mensen kunnen daardoor niet zelfstandig wonen en verblijven tijdelijk of voor altijd in een woonvorm, zorgcentrum of andere instelling. Er zijn diverse functies waarin je maatschappelijke zorg biedt zowel binnen de activiteitenbegeleiding als binnen de woonbegeleiding in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en in beperkte mate binnen maatschappelijke dienstverlening en psychiatrie. Je werkt vooral  op de groep en jij vervult een belangrijke rol binnen het groepsproces.

Tijdens je opleiding op niveau 3 leg je een belangrijke basis voor je werk in de maatschappelijke zorg. Zo leer je hoe je cli├źnten kunt ondersteunen bij de ontwikkeling en opvoeding, persoonlijke verzorging, wonen en huishouden, werk, scholing en vrije tijd. Daarnaast is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Want pas als je jezelf goed kent, kun je anderen ├ęcht begrijpen. Nadat je de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg hebt afgerond, werk je als groepsleider bij een instelling, als begeleider bij een woongroep/dagbesteding of als assistent activiteitenbegeleider niveau 4 ga je meer aan de slag aan de hand van specifieke doelgroepen. Er zijn twee uitstroomrichtingen op dit niveau: Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg (niveau 4) of persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen.

Vooropleidingseisen:
Als je een BBL-opleiding wilt gaan volgen, moet je op 1 augustus 18 jaar zijn en een contract bij een werkgever hebben voor minimaal 24 uur/week.  

Na de afronding Maatschappelijk Zorg op niveau 4 kun je verder studeren op een hbo-opleiding. Je kunt daarbij denken aan de SPH, pedagogiek of de PABO.

Zorg & Welzijn
in beeld
199