Hoornbeeck College
Locaties

Wil je je laten omscholen tot verzorgende-IG of heb je lang getwijfeld over een opleiding in de gezondheidszorg? Dan is Verzorgende-IG (volwassenvariant) iets voor jou. In deze opleiding staat het beroep centraal en wordt er minder aandacht besteed aan de vorming tot volwassene. Er wordt vanuit gegaan dat je bepaalde basisvaardigheden al bezit. 

Jij hebt oog en hart voor de medemens, bent flexibel en wil graag iets betekenen voor mensen die niet helemaal voor zichzelf kunnen zorgen. Als verzorgende-IG ondersteun je zorgvragers bij huishoudelijke vaardigheden zoals koken en schoonmaken en bied je persoonlijke verzorging zoals wassen, aankleden en medicijnen innemen. Ook begeleid je de zorgvrager in het dagelijks leven: je zorgt voor een goede structuur, biedt activiteiten aan en helpt bij dagbesteding. Het is belangrijk dat je de zelfredzaamheid zoveel mogelijk stimuleert. Je bent verantwoordelijk, sociaal en kunt goed communiceren: in je werk heb je te maken met verschillende zorgvragers, hun netwerk en andere zorgverleners.

Benieuwd naar onze open avonden?

Tijdens deze avonden krijg je informatie over ons college, de opleidingen en ontmoet je Hoornbeeck-(oud)studenten en -docenten. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding zodat je de juiste keuze kunt maken! Welkom op ons Hoornbeeck!

Klik hier
 • Hoornbeeck College
  Gediplomeerden met werk 95% Landelijk gemiddelde: 97%
 • Hoornbeeck College
  Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar 4% Landelijk gemiddelde: 6%
 • Hoornbeeck College
  Geslaagde studenten in afgelopen schooljaar 83% Landelijk gemiddelde: 74%
 • Hoornbeeck College
  Studenttevredenheid rapportcijfer 7.9 Landelijk gemiddelde: 7.4
Bekijk meer cijfers

Met een diploma op zak…

Als verzorgende-IG kun je aan de slag in verpleegtehuizen, de thuiszorg, gehandicaptenzorg, kraamzorg en geestelijke gezondheidszorg. 

Als vervolgstudie zou je kunnen kiezen voor de opleiding Mbo-Verpleegkunde niveau 4 (in twee jaar), Begeleider Gehandicaptenzorg of Begeleider Specifieke Doelgroepen niveau 3 (verkort in 10-20 weken), Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg of Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen niveau 4 (na de verkorte opleiding op niveau 3). Alle overige vervolgstudies op niveau 4 zijn ook mogelijk.

Beeld Gezondheidszorg
Beeld Gezondheidszorg
"Zorgen voor een ander met hart, hoofd en handen."

Deze opleiding wordt aangeboden in

Lijkt het je wat? Meld je aan vóór 1 mei!

Dan start jij per september je opleiding op het Hoornbeeck Meld je aan! Meer informatie aanvragen

Of past dit beter bij je?

Alle opleidingen
Icoon gesprek

Praktische informatie

 • Deze opleiding is geschikt voor de werkvelden gehandicaptenzorg, ouderenzorg en kraamzorg.
 • Om aan deze opleiding deel te kunnen nemen heb je een contract van minimaal 16 in de praktijk nodig (BPV).
 • In periode 1 zijn de lesdagen op dinsdag en donderdag. In de overige periodes alleen op donderdag.
Icoon gesprek

Meld je aan!

Opleiding gaat van start in november 2022 bij voldoende kandidaten.

 

Icoon gesprek

Intakegesprek & leerwerkovereenkomst

Om te starten met een BBL-opleiding moet je in het bezit zijn van een contract met een erkend leerbedrijf. Bij de intake wordt er aandacht besteed aan de balans tussen school/werk en privéleven.

Icoon diploma

Vooropleidingseisen

Voor de opleiding Verzorgende IG (volwassenvariant) moet je minimaal het vmbo (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg), een mbo-opleiding niveau 2 of havo 3 hebben afgerond. Je bent 21 jaar of ouder.

Icoon start

Start van je opleiding

De opleiding start met een introductie waarbij je kennismaakt met de school, je klasgenoten, je studieloopbaanbegeleider en je vakdocenten.

Icoon agenda

Theorie op school (BBL)

Je bent een echte doener. Schoolbanken zijn daarom eigenlijk niks voor jou. Toch?

Maar je wilt toch wat leren. Daarom bieden wij je een praktische oplossing. Je gaat één dag per week naar school. De rest van de week werk je als leerling-werknemer in een zogenaamd erkend leerbedrijf/-instelling passend bij de opleiding.

Icoon jaar 1

Het 1e jaar

Je legt de basis voor het vak van verzorgende-IG. In de vakken leer je op professionele wijze persoonlijke zorg te verlenen, te communiceren en op je handelen te reflecteren.

Daarnaast krijg je het vak Kennis van Ziektebeelden voor met name de (psycho)geriatrische zorgvrager. De eerste periode ga je twee dagen naar school, de overige drie periodes heb je één schooldag in de week. Daarnaast werk je minimaal 16 uur per week in de praktijk.

Icoon jaar 2

Het 2e jaar

In het tweede jaar ga je naast je contract bij je werkgever één dag in de week naar school.

De eerste periode leer je vooral verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Verder worden de ziektebeelden en bijbehorende noodzakelijke kennis van Anatomie en Begeleider behandeld in de categorieën geestelijke gezondheidszorg, chronisch zieken, kraamzorg en complexere zorgvragen binnen de gehandicaptenzorg. Het laatste halfjaar is met name gericht op wie je bent als beginnend beroepsbeoefenaar en start je met de keuzedelen en het vak Klinisch Redeneren.

Icoon diplomapet

HoornBACK

Afgestudeerd? Maak je comeback! Als oud-Hoornbeecker blijf je met ons verbonden via het netwerk HoornBACK.

Ontmoeten, delen en ontwikkelen staat bij HoornBACK centraal.